大家好,我係孖寶兄弟既Luigi,有人話我既人生係一個悲劇

1001 回覆
713 Like 8 Dislike
好睇 正皮
Yoshi 好討好讀者

可愛得黎又惹人憐憫

諗左成晚都係得呢D

工次

工次係我一個日本朋友既名

男定女?介紹嚟認識下

女仔黎
lm

諗左成晚都係得呢D

工次

工次係我一個日本朋友既名

男定女?介紹嚟認識下

女仔黎

呢個走向......最後係咪將 Yoshi同Lilli放係 Yoshi Island 好好生活
(寵物小精靈巴他蝶果集咁,過咁多年仲好記得)
Yoshi
文呀文
求文呀
pish
加油呀
Yoshi快啲好返
正呀
行左大概兩日,我地終於去到 Lilli 條村既附近。 Lilli 一見到自己家鄉,就好興奮想衝入去。而我當然即刻阻止佢。

「點解唔俾我入去呀?」

「呀...我地仲玩緊捉迷藏嘛,個遊戲要到聽日先會完。」

Lilli 聽完之後即刻露出一個好失望既表情,而我呢一刻都有啲內疚,但為左唔好發生咩意外,我只可以咁做。

於是我同 Lilli 就喺附近既草叢休息,等夜晚既來臨。期間我從遠處見到有人進出Lilli 條村,我諗佢地應該係清掃者,好彩我決定先喺附近觀察。而呢個時候我都同 Lilli 講,陣間入村要安靜啲,以免騷擾到人。

黎到夜晚,我就同 Lilli 入村,Lilli 好快就帶左我去佢屋企。去到 Lilli 屋企門口, Lilli 就輕輕力敲門,然後開門既係另一隻體型較大既紅色 Yoshi。」

「Yoshi!你返黎喇!?」

「媽咪!我返黎喇!」

雖然呢個重逢既畫面好感動,但為免節外生枝,我好快打斷左佢地兩個。

「太太你好,我係 Lilli... 我係 Yoshi 既朋友,今次陪佢返黎,我地可唔可以入屋先再講?」

顯然太太俾我嚇左一嚇,好彩 Lilli 呢個時候出聲。

「媽咪,佢係我朋友,而家搵緊方法幫佢既 Yoshi,我地入去先傾啦,唔係就會俾鬼捉到,就會輸架喇!」

於是我地就入左去 Lilli 間屋。

「媽咪,爹地同 BB 呢?」

「你爹地去左首都當值,BB 喺呢度。」

然後太太轉身就抱起一隻粉紅色既 Yoshi BB,簡直係可愛到不得了!

Lilli 見到佢妹妹,都即刻衝埋去望多幾眼。

「妹妹好得意呢!」
我忍唔住開口。

「妹妹?未咁快係妹妹喎...」
Lilli 疑惑咁回應。

「哈哈,人類先生可能唔太熟知我地既特性,我地Yoshi 族會喺成年既時候先會有性別既區分。」
太太向我解釋。

「喔...難怪當時 Lilli 反應咁奇怪...哎呀!等我仲幫你改左個女仔名添!」
我有啲驚訝咁回應。

「Lilli 好鍾意個名,我唔理Lilli 係男仔名定女仔名,Lilli 就係 Lilli。」
Lilli 好肯定咁回應。

「丫!人類先生你幫我家 Yoshi 改左名!真係好感謝你!有人類肯幫我地改名,係一種光榮,證明左我地得到你地既信賴,係一種好高既認同!」

然後太太轉個頭同 Lilli 講
「咁我以後要叫你做 Lilli 喇!」

呢一刻我心情好複雜,原來 Yoshi 族咁相信同重視我地,但我地人類竟然...

「係呢人類先生,頭先 Lilli 話你想幫你隻 Yoshi,請問係咩事呢?」

於是我將 Yoshi 喺精靈球放出黎。

「丫!點解佢情況會咁嚴重?」
太太好驚訝咁問。

「係呀媽媽,上次我同 Yoshi 傾計,佢話佢病左好舒服,Luigi 先生係黎搵方法幫佢。」

Lilli 幫我解話,而我,亦有啲尷尬咁講

「呀...係呀...佢...佢唔小心吞左啲野,醫生話要佢吐返出黎先好得返,但人類世界嗰邊無方法可以幫到佢,於是我就黎到 Yoshi Island 呢度搵方法。」

「我都係第一次見呢個情況,平時我地吞完野都可以即刻吐返出黎。」
太太好擔心咁講。

而我,當然唔敢講出真相。

「係呢太太,你知唔知有無人...有無 Yoshi 可以幫到我隻 Yoshi?」

「我地條村有個醫生,或者佢可以幫到手,不過咁夜佢應該休息左,可能要聽日先搵到佢。不如你地今晚喺度瞓一晚先啦。」

露宿左室外兩日,我其實都有啲攰,於是我答應左太太既邀請,沖完涼,我就同 Yoshi 上床瞓覺。

當我瞓喺張床上面既時候,我喺度諗,呢兩日其實我同 Lilli 講左好多大話,包括佢問我人類世界既情況,喺無可奈何之下,我粉飾到人類世界係一個樂園,Lilli 亦對人類世界好憧憬。而頭先我亦都瞞住左太太,無講哂真相俾佢地知。

理性上我明白有時候慌言係必須,可以令到事情更容易向住你心裡面既方向走。亦可以令對方更加舒服同放心。

但情感上,我都係覺得好內疚,老土啲講,我呃緊既都係一啲全心全意相信我既人。我無疑係欺騙左佢地既信任,咁我同嗰班為左自己利益而欺騙同傷害 Yoshi 族既人,又有咩太大分別呢?

即使善意,仍是慌話。
一起身就有嘢睇
一起身就有嘢睇

早起的蟲兒有鳥吃
清明加更啦
起碼唔係柒下柒下咁講個真相出嚟, white lies有時係必須嘅
live 左
支持樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞