True Wireless 真無線耳機討論 (35)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Falcon本身個導管已經係似三節膠隊到最入,我用耳棉直程有CM feel
乜撚都話連登仔,真係好撚煩
有冇邊隻細碼耳棉推薦 又容易買到
上次講果隻實體店得中碼
用ip8 要求降噪同高音質有咩選擇

入耳用緊xelento
aviot隻01d出mk2
E8 2.0係咪除左樣之外 冇乜特別好嘅地方?
想送俾人加自用
用棉會唔會舒服啲
因為我用原裝最細右耳都覺得好脹
塞得耐好辛苦
之前用65T冇乜咁既感覺
點先可以好似你咁塞到咁入
如果你耳道細,用我講嗰隻棉會好好多。嗰隻棉係唔會比力撐住耳道,只會啱啱好脹到fit。上網search Truegrip pro細碼就揾到可以online買。
Btw你係屋企手機連左wifi,對耳機有冇斷線?
早就課左金
睇左你之前話HKXXmall有
要過兩日先到手

岩岩開閂左兩次WiFi都冇斷
P.S. 我用iPhone 8
要80蚊運費喎 ios係冇事
我去佢果啲門市拎
免運架
樓下就係

另外佢個case真係勁冇誠意
好心佢個蓋既然係有magnet就造好少少
未免太易打開
好似冇磁過咁
原來HKxx mall係唔洗運費,你禁付款就可以揀免費自取,你揀個近你嘅自取點就過兩日可以攞
我對佢個磁力又冇乜意見,不過冇誠意係真係有啲膠
係,冇乜特別好。佢音質叫ok,大致上係sony level, 不過以呢個價位就唔算特別好。
falcon可試。Sony airpods降噪冇物理降噪好。上面蒸魚巴都係ip8入手falcon,可以睇佢包膠。
磁力我ok 膠就有少少意見 不過佢輕身同細
仲有type C 加電量顯示 基本上要有既都齊哂
我用落覺得要改善既係佢通話收音好似麻麻地 對方會聽落好嘈 睇下之後software update 會唔會有改善
對我尼講我甚少傾電話,係傾都一兩句,傾過兩次對方都冇話聽唔到就算。對我尼講唯一唔完美係冇transparency mode。喺屋企帶晒兩邊成日比老母diu,話叫我我聽唔到
非打手
用過Jabra 65T, Klipsch T5
而家手上有AirPod Pro, Noble Falcon

Falcon未煲開
音質肯定係好過65T同AirPods Pro既
Falcon soundstage 比較有層次
聽Live會比較「立體」
Sorry, 我唔係專家唔識形容

可惜既係Falcon係冇環境音
通話品質喺屋企試唔出有問題
出街既我都唔敢保證得唔得
事關我用AirPods Pro
喺街錄voice message 都覺得爭咁啲
我諗連AirPods都冇保證既
其他TWS你都唔好抱太大期望

如果你用iPhone
AirPods 既整體體驗係唔錯既
環境音呢個function要用既時候係幾方便
但 AirPods 柒在較大細聲你要拎個電話出尼
一係你就「喂, Siri」

最後最後喇
舒適度呢樣野
強烈建議你出去試
因為個個人隻耳都唔同
如果想Universal 啲既
AirPods 呢啲塞得唔太入既
就比較少不適感

希望幫到你選擇
同埋Falcon個單元比較大,要多啲時間先煲得開。我琴日到而家播左八,九個鐘,啲聲同開箱嗰陣差好遠下,高音順滑圓潤左,人聲出返啲。累積多廿幾三十個鐘,noble個調音先會係最體現到出尼。因為耳機調音嗰陣個單元都係煲開晒,所以開箱個聲唔會係佢最想達到嘅狀態。
冇乜問題,都係耳機鋪一間。不過耳機鋪有機會比較靜,試唔真個隔音。只能夠話唔好信sony個anc,開左音質係明顯有啲分別,衰左聲,但唔開anc基本上香港出街可以收皮。百老匯可能都有得試。ECT話Broadway 有falcon賣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞