True Wireless 真無線耳機討論 (35)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
平衡囉。其實暖聲唔緊要,不過melomania中高頻唔清析。falcon係三頻平衡,所有野都聽好清楚,成個單元嘅質素係好啲。所以我用EQ推大返falcon個bass,係好聽過melomania。遲啲falcon個app有eq你點校都得。
Truegrip其實都得,Pro係多左個濾網隔耳屎
隻Bose sport free 是咪做到聲畫同步
今日同個friend對mtw對比完,正式宣佈Falcon係最高音質tws
當然,兩隻聲底係好唔同。
mtw好重中低頻,好多細節都blur左。
mtw音場聽落係大,中低音好行好飽滿,潛得好深,有啲樂器聲聽落係好遠,好有空間感,但認真啲聽,遠嗰啲樂器係朦左。
Falcon整體平衡好多。你想聽邊個頻段,聽樂器定人聲,都會聽到,唔會比其他野蓋過。空間感大得尼所有野都好清析。bass係冇mtw咁多,但絕對唔少,多過sony xm3,同埋有彈性質感。
falcon係輸個盒嘅build quality design, 同ambient mode。 但電量,連接性,輕便度,隔音,係diu打mtw。
有無用sennheiser嘅巴打? 最新firmware搞掂左個漏電問題未?

試完隻airpods pro 完全接受唔到個音質
想知falcon有咩缺點 除左賣得太平
個實體鍵難禁 而且向耳仔方向 會唔舒服
所以我都用手機控制
Falcon延遲如何?
基本上你有爬過文,我地咁多位買完無特別提出黎=無問題嫁啦
講到我都想落疊買falcon放棄mw07 plus了
不過mw07 plus真係好撚靚 個樣屌打全部tws
Falcon係咪有行貨保養?
用緊65t
平來想等75t或者買sony xm3
比你講到對falcon好有興趣

主要跑步聽歌用
爬完文 決定唔買MTW 衝falcon喇
btw...falcon得一隻顏色?
我等mw07 plus
falcon個燈係會瘋狂閃?
依樣都算係缺點
Falcon 最大問題係
-唔知易唔易壞 (多人入坑就知🤣)
-耳窩位未必人人fit
-耳道短窄可能都未必岩個個人
-耳機係咁閃
喺地鐵巴士係咁閃 其實都幾古怪
賣得太平點會係缺點呢
缺點係
第一,個差電盒有啲cheap, 盒嘅build quality麻麻。
第二,冇ambient mode.
第三,耳機入面嘅LED喺用嘅時候會keep住隔四五秒閃一下(有機會之後個app可以熄)
第四,我部Android手機連左我屋企wifi有時,耳機會隔唔中斷線。冇連就冇事。不過我連ipad就冇事。連街外嘅wifi都冇事。其他巴打都未report過有事,可能係個別例子
第五,未必個個都fit?
yes
冇問題 IPX7
係,兩年保
哩兩日落坑買左falcon
中高音算唔錯
低音聲濛 有D假既感覺
希望遲下burn-in左好D
其實閃嚟真係冇意義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞