大家好,我係孖寶兄弟既Luigi,有人話我既人生係一個悲劇

1001 回覆
713 Like 8 Dislike
希望Luigi以後會爭氣啲

推到Yoshi番嚟
大家好,我係 Luigi,而家正帶住 Yoshi ,希望可以醫返好佢。

雖然大哥講過話 Shi 廠應該無哂辦法,但我都希望搵啲專業人士睇睇先。

我黎到平時去開既 Shi 廠門口,大聲叫

「有無人呀,我想搵人幫幫手。」

然後喺鋪頭入面,平時幫我檢查同維修 Yoshi 既師父就行左出黎。

「Hi,Luigi,今次有咩事呢,早個月先幫你檢查完隻 Yoshi 323 渣喎。」

然後我將 Yoshi 既情況話佢知。

師父睇左幾眼,就講
「呀...無辦法喎,濕水真係好難搞,你不如報 Total Loss 算啦,之後換過隻 Yoshi 好過啦。我呢度有幾個客都放左啲二手 Yoshi 喺度,不如呢隻黃色 Mini Coopshi 啦,細細部夠得意,溝女一流。你嗰隻我粗粗地 2000 蚊同你收之後劏左佢喇。」

「呢隻Yoshi 係我既朋友,我一定要醫返好佢。麻煩你諗下辦法。」

師父一臉苦惱既樣,再一次幫我檢查Yoshi。

「呀...我真係無辦法喎,你咁唔捨得佢既,不如擺佢喺屋企做標本算啦...起碼有丁下...」

我無理會師父講既野,講左聲唔該,我就孭住Yoshi 離開。

走既時候,師父叫住我

「或者你可以帶佢返 Yoshi Island 睇下有無辦法,但你都知...」

Yoshi Island 就係所有Yoshi 既出生地,好多年前人類同Yoshi 族第一次相遇之後,大家成為左聯盟,而且簽訂左合作條約,人類負責提供科技、知識俾 Yoshi 族發展佢地既地方,而 Yoshi 族就向人類世界輸出勞力,例如做坐駕、家務等等。

本身大家關係唔錯,但十幾年前,人類世界既當權者利用 Yoshi 族既純真同信任,用欺騙同欺壓既方法迫令 Yoshi 族簽訂不平等條約,要求 Yoshi 族大量輸出勞力,而且所涉及既工作越黎越多同不人道。有啲比較落後既國家仲會利用 Yoshi 族去做一啲危險既工作,例如係掘礦、喺高輻射區工作、深海探索等等,甚至有啲唔人道既組織會利用Yoshi 族去...去幫人發洩慾望。

其實近呢幾年好多國家都開始抵制呢啲行為,但監管實在不足,世界上其實仲有好多 Yoshi 正忍受住唔人道既對待。而正正因為咁,處於Yoshi Island 既Yoshi 族佢地好討厭人類,尤其當 Boshi 成為左Yoshi Island 既當權者之後,佢成日都話要拎返Yoshi 族既尊嚴同自主權,不斷挑釁人類世界,甚至話要同人類世界斷絕關係,要喺人類世界同 Yoshi Island 中間起一道圍牆,仲要所有喺人類世界既 Yoshi 都返去 Yoshi Island,局勢其實非常緊張。

而家 Yoshi Island 其實非常封閉,除非有聯盟開出既准許證,否則人類唔可以進入 Yoshi Island。網上有好多傳言,話所有未經聯盟准許既人進入Yoshi Island 之後都會離奇失蹤,有人話佢地做左奴隸,有人話佢地做左食物,但結果係點,就不得而知了。

其實聯盟都有舉辦一啲旅行團參觀Yoshi Island,但聽聞係受住好多監控下既一個旅行團,而且大家睇到既畫面,都只係Yoshi Island 做出黎俾大家睇,入面真實情況係點,而家真係無人知。

雖然聽落好危險,但為左 Yoshi,我點都要去。
瞓前終於等到巴打出文

btw,拎Yoshi嚟發洩慾望
瞓前終於等到巴打出文

世界上有好多我地睇唔到
但每日都活喺悲傷之中既 Yoshi
點解近期咁多好故架
Mario同奶都好正
Lm
Luigi似我
好驚有日會比Daisy用同一藉口飛左我
巴打對任天堂d角色真係好聊如指掌
煮野食笑撚死我
起身出文啦
Luigi似我
好驚有日會比Daisy用同一藉口飛左我

加油呀巴打...
我覺得最緊要係覺得有問題大家可以拎出黎講
俾大家多d 了解大家諗法
巴打對任天堂d角色真係好聊如指掌

都係好皮毛
唔記得就上網睇返
煮野食笑撚死我

感激能令你一笑
起身出文啦

起身要返工

不過打緊文喇
起身出文啦

起身要返工

不過打緊文喇

瞓前終於等到巴打出文

世界上有好多我地睇唔到
但每日都活喺悲傷之中既 Yoshi

真正慘既係YOSHI唔係路姨治 .
YOSHI忠心又善良, 為左個一蹶不振既豬隊友犧牲自己
YOSHI跟我啦跟我啦 我好錫動物架 我一定醫得番好你 COME TO DADDY
起身出文啦

起身要返工

不過打緊文喇

加油
好睇
又 Pub 下 Facebook 先
https://m.facebook.com/perhapsadayonpaper/

Yoshi Island 其實位於冰島既正北方,需要先飛到去冰島,再要去當地既聯盟公館辦理通行證,然後經聯盟建設既通道,先可以進入 Yoshi Island。於是我就買左兩張機票去冰島,即日出發。

上到飛機,已經係夜晚十點鐘,我將Yoshi 放喺走廊隔離個坐位,綁好安全帶,我自己就坐喺中間位,等起飛。

或者世事真係咁諷刺,之前Daisy 叫我去冰島,我無應承同佢去,估唔到而家我會喺一個咁既情況去冰島,諗下諗下,我又開始掛住 Daisy。

呢個時候,我聽到身後傳黎一把女仔聲

「先生,唔好意思,我想坐入去窗邊個座位。」

聽到既時候,我個心離左一離,回頭即刻叫

「Dai...」

但當我回頭望既時候,原來唔係 Daisy。然後我俾嗰位女仔入去坐低之後,我又繼續沉思呢幾個星期發生既事。都唔知諗左幾耐,飛機起飛左我都唔覺。

「係呢,先生,恕我冒昧,請問你係咪孖寶兄弟入面既 Luigi?」
隔離個女仔問。

「喔...係呀...你識我?」

「嘻,點會唔識你丫?由細就睇你啲戲同玩你地啲 Game架喇。玩 Mario Kart 我一定會用你架!」

「點解係我唔係其他角色?」

「因為我好想睇住你贏你大哥嗰個畫面囉!」

聽到呢句說話,我都唔識得俾咩反應,輕輕回左句多謝。

個女仔繼續講
「等我自我介紹先,我叫Shokora,姑且以前喺Wario 既遊戲入面客串過。」

「你好...」

「係呢,我想問點解你帶埋隻 Yoshi 上飛機既,寄倉會平好多個喎,唔駛買多張機票。」

「佢係我好朋友,而且佢受左傷,我唔放心將佢寄倉。」

「你真係一個好主人呢,但點解佢受左傷你仲帶佢去旅行?」

「佢受左好嚴重既傷,只有去 Yoshi Island 先可能有辦法醫返好佢。」

「吓!?但 Yoshi Island 好危險個喎,同埋唔係個個人可以入去。」

「我知,但點都要試下。」

「嗯!你要加油!但可唔可以話我知佢點解受咁重傷?」

然後我就將事情發生既所有經過話哂俾Shokora 聽。

Shokora 聽完之後好嬲
「你有無搞錯!所有野其實都係你自己不斷鑽牛角尖,你覺得有問題又唔拎出黎講,搞到件事...(下略唔知幾多字)」

之後呢一晚,我都唔知 Shokora 鬧左我幾耐,鬧下鬧下佢都攰到瞓著左。

第二朝我起身,我見 Shokora 仲未起身,我都廢事打攪佢,但諗返,尋晚 Shokora 鬧得我好啱,我真係一個唔值得原諒既仆街,死左唔抵可憐...

坐多一陣,Shokora 都起身,大家成程機有時就睇下書,有時就傾下計,好快就去到中轉站芬蘭。
文啊
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞