True Wireless 真無線耳機討論 (35)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
外型mw07 真係好型
平成百蚊 俾人買哂都正常啦

今日再去百老匯試 唔知係咪未開聲 好似無左低音咁
錄音都聽到自己把聲 睇片打機都無Delay
睇埋Mw07 plus 再考慮下
Oh 巴打 已經賣左$1300
咁應該係未煲開。以True wireless尼講falcon都好需要煲下。我而家過三十個鐘,啲bass潛得深左。啱啱開箱嗰陣我個EQ要將bass推大幾格先啱聽,而家我聽原裝聲都好滿意
mw07 plus錄音通話上網睇片啲testing就唔係幾掂,意外地偏弱
sennheiser mtw amazon賣緊USD$200
唔ship hk 有冇巴打有方法訂到?
MW07 plus vs MTW vs Falcon
MTW 中同低頻最rich。好澎湃,音場大。人聲偏後,樂器分離度高。分析力一般。有啲細節會朦左。聽係幾過癮震憾,但你會明顯feel到producer做首歌嗰陣唔suppose出尼係咁嘅聲。
MW07 plus (根據網上多個review綜合), 個bass比上代收左啲,控制得好啲,比MTW平衡,但比較重高頻,整體有少少V shaped,有幾個reviewer覺得有啲多左刺耳。接受到嗰啲就覺得係exciting同detailed. 音場都大。不過ANC隔音唔夠airpods sony好。香港出街用好可能影響音質體驗。另外佢冇app校EQ, 即使你自己player有EQ,有youtuber自己校過,一改佢個聲就會有distortion, 基本上唔郁得個調音。所以最好試清楚啱唔啱自己口味,唔好狗衝。
Falcon音質好平衡。分析力最好,音場大。煲開左之後,bass量啱啱好,有彈性潛得深。人聲比樂器偏前,清析細緻。高頻因為佢用DLC driver,專注減少distortion,所以明顯係順好多, 延伸好但唔刺耳。幾肯定係TWS入面最高質嘅高頻。中意多bass嘅人未必中意。但整體聽落係好make sense自然,聽歌時會覺得首歌製作出尼就係想咁嘅效果。
充電盒外型,build quality mw07>mtw>falcon
耳機本體外型,build quality Mw07> MTW=Falcon
續航 MW07=Falcon>MTW
防水,做運動 Falcon>MW07>MTW
舒適(如果fit) Falcon>MW07>MTW
隔音 Falcon >MW07>MTW
通話 mtw>falcon>mw07
Falcon冇transparency mode,另外兩隻有
香港行貨都 $1850之嘛。呢隻野有保養安心好多架比多兩舊水,即買即用又安心。
香港水貨都係1540,平過 aamazon訂。上price.com carousell dcfever都揾到
Mobo + 同A1 Digital 有貨喎 MW07 Plus, 唔知有冇得試聽XD
MW07 go HK$1599
我都想買 諗緊黑色定白色
巴打多謝你嘅分享
想問下耳棉你係換邊種
mw07 plus同falcon比都貴成千
唔知質素如何
本身已經想入手falcon
但依家又出埋mw07 plus
1516中
complay truegrip pro
試埋mw07 plus先囉。佢EQ唔校得,點都要試清楚隻聲先。
MW07 plus嗰一千蚊貴在個build quality, anc, ambient mode, 外型設計。係外型同音質嘅最佳平衡。出街最搶眼係真你最重外型,功能同音質三者平衡,就MW07首選。要通話除外。
Falcon我覺得係for audiophile專聽歌嘅最佳選擇。一首歌入面所有元素都會show晒比你聽,好分明,冇野會遮蓋另一樣野。而且喺音質好嘅耳機黎講係最輕最細,換耳棉戴半日都冇問題。最隔音最穩陣最防水。啱做運動。如果你好中意聽歌,會挑啲細節位尼聽,仲會聽好長時間,比較在意隔音,又會想玩下EQ。就Falcon。
Noble Falcon日文譯英文嘅review
呢個痴線佬真係沖涼用
不如你又試下
爬曬文
個個都吹奏falcon, 應該真係唔錯
但個BASS 係咪差啲?
因為我聽開RAP 同EDM , 怕個bass 唔夠
係幾好
我隻65t入左冷宮
去英京試下好啲
鐘意重Bass 未必岩
Bass 絕對唔差,而且都唔少,只係唔係好似powerbeats pro 同mtw嗰種Bass focused。應該有bass嘅歌佢都潛得好深。
所有耳機唔校EQ,Falcon係多bass過sony xm3同RHA Trueconnect。
當然佢係好需要煲。啱啱開箱個聲係比較簿。至少煲返廿幾三十個鐘個bass就會出返啲。
而且佢就尼出app有EQ校,你要幾多bass都有。我自己用poweramp,有時都會推大個bass,都唔會有distortion,個單元完全handle到重bass
你可以去試下先,不過出面啲demo多數未必煲好。睇下fit 唔fit先。
同埋佢要開到一定聲量,個bass先推到出尼。太細聲播唔係好出。至少50%到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞