大家好,我係孖寶兄弟既Luigi,有人話我既人生係一個悲劇

1001 回覆
713 Like 8 Dislike
Luigi
好好睇
好睇
又Live多次
繼續等文中
好感動
幻想緊個場好多yoshi
Luishi
Luigi會唔會變到好自大架
Luigi會唔會變到好自大架

變左阿哥咁
得未呀
得未呀

寫緊
今晚po
睇到眼濕濕
得未呀

寫緊
今晚po

加油啊 樓主
又live
冇文訓唔著
喺酒店休息左一陣,Yoshi 就同我講佢識左啲新朋友去玩,所以佢自己就出左去。而我見天仲未入黑,所以都出去行一陣。畢竟上次黎到冰島我剩係諗住點救 Yoshi,都無好好遊覽過呢個地方。

到左黃昏,行下行下有啲攰,於是我去左一個公園,諗住搵張櫈坐一陣抖下,順便欣賞下風景。

行下行下黎到公園中心既湖邊,我諗住搵一張面向西方既櫈,咁就可以一路欣賞湖景一路睇日落。

黎到張長櫈旁邊,我見到有人已經坐左喺度,我再望真啲,我唔能夠相信自己對眼,開始懷疑自己係咪有幻覺,坐喺度既人係 Daisy。

之前我心入面模擬左幾百次,如果我見返 Daisy 會講啲乜會做啲乜,但呢一刻,我腦入面一片空白,仲緊張過頭先做演講。

而原本睇緊書既 Daisy,抬起頭望到我,佢都呆左,不過佢好快就回到神,微笑咁同我講

「你好,請問你係咪頭先演講嗰位 Lui...shi 先生?」

一時三刻我反應唔到過黎,只係答
「係呀...我係...」

接住落黎既又係幾秒既沉默,之後我先突然醒起,問 Daisy

「你頭先有聽我演講?」

「有呀,我地個義工組織都有到場...」

呢個時候,我先醒起頭先叫我加油既聲音,係 Daisy 黎。估唔到我朝思暮想想聽到既聲音,頭先我竟然唔認得。之後我再講

「頭先...多謝你鼓勵我...」

Daisy 微笑咁回應
「咁都要靠你自己先可以令到個演講咁成功。」

「我覺得都好靠 Yoshi 同大家既幫助,先可以令到個演講咁成功。」
我回應

Daisy 聽完之後微笑咁點左下頭,然後我就問佢
「係呢,點解你喺呢度既?」

「無呀,我同組織開完會,見無野做咪出黎行下,見呢個公園咁靚,咪坐低睇下書,順便等日落囉。你呢?」

「我都係無野做出黎散下步,之後黎呢度睇日落。」

「咁你坐丫。」

於是我就坐低左,而天空亦慢慢染上日落帶黎既金黃色。

「好靚呢...」
Daisy 細細聲咁講

「真係好靚...」
呢一刻我都細細聲回應

「雖然好靚,但已經係黃昏,好快就會消失...」
Daisy 帶啲失落咁講

「今日既黃昏會消失,但只要你願意,你仍會見到咁靚既景色。」
我回應

「但聽日既黃昏,仲係今日你鍾意既黃昏?」
Daisy 繼續問

「唔係,但呢段時間我明白到,點樣對待事物,係在乎你自己主觀既心情。雖然聽日同今日既黃昏已經唔同,但只要你心態調整到,你仍然會欣賞到當中既絢麗。」

Daisy 繼續微笑,然後講
「你幾時變到咁感性?」

「其實我平時都會諗好多野,只係唔太有自信講出黎。」

然後我同 Daisy 無出聲,慢慢欣賞日落。

「係呢,你係點樣幫你隻 Yoshi 搵返心靈?」

雖然我應承左 Boshi 唔講關於 Yoshi Island 內部既野,但我相信 Daisy 會幫我保守祕密,於是我就將所有事情話俾佢聽。

Daisy 聽完之後好愕然,跟住我就同佢講
「你要應承我唔可以話俾人聽。」

「無問題...但我真係有啲難以置信,竟然發生左咁多事,而且,原來係你令到 Yoshi 族發起反擊,之後令全世界既人知道呢個問題。」

「其實一開頭我都無諗咁多,只係想救返我隻Yoshi。」

「你一個人帶住受傷既 Yoshi 入去,你唔驚既咩?」

「驚,但就算幾驚都好,我都一定要做,要去救返 Yoshi。」

Daisy 露出溫柔既眼神對我講
「你改變左好多呢...」

「或者係,但有一樣野我一直都無變...」

Daisy 聽我講完,就擰返開塊面去望夕陽沉思,不過同上次唔同,佢今次無露出苦惱既表情。

但我見 Daisy 無特別反應,我都唔再講野,靜靜咁望住個夕陽。

一分鐘,五分鐘,十分鐘...

我地大家都繼續無出聲,直至太陽落哂山,天開始黑。

「不如我地去食餐飯丫。」

Daisy 點頭示意好。

今次我無再搵高級餐廳,只係喺街邊搵左一間有地道風味既小店,就同 Daisy 入去食。成餐飯個氣氛都好輕鬆,都係講下大家既近況,喺各自既義工組織入面點樣幫助 Yoshi,時間過得好快,我地坐到鋪頭都要關門。
「夜喇,我送你返酒店丫。」

Daisy 都話好,我呢刻既心情又開心,但又好不捨,每行一步,就代表離分開近一步。

去到酒店門口,Daisy 就同我講

「到喇,我自己返上去就得,多謝你送我返黎,你早啲休息喇。」

「嗯,你都係,再見。」

然後 Daisy 就轉頭行返去酒店。

呢個時候我好似聽到我身體入面既靈魂喺度吶喊,於是我再抑制唔到自己既心情,大聲嗌

「Daisy!我仲係好愛你!」

Daisy 聽完之後,成個人企左喺度,佢無出聲,無擰轉頭,於是我想上前睇下佢點,然後 Daisy 聽到我既腳步聲,就講

「唔好過黎...」

從 Daisy 既聲音,我聽得出佢喺度喊緊。而我就有啲不知所措咁企左喺度,隔左差唔多一分鐘,Daisy 深呼吸,擰轉面,面上仲帶住淚水同我講

「你好,我係Princess Daisy,你叫我 Daisy 得架喇...

以下落黎既事望你聽清楚...

一,我平時份人比較率直,講野唔夠溫柔...

二,我鍾意發脾氣,發脾氣既時候要人哄返我,唔可以走左去...

三,我鍾意人地記得我既小事情,記得我講過既野...

四,我鍾意去旅行,所以要陪我去,一年一次就夠...

五,我唔需要住大屋揸靚車,只要有人可以錫我、了解我、支持我就可以...

你接唔接受到以上既條件丫?」

聽完之後,我大聲回應

「你好,我叫 Luigi,係一個水管工,對於你提出既條件,我承諾會做到比你提出既更多,期限係一身一世!

以下係我逐點既回應

一,即使你唔夠溫柔,我仍然好欣賞你既性格,而且溫柔唔一定係由女仔表現出黎,由我表現都得。

二,你發脾氣既時候,我會做你既出氣袋,企定定,唔會走,任打唔嬲。

三,你既所有野我都會記得,我仲會寫埋筆記,定時定候拎出黎複習。

四,其實我都好鍾意去旅行,一年兩次或者三次都無問題,我會陪你去哂你想去既地方。

五,我會無時無刻都錫你,用盡心機去了解你,出盡全力去支持你,而且我會錫埋你既屋企人,錫埋你既朋友!

請你放心,將你既餘生交托俾我!」

講完之後發生咩事?
由於太怕醜,我就無謂喺呢度同大家分享喇,大家自己想像啦!

大家好,我叫 Luigi,好多人話我既人生係一個悲劇。

無錯,曾經係,但我呢一刻深深感受到,只要你肯努力,即使係一個悲劇,你都可以將佢轉化做你人生既食糧,令自己變成一個更好既人,所以就算大家遇到咩問題都好,千萬唔好放棄,前面一定會有一個美滿既將來等緊你地。加油!

有冇番外㗎
happy ending 啪啪啪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞