大家好,我係孖寶兄弟既Luigi,有人話我既人生係一個悲劇

1001 回覆
713 Like 8 Dislike
支持輕推
睇完先知原來yoshi係細路揸
一直以為你大佬揸

我同大哥係孖生
佢俾我早出世幾分鐘
佢係人生既贏家
而我只係一個悲劇

傻啦
呢d先天問題 整定架
好sad
不過俾啲爭扎同一二一二笑咗
yo匙笑死

我都係笑左
好好睇 Mario 好衰
悲劇過莎士比亞四大悲劇

C

我讀drama
如果大家鍾意 Luigi 既故事
希望可以幫小弟Like 下Facebook Page

https://www.facebook.com/perhapsadayonpaper/

咇...咇...咇...咇...

我打開眼,望到既係白色既天花板...

「Luigi,你醒喇!好喇好喇,你無事就好喇...」
出聲既係大哥,我見到佢一副又興奮又擔心既表情,然後我問

「點解我喺度既,乜我唔係...」

「係呀...但你記唔記得早排你咬左Toad 一啖?蘑菇族既人有個特點,就係當佢地性興奮既時候,身體就會產生一種特別既荷爾蒙,令到佢地自身會變左一種奇效藥,普通人接觸到佢地既血肉,就會產生效果,但效果完完全全係隨機,而咁啱,亦好好彩,當日佢係變左一隻獎命菇。」

大哥繼續講

「不過就算多左條命,都多得你隻 Yoshi 323 跳入水救返你上黎,如果唔係...」

聽到呢句說話,我突然醒起我沉落水聽到 既 shi 聲,原來就係 Yoshi 既叫聲,而我隨即問

「Yoshi!?佢唔濕得水架!佢而家點呀!?」

「係呀...我而家將佢放在喺醫院門口...準備將佢送返Shi廠...但係佢型號咁舊,我諗情況唔係太樂觀...」

我聽完大哥講完,就即刻跳落床,衝出去醫院門口搵 Yoshi。

當我出到門口,見到Yoshi 瞓喺地下,我即刻衝上去攬住佢。

「Yoshi...對唔住...對唔住...對唔住...」

我一路喊一路同Yoshi 講對唔住,呢一刻除左對唔住,我完全唔知自可以講啲乜。

「...s...hi...」

!?

「Yo...sh...shi...」

我無聽錯,Yoshi 出緊聲。

「Yoshi!你係咪無事喇?係我呀 Luigi!對唔住,係我無用...係我連累你變成咁...」

Yoshi 都只係繼續用好微弱既聲線回應我。

「Yoshi,我會令你好返...我一定會令你好返!既然大哥話Shi廠唔夠整好你,我自己會搵方法醫好你!」

於是我決定帶上Yoshi,帶佢返去Yoshi Land 搵可以醫好佢既方法。

呢一刻,我唔知係因為我死過一次既關係,定係我而家感覺到Yoshi 需要我,我心入面無哂之前既負面情緒,我而家只係想盡快醫好Yoshi。

「Luigi,我黎幫你丫!」
大哥叫住我。

「唔駛喇,我知道大哥你一直喺我人生幫左我好多。今次,我想自己去完成一件事情。」

大哥見到我咁肯定既眼神同語氣,都無再阻止我。

而我,就一個人帶住Yoshi 上路。

後語:
Luigi 既故事暫時告一段落
有好多人覺得
造成Luigi 自殺既人係Daisy
亦有人話係Mario
但其實Luigi 自己係咪一啲責任都無?

好多人鬧Daisy 係臭雞
但Daisy 真係一個賤女人?

下集會有 Daisy 上黎剖白
大家睇完再評價 Daisy 都唔遲
Yoshi唔好有事啊
一定係pench先係boss

Yoshi唔好有事啊

我都唔會俾佢有事
加油啊 路易吉
加油啊 路易吉

我會
快啦
Yo匙
忠心yoshi
G持樓主出故,好睇
yo匙笑死

我寫既時候驚既會唔會太爛

好鐘意呢個位

我好鐘意耀西
最後 luigi同yoshi以後都一齊過住幸福快樂既生活
大家好,我係 Daisy,最近社會上對我既意見都好唔友善,我今日就應邀上左一個節目,我都想講下我既感受。

「歡迎大家收睇志雷飯局,我地今日好高興,請到呢排城中熱話既 Princess Daisy 上黎做我地既嘉賓,Princess Daisy 你好。」

「Steve 你好,大家好,叫我 Daisy 得喇。」

「係喇 Daisy,聽講你最近行出街,受到好多人指責喎。」

「係呀,最近我行出街,個個都話我係臭雞、貪慕虛榮、見異思遷,有人甚至指住我話我係殺人兇手,迫到 Luigi 自殺,令到Yoshi 受咁重既傷。」

「咁你對於呢啲指控有咩感受呢?」

「其實我真係好無奈,我完全唔知道自己做錯左啲乜,我都明Luigi 好慘,但點解大家單憑 Luigi 片面之詞就咁去評價我呢?」

「好,我地傾到呢度先,而家上第一道菜,就係呢個 Cheep Cheeps 嘴唇片配呢個 Piranha Plant 既沙律,做法就係打撈左Cheep Cheeps 上黎之後即刻生劏佢個嘴唇出黎切片,保持住魚唇既鮮味,個沙律就係用 Piranha Plant 既葉做既,醬汁就係將佢既頭攪爛加入少少既檸檬汁同黑醋,而最特別既就係個醬汁上面既 Nuts,我地廚師用上湯煮Piranha Plant 既牙,熬足七個鐘,再將佢整碎。食既時候可以將生魚唇片同沙律一齊夾起,再撈少少醬汁同喲牙碎。」

「牙你......」
我本能反應想講,好彩記得自己上緊節目,㩒住左自己。

「丫!食落好 Fresh,好好味!好似有一種初戀既味道!」
我帶啲驚喜咁講。

「係喇,咁我地繼續話題,有人話你貪慕虛榮,其實喺第一次你見 Luigi 既時候已經俾人呢種感覺,你第一次見人就衝上去攬住人手臂打招呼,咁會唔會好隨便呢?」
主持繼續問

「呢單野就真係冤枉,或者我講詳細少少先。其實同 Luigi 一齊之前,我已經單身左好耐,原因係我一直都搵唔到一個有 Feel 既人,咁我又唔覺得單身係一個問題,咁咪繼續自己生活囉,直到 Peach 表姐話介紹 Luigi 我識,原本我都唔太想既,但 Peach 表姐平時都算照顧我,咁我當時就諗住應酬佢一次啦。」

我飲啖茶之後繼續講

「咁表姐話,我地去既係一個高級宴會會場,而且第一次見面要留個好印象,就叫我著返嗰套好多年都無著過既公主裙。之後去到會場,表姐就即刻帶我搵 Mario 同 Luigi,見面之後,我咪諗住有禮貌啲上去握手囉,點知太耐無著條公主裙唔慣,揢一揢向前跌,咁啱就捉住左 Luigi 既手臂,咁為左唔好令自己咁尷尬,咪順勢打招呼囉。」

「原來係咁,咁之後Luigi 就主動向你抄牌再追你?」
主持問我

「我電話係表姐直接俾佢,佢咁怕醜點敢問我拎電話丫... 不過拎左電話之後佢都主動 Whatsapp 我既,仲 Add 埋我 Facebook 同 IG。講真,佢個人幾純品,而且佢好細心,好 Take Care 我,雖然係好平淡,但我內心確實係有一種好溫暖既感覺。最令我驚喜既係,佢好記得我每一句講過既說話同埋一啲關於我既小事情。有時候做女仔,都係想搵到一個人錫你,了解你啫。激情?你估仲細咩?」

「咁最後係佢同你表白?」

「係呀,佢好拙劣咁問我可唔可以做佢女朋友,最後我都應承左佢。」

「好,我地去一去廣告先!」
push
Yoshi 呢
幾時出番嚟
支持,暫時睇係悲劇多過daisy唔岩,只可話性格不合
push
Yoshi 呢
幾時出番嚟

快架喇!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞