True Wireless 真無線耳機討論 (35)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Sony 隻wf 1000xm3
其實用後感點樣
意見好兩極一係讚到仆街一係屌到仆街
搞到唔知買唔買好
感覺上最大問題係佢好撚大舊?

我諗緊買sony定falcon好
其實本身覺得apple airpod pro幾吸引,但偏偏自己用Android機
bose連基本aptx都冇。aptx肯定少latency過aac。
即使用iOS, 客觀上,sony電量,便攜性,EQ,都贏bose 。
加上唔少人report bose用一個月到會甩塗層。咁嘅價錢,咁嘅QC…
我自己用iphone
但係對apple第一代d野通常都有缺陷
唔係太敢買
所以想試下Sony
想問市面上其實係咪冇其他降噪耳機了?唔係好覺有
聲不錯,連接android(除左sony)幾快速穩定。功能都幾齊。問題係降噪唔算好得。香港太噪,搭車行街唔算好隔音。開左降噪會音質差左,微風吹個咪都會收到風聲,行街有啲難頂,唔開又好噪。
sony 最明顯贏falcon 係有ambient mode。其他主要條件都falcon好啲。
airpods你試過個聲同佢anc個強勁壓力,就不了。除非你真係重方便度多於音質。
airpods又唔算有缺陷。係聲普通啲,同anc唔太舒服。
Sony係好聲啲囉
1 more ehd9001ta 都有anc
星際係咪有 falcon nobel賣
libratone track air+推唔推介?
用左sony wf一個月,試過libratone同airpods pro。其實呢,TWS上嘅降噪無論係sony airpods Libratone都好,都係唔係好夠。同埋開左降噪都係會影響音質。如果想隔音,一係買anc headset, 一係物理隔音好嘅入耳式tws,再之後先到anc TWS。
即係物理上塞住仲好?
係。Falcon隔音好過Sony or airpods幾多下。物理上唔夠fit,你可以換tip改善,但TWS嘅anc,最大問題係即使你好fit, 佢anc本身處理唔好,係點換tip都冇用。啲噪音係透過個咪收返黎,suppose收完係可以process左佢抵銷左佢,但TWS始終弱啲,好多都消唔到,有時個反向聲波處理得唔好仲會放大高頻噪音,變相用個咪收噪音返尼播入你耳仔,聽歌聽到好頂癮。
話說都想問下ANC 呢個技術, 雖然已經買左新耳機.
未買前一直覺得ANC係大趨勢, 但後期又發覺其實做好物理隔音已經好足夠. ANC 既發展方向其實係要阻隔曬所有外來聲音, 定係飛機引擎呢類既固定音頻既聲音呢? 我見坐飛機係幾多鬼佬戴, 同埋見過試聽既地方係有speaker 播飛機引擎聲比你去做比較. 效果的確係幾理想.
主要個問題係其實平時一般用係咪需要ANC? 對呢方面無乜研究, 亦都可以比新手了解下自己究竟有冇需要揀一隻有ANC 既耳機, 因為未買個時我真係完全唔知點揀
冇錯,問題而家True wireless嘅降噪未成熟。一般持續嘅低頻都未消得晒。所以以TWS尼講暫時整體隔音anc都係未超越到好嘅物理隔音。

好多bug
想問 想聽 bass 既用邊款好
依家用緊soul st xs2
不直 2000hkd
所以係以TWS尼講。一般大家用TWS 要anc,都係想音樂唔好比噪音影響,專注到聽歌,聽少啲外界噪音。而呢個準則上,暫時整體都係物理好啲。Headset就唔同講法。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞