True Wireless 真無線耳機討論 (35)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想問下 400-600HKD 有冇好介紹 聽歌為主
咁falcon都真係幾全面,連接一向係apple 外tws硬傷
宜家做得好
AirPods pro 要$2000, WH依家一般可以去到$2200 左右。當然,如果計埋成個user experience 同方便,AirPods pro絕對係值嘅。但如果單計anc 同音質,因為我自己喺係屋企同學校用,自己亦啱啱買咗Vista兩個月左右,所以相對之下好似.......我喺見啲人講到佢anc同wh有得比我先想問下係咪真係咁勁。如果我未買vista,我應該會買AirPods Pro。

(題外話:ANC就bose同sony都係鋪頭試過一陣,覺得差唔多。但覺得WH係舒服啲嘅...雖然講電話nc700就真係屌打WH,但我就未必用到咁多,sony又平啲。)

電個方面,我見AirPods pro個電池的確係勁過AirPods 嘅。但我成日都會一次過用多四個鐘同埋買AirPods pro 嘅話,一定會開transparency/ anc, 所以可能差少少。
吹到冇優勢個人覺得sony 有LDAC aptx hd,bose 700連aptx都冇,先天已經差好遠。加上個app啲option都diu 打bose嗰個。聲呢啲好個人架啫。但至少Sony 嘅iphone用家冇LDAC都有eq, 個聲彈性好多可以fit返自己喜好。sony機身輕啲啲,同最緊要可以摺疊,攞出街好放便,摺埋可以塞入我個細斜揹袋。Bose冇得摺。電量都贏bose。頭大就更加唔洗諗,bose夾頭個力大啲, sony舒服好多。設計bose 前衛突出,sony典雅啲。
airpods四個鐘…叫啱啱合格咋嘛。Sony wf 6個鐘。powerbeats pro 9,falcon 10, 75t 7.5, track air+ 6… airpods 勁唔勁自己評下
sony你想要最強嘅anc就唔好update firmware。佢新啲firmware 功能上冇乜別。更新左會靚聲啲,但anc高頻上會削弱左少少。
同問
JBuds Air/ JBuds Air Icon (外國好多review,可以睇下)
Sabbat E12/Edifies TWS5 (平平地嘅中國嘢)
Nuarl nt110/ 1more stylish (少少over budget)
有咩要求先
呢到有冇人用Amazon Echo Buds
想問無線耳機個漏聲嚴唔嚴重
想買falcon 又有無類似問題
插到鬼死咁入
仲點會漏音喎
邊有入耳式耳機會漏聲
budget約二千
希望個耳機唔太大(小弟耳仔唔太大)
音質好啲有咩推介

用Android機用唔用到airpod
airpods pro啲音質 廢到幾十蚊貨仔嗰啲有線耳機咁

上面啲巴打力推falcon 你可以考慮下
點解咁多測評吹到airpod唔錯咁
分唔到邊啲係打手
如果唔理budget追求音質應該買咩好?
爬咗下文好似千幾以上隻隻都唔太差咁
Sony同airpod pro個主動降噪意義大唔大
電量係大啲但你果幾隻大隻重過airpods 幾撚多講配戴感輸曬啦,pbp成個定位都唔同,已經係掛耳,airpods配戴感一向都比人讚,相對日常使用我覺得夠用既,太重戴太耐好攰

而且佢有提到airpods,我估佢係ios陣型,有冇ldac aptx hd都唔重要,而且ldac算吧啦,冇機用到,鬼有人買sony device

就算aptx hd以前比人話既係連接穩定性尤其出左街,延遲會唔會好嚴重?呢個係aptx hd技術硬傷,唔覺得咁容易解決到

其他果啲緊定唔緊,見人見智姐,所以我就話叫佢試下先,有人鍾意穩啲有人鍾意鬆啲,聲同配戴感唔覺得網上評論可以信曬,始終都要落去試既,信評論唔代表自己喜好,個個都有自己取向
音質我覺得falcon最好係真既
不過其他野我覺得其實可以去試下,呢度常提到既幾款耳機其實好易搵道地方試
買左Falcon
點知電話有bug
用唔到aptx 左右邊
falcon好似幾抵玩 樣又唔差
搵日去試下先
巴打咩手機
點先check到自己部機用唔用到(我指買之前)
Op7p
有咩電話支援到
我上面講緊sony同bose比唔會冇優勢啫,唔好吹到同bose比陣係贏價錢,唔係同airpods 比。咪話airpods緊係方便,但比其他tws電量上只叫合格,勁就算吧啦。
我知佢係Iphone呀,咪話冇LDAC都有EQ可以校啱自己口味。
LDAC而家多數新Android機都有架喎…LG Samsung,小米都有啦。Aptx相比Android用aac, 係提升穩定同低延遲架喎…係高通專利,同Android機啲高通chip係一對架喎。好似apple 配aac咁。唔識research下先?
最直接咪上網睇spec. 但好多大牌子都唔會寫明,唯有試嗰陣睇
Aptx hd同aptx ll係兩個野黎架wo
aptx hd以前從來都唔低延遲,反而因為傳輸量大,我冇記錯以前一向比人話有延遲,宜家唔知有冇好啲,但唔覺得技術特點既野咁容易fix

而且佢用ios,就算有ldac都唔係優勢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞