True Wireless 真無線耳機討論 (35)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
同埋䤸音岀字
Ip xr
我手機whatsapp錄音唔係用耳機錄,都係用手機錄
咁點set,巴打係咪iphone
就係見到個個話falcon好
所以唔知點
唔係iphone呀。不過用手機錄仲好?反正WhatsApp嗰陣都係攞住手機。
出去試晒兩隻先啦,我地講還講,你試完未必fit未必中意個聲架嘛。試完中意咪安心放棄sony。
但唔識set,連左falcon就變左䤸唔到,對住手機講都係
各位falcon巴
啱啱問過佢…個app 嘅estimated time of arrival係 the end of December
重點係turning off the blinking light will not be an option
我都唔識🙈
第一次玩wireless耳機,買咗falcon
想問下多人嗰陣間唔中斷<1s同埋啲聲怪怪地係咪正常
yes
係屋企/寧靜環境 你唔會認為你更有可能攞個正常耳機player用咩?至少我會囉。
我其實一開始嘅論點好簡單,airpod pro調音均衡正常,call quality tws之冠,就係咁。前者係確保大部分人唔會唔鐘意佢嘅聲,後者係完全同其他tws拉開左根本嘅差距,仲要有埋出行最重要嘅主動降噪。引伸出黎嘅論點就係,綜合黎講佢嘅使用體驗係最好。之後你提音質,我只係好簡單提出用tws大部分時間你都係出緊街,你嘅聽音環境又唔好藍芽本身又有局限,音質嘅優勢係依d環境唔會體現到。降噪令聽音環境變得理想(同隔音真係差太遠),對感受嘅嘅音質影響仲大。所以我唔認為應該純用音質黎判斷佢值唔值咁解。
師兄又有ak380又剩咁,想必都係個燒友,我相信比你係屋企係唔郁又靜嘅空間,你唔會想用tws多過有線嘅。
之後你提音質,我只係好簡單提出用tws大部分時間你都係出緊街,你嘅聽音環境又唔好藍芽本身又有局限,音質嘅優勢係依d環境唔會體現到。
依句最唔同意,就算點局限,明顯嘅優劣都一定分到
分唔到只係可能2隻耳機差別好細,或者本身用家係嚴重木耳
咁都有得嘈..人人use case都唔同..
岩 而airpod pro同其他tws嘅音質差距仍真係唔大 我屎忽痕真係買好多耳機 tws600同山靈隻tws我都有 音質我都覺得算係tws比較好果堆 但差距都唔係好大 唔係好似pp8果d咁一入耳就知分別係邊 我可以話你知 我坐緊地鐵巴士 背後噪音咁嚴重我真係唔會分到佢哋解析力𣊬態動態之類嘅差距 唯一最易聽到就係調音取向 但係因為有降噪 我會覺得依d環境airpods pro比另外兩隻聲更好更清晰 我會聽到更多更仔細嘅聲
但係之前有唔少巴打講AirPods Pro個降噪會影響到音質比AirPod 1 / 2差,咁係咪物理性隔音會較好呢?
起碼唔會比軟件上影響本身耳機嘅音質先
唔覺有乜問題, 首先唔係每個人都有player, 有幾千蚊對既有線耳機. 搞清楚無線耳機還無線耳機, 唔等如一定要拎出街用既.
我係認同airpod系列既使用體驗係好既, 與其話唔會唔鐘意佢既聲音, 我只能認同無人討厭佢既聲識音, 鍾意就真係好難講.
你講音質既優勢, 我認同有線耳機係比tws 有優勢. 但唔等於我地唔可以討論tws 既音質. Tws 既音質都有好壞之分. 而且降噪唔一定好過物理隔音. 降噪耳機我自己無用過, 但有巴打講過現時tws既降噪效果都未如理想, 係headphone 上就好少少.
如果整體計airpod pro 的確係一線, 呢樣我都認同, 但唔等如每個方面佢都好過其他tws, 亦唔係個個用家淨係睇個總分去選擇, 唔係個個都會用得著airpod 既function.

係屋企唔郁又靜嘅空間, 我自己開對Genelec黎聽就算, 唔會想用有線.
用左3年blackwidow mercury
想轉ducky one 2 sf
請問用落會唔會靜D 同埋如果想換鍵帽係唔係直接去返ducky官網買就會fit到落個keyboard到

65%同100%既鍵帽會唔會唔comparable

新手唔多熟keyboard 問得好多問題
唔該曬咁多位大佬
sorry 回錯post 自膠一打
唔知係技術上有困難定點呢
就係見如果睇片AirPod pro好似冇delay,功能全面d
但Sony 音質又好d
而睇見MW07 plus個樣幾靚,上一代d音質都ok 但Flossy個review 係咁踩

所以簡唔掂
Flossy 上代都係咁插lol
Falcon 新用家review
(非打手,輕度使用用家)

Pros
1:音質真係好,無投訴
連我近70歲的老豆,都聽得出細節同分(同65t比)
2:價錢吸引,同價位黎講性價比掂
3:有ip7防水,跑步workout都適合
(其實都幾穩陣,因為耳機插得好入下)
4:Aptx
5:隔音好(不過要習慣下,耳窿被填滿了
6:電量好足夠

Cons:
1:通話平平,如果成日傾電話就唔岩你
2:無收聲模式,揸車真係危險
3:配載感覺唔係人人接受(開發你個耳窿)
4:個實體鍵唔好操作,禁一下插你一下
5:暫時未有apps調較eq
6:個充電盒好膠

結語,鐘意聽歌,輕量通話的用家會幾滿意
換左耳棉個配載感覺亦會好好多
Flossy 啲review音質方面係信唔過架。佢所有野都校到最大聲尼聽。對佢尼講音量大同bass多就叫好聽。佢聾左一半架啦。
你真係唔試下falcon? or mtw?
falcon喺iphone都冇乜delay
睇黎你好執着個ANC…只能夠話冇你想像中咁好
佢永遠陣係識話 it's loud enough, the bass is there. it's clear and crisp... 連 soundstage, imaging, instrument separation,high frequency extension都唔講下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞