大家好,我係孖寶兄弟既Luigi,有人話我既人生係一個悲劇

1001 回覆
713 Like 8 Dislike
Live
巴打努力
又live
Tina 大陰道
個故好似講緊我
留名
Tina 大陰道

大隧道阿
「TINA22(354)08003223212 28002QKBBJ」
「TINA22(354)08003tel:22321228002QKBBJ」

「TINA22(354)08003tel:22321228002QKBBJ」

Tina 隻Yoshi唔知係食左d咩呢
係咪工作伙伴
係咪工作伙伴

可能係震蛋
係咪工作伙伴

可能係震蛋

Luigi: tina可唔可以見下你隻yoshi
Tina: er....唔係幾方便.....啊yoshi唔好咁百厭
係咪工作伙伴

可能係震蛋

Tina: er....唔係幾方便.....啊yoshi唔好咁百厭

你地痴左線
係咪工作伙伴

可能係震蛋

你地痴左線

係咪工作伙伴

可能係震蛋

你地痴左線

加甜
可能Tina 隻yoshi 係食左個名器
Yoshi 都係因為某d原因壞左,Tina唔係在乎救唔救得返佢隻yoshi,Tina只係想要返隻名器
好好睇,終於追到live
正啊
又幾撚正shit喎
跟住落黎既日子,我除左返工之外,所有時間都俾哂義工組織,我同 Yoshi 會經常同組織開會,然後到唔同地方演講。

開頭既演講,因為我唔太敢講野,好多時都係由其他義工介紹我地,然後佢地問問題由我地回答,但試過幾次之後,我慢慢鼓起勇氣,由我自己一個同大家做分享,雖然好多時講野都口窒窒,但起碼都叫做可以完成成個演講。但最令我滿足既係,我見到大家都好熱烈咁問我地問題,我就覺得我做緊既野好有意義。

之後再做多幾次演講同分享,我開始可以好流利咁講哂成件事出黎。其實對我既自信心都好大幫助。

今日又到左義工開會既時間。

「Luigi,最近我地組織收到好多詢問,話想搵你幫幫手,可以一齊喚醒下 Yoshi 既內心。」

「吓?但我其實都唔識個喎...」

「唔緊要,你只要在場陪住佢地,同佢地分享幾句就夠,因為大家都明白呢件唔係一件容易既事。」

於是喺半推半就之下,我應承左呢件事情。第一次黎到既係一個獨居婦人既屋企,佢既 Yoshi 係一隻負責打掃既紫色 Yoshi,Tina 今日就陪左我同 Yoshi 黎到佢地既屋企。

黎到之後我地大概了解左一下情況,呢位太太叫做陳太,呢隻 Yoshi 已經陪左佢三十年,佢都好想自己隻 Yoshi 可以搵得返心靈。

黎到之後,我隻 Yoshi 嘗試去同紫色 Yoshi 打招呼,不過試左幾次,都係無反應。

「我成日同佢傾計,希望可以叫醒佢,不過試左好耐都唔得。」

我走上前望一望紫色 Yoshi,然後就問陳太
「係呢,你可唔可以分享一下你地同 Yoshi 既經歷?」

「呢隻 Yoshi 係我同我先生新婚既時候買既,嗰陣都係諗住幫輕下做家務,點知一幫就幫左三十年,我先生前幾年過左身,而家得返我同佢。」

「你地同佢有無咩難忘既回憶?」

「一時三刻講唔出,不過佢一路陪住我地,有幾次有人上門推銷新型既 Yoshi,我地兩個都無諗住要換左佢,佢對我地黎講其實就好似家人一樣,只係唔識同我地溝通啫。」

「係呢,你地有無生小朋友?」

陳太深深嘆左一口氣
「我地無生到小朋友,其實正確黎講係生唔到小朋友,主要係我身體既問題...
我地有諗過收養一個小朋友,但奈何我地家境唔算富裕,最終都打消左呢個念頭。」

「呀...唔好意思,提起你既傷心事...」

「唔緊要,過左咁多年,我地都接受左呢個事實。好彩都係多得 Yoshi 陪住我地,先令我地咁多年黎唔會太寂寞,所以當我地知道原來佢地唔單單止係一件工具,而應該係一隻有血有肉而又活潑既 Yoshi 之後,我就想盡方法想令佢搵返自己既心靈,如果唔得,就要將佢送返去 Yoshi Island,我真係唔捨得,我相信我喺天國既先生都會唔捨得...」

「其實你地已經當左 Yoshi 係你地既小朋友,咁過時過節你地會唔會慶祝?」
我跟住追問

「會架,每年我地都會幫佢慶祝生日,準備生日蛋糕同禮物俾佢,雖然佢食唔到又收唔到禮物,但我地都想表達下心意。其他大節日我地都會慶祝架,就算我先生走左,呢個習慣都無變,你睇下。」

然後陳太就拎左本相簿出黎,入面全部都係佢地同 Yoshi 既合照,只係最新呢幾頁,只剩低陳太同 Yoshi 既合照。

「你地真係好愛佢呢...」
我一路睇相一路講

「係架!不過我已經有哂心理準備,準備同佢分開,始終我都覺得如果佢可以返到去 Yoshi Island,應該會有更好既方法幫到佢。」

呢一刻我心情好複雜,雖然我唔知道而家 Yoshi 族係咪已經搵到方法幫身處人類世界既 Yoshi,但以我經驗得知,即使係佢地都未必有方法,但我無勇氣講出呢個真相,只好講

「陳太,唔好咁快放棄,應該會有方法...」

「我好多方法都試過...但都係唔得...我...真係好唔捨得 Yoshi...

但點都好,我真係好感謝Yoshi 幫助左我地屋企咁多年,陪我地笑、陪我地喊,我地真係好感激你呢 Yoshi...」

正當陳太講完之後,奇跡喺我地面前發生,紫色 Yoshi 吐返個掃把出黎。我隻 Yoshi 即刻衝上去了解一下、然後就同我地講

「佢無事喇!佢無事喇!」

我地聽到呢個消息都非常興奮,陳太更加即刻衝上去攬住佢既 Yoshi。

「太好喇!太好喇!」

之後我隻 Yoshi 就出聲
「不過佢仲係好虛弱,你地要俾佢休息一下。」

陳太立即帶 Yoshi 返房休息,安頓好之後,佢就出黎,雙手捉住我隻手講

「多謝你!真係好多謝你...」
一路講,陳太就一路喊...

對於呢份感恩,我其實覺得有啲受之有愧,始終我無乜做過野,只係陪下佢傾計,但我都無再講任何野,之後好簡單咁報以一個微笑同講聲保重。

離開左陳太屋企,同 Tina 道別之後,我就同 Yoshi 返屋企,喺返屋企既途中,我一直諗頭先發生既事,幫到人,我覺得好興奮又好有成功感。於是我下定左決心,我要幫助世界上有心既人同 Yoshi,幫得一隻就係一隻。

於是之後喺義工會上,我開始好積極咁提出去唔同人既屋企幫助 Yoshi,而義工都好贊成我咁做。
好感動
好有畫面
跟住吸引左Tina, 變左同tina 既情故
跟住吸引左Tina, 變左同tina 既情故

大家都念念不忘 Tina
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞