True Wireless 真無線耳機討論 (35)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
幫你推
其實通透mode(可以聽到人聲) 同anc有冇直接關聯?
其實headset嘅anc係幾理想。如果套用到落tws係幾強。anc發明係主要for 飛機師。係收左外界噪音返尼,針對持續性嘅低頻,製造一個完全相反嘅聲波播入你耳仔,叫做white noise,咁你耳仔收到噪音,又收到反噪音,就聽落抵消左。以前技術唔好,晶片運算速度未夠快應付非持續嘅中高頻。但而家科技進步好多,新嘅headset對於中高頻都處理得好唔錯。未完全消晒但都朦左一大截。耳壓都改善左好多,比以前少左焗住嘅感覺。
但礙於體積限制,true wireless耳機上嘅anc效果,係同headset差左三四年嘅距離。效果較弱,對音質影響較大。
大家聽歌想隔音最主要係想令噪音唔影響音樂。所以應該從呢個標準去試,唔係用有冇anc去判斷。
冇。有咪就做到。通透mode只係將個咪收到嘅環境音直接播入耳仔。mtw, 75t,都係有通透冇降噪。
2000內純講重bass又好聽應該係sennheiser mtw
清楚曬
遲下都想買番隻無線headphone
好多人唔鐘意入耳 所以用普通airpod
但airpod pro雖然入耳但做到非入耳嘅感覺
想問下sennheiser 同 Falcon你個人推邊隻多啲
咁都係一個因素。不過坦白講,好多人唔鐘意入耳,一係因為佢地用左成世apple耳機未試過其他,一係未試過fit佢地嘅入耳,求其中碼大碼膠塞唔入就話頂住好焗入耳式嘅精妙再於試到fit為止。係幾花時間金錢,但真係fit嘅話個體驗係非入耳冇得比如果唔係點會有人比貴啲整cm耳機。你懶得試,要方便直接,咪airoods囉。
airpods pro做到非入耳感覺因佢design 真係唔係好for入晒耳airpods pro唔開anc,基本上係多左舊膠嘅airpods,同一般入耳式嘅隔音無得比。所以佢一定係靠anc。
咁你見我都第一個出包膠推falcon,你話呢
我其實都中意bass,所以有時都會推大falcon個bass,整體係好聽過mtw,尤其高音。不過即使遲啲falcon出app,都唔係個個會校eq,咁出厰聲咪mtw重bass啲囉。
Anc主要隔低頻 高頻都係靠物理
melomania 1係咪同價位最好?
推大個bass係指個bass有得調較?
Senn MTW?
有無巴打用過trn t200睇評價好好咁 300有找
如果用iPhone 用AirPod pro 定sennheiser momentum好

試左AirPod pro,覺得個抗躁好正

但依家又用緊ie80,好鍾意個聲

應該用邊隻好
去用自己耳仔試就最真, 睇自己鍾意, 唔洗睇人地推邊隻就一定邊隻
不過sennheiser我試聽果陣都已經係咁斷同停左一陣無聲, 連接好似差啲
呢一兩年嘅headset中高頻都消到一截。
我用poweramp聽歌可以校eq
未必。要近1000可以試下 Outlier Gold。
試下falcon啦。追下上面有關anc嘅 po。airpods anc第一次開好似好勁,因為佢唔開根唔隔音,反差大你咪覺得正。但實際出街搭鐵冇你想像中勁。sennheiser mtw係好好聲,不過都唔太隔音。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞