大家好,我係孖寶兄弟既Luigi,有人話我既人生係一個悲劇

1001 回覆
713 Like 8 Dislike
好正 皮巳正
係咪會遇到烏龜

我剩係不斷跑
都無留意附近有無龜

玩Mario Kart掉左落水佢會吊返你上黎

係要比錢架

Yoshi!!!
係咪會遇到烏龜

我剩係不斷跑
都無留意附近有無龜

係要比錢架

窮撚無咁既福利
係咪會遇到烏龜

我剩係不斷跑
都無留意附近有無龜

係要比錢架

窮撚無咁既福利

咁佢地見你窮撚到燶都會大發慈悲嘅
留名先
好好睇 好耐冇追故
咁究竟waluigi喺個故事有冇存在過?
留名
留名先
好好睇 好耐冇追故

如果照個小朋友咁講
Waluigi 應該真係唔存在
留名先
好好睇 好耐冇追故

如果照個小朋友咁講

存在係luigi既內心
留名
屌你我睇緊咩
留名先
好好睇 好耐冇追故

如果照個小朋友咁講

存在係luigi既內心

但bowser定mario唔係話waluigi俾帽佢戴咩

「牙你......」
我本能反應想講,好彩記得自己上緊節目,㩒住左自己。

莫名擢中笑點
留名先
好好睇 好耐冇追故

如果照個小朋友咁講

存在係luigi既內心

但bowser定mario唔係話waluigi俾帽佢戴咩

無呀
Bowser 同 Mario 一早知 Waluigi 係 Luigi 自己幻想出黎

傾電話嗰陣 Mario 話

「唔係自從佢同左 Daisy 一齊之後就無出現喇咩」

段說話入面個"佢"

係講緊 Luigi

因為Luigi 有左新既精神寄托,係 Daisy,所以就唔需要Waluigi 呢個角色
「好喇,去完廣告返黎我地就黎試第二道菜,就係呢個 Bullet Bill 眼球配 原隻初生Goomba。我地起左 Bullet Bill 個眼球出黎之後,就拎去慢煮四個鐘,然後就拎出黎煎香佢,所以外面脆之餘,你仍然食到佢眼球入面組織既質感。至於原隻初生 Goomba 造法會簡單少少,我地搽上少少牛油同黑椒,再將佢放入焗爐度焗。」

「咦?隻碟好得意喎!」

「係呀,佢係用 Shy Guy 既面具造架!」

食物既香氣撲鼻,令我急不及待想試試了!

果然好好味,我特別鍾意個眼球!

「好喇,食完野我地又繼續傾下計喇,其中一樣大家都睇唔過眼既係你要 Luigi 送個名牌手袋俾你,然後你禮又照收,之後食完餐飯就飛左人。」

我聽完之後深深嘆左一口氣。

「首先,個袋唔係佢送俾我,係我自己俾錢佢叫佢幫我買,因為佢話成日會去其中一間手袋鋪度整水管,識得間鋪既一個經理,同佢買會有折。個袋係我買黎送俾我媽媽做生日禮物,我都有睇返 Luigi 寫既文章,佢都只不過係話個手袋既價值係佢兩個月人工,佢都無話係佢出錢買,係大家誤會左之嘛。同埋我知道如果 Luigi 幫我買左手袋先,佢一定唔會肯收我錢,所以我喺佢幫我買之前我已經俾哂錢佢。」

主持聽完之後回應
「呀...咁確實係大家誤會左。但你知道 Luigi 無股份,就同佢講分開,而且你仲鬧你表姐,好似暗示緊你表姐呃你喎。」

「鬧Peach就真既,但我鬧佢並唔係因為覺得佢呃我又或者亂介紹人我識,而係我知道而家Mario 已經好少管理公司,佢主要都係見客接生意,公司內部運作好大部份都係由 Peach 負責,當我聽完Luigi 既待遇,我就好肯定呢啲咁庹縮既條件一定係 Peach諗出黎架啦,我係鬧佢呀,Luigi 幫公司做咁多野,點解反而回報咁少?」

「見你咁緊張 Luigi,點解你仲同佢講你地要分開?」
主持繼續問

我沉思左一陣,然後回答

「我...我無信心...其實同 Luigi 相處呢半年黎,係開心、係舒服既,但我發覺佢真係一個好無主見既人,每次 Mario 或者 Peach 講乜野,佢都會即刻附和即刻去做,就算明知自己蝕底,佢都唔會出半句聲。有次 Peach 為左慳啲工人錢,就叫 Luigi 成個星期半夜去 OT 維修水管,嗰陣其實係農曆新年,我地原本約好左會去日本玩,但最後佢都選擇聽 Peach 講留喺香港做野,取消個行程,咁我呢?佢點解唔諗下我對呢次行程有幾期待。其實我知 Luigi 都唔想,但我最失望既係佢連少少反抗都無。

而且,佢自己明明有好多優點,但佢總係覺得自己活喺 Mario 既陰影之下,覺得自己永遠比唔上 Mario,甘願做一個俾人奴役既角色,所以當我聽到佢受到咁唔公平既待遇既時候都無反抗,見到佢仲係一副好隨遇而安既樣,我真係好驚,我真係對我地將來無信心,我好怕...我好怕有一日,當佢要喺公司同我之間選擇既時候,佢會選擇公司而唔會選擇我...」

講下講下,我都開始眼濕濕...

「好喇,多謝 Daisy 既剖白,我地再去一去廣告先!」
有請daisy 繼續講…
皮已正
留名
daisy你條臭貨 我怪錯你
一直都覺得luigi係無撚用搞到自己變成loser 與人無尤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞