大家好,我係孖寶兄弟既Luigi,有人話我既人生係一個悲劇

1001 回覆
713 Like 8 Dislike
好喇悲劇路姨治, 請問你幾時出文呢

對rr住
我見太耐未試過咁多人同我傾計
所以有啲得意忘形

我都係做返我dm份

所以有啲得意忘形

我都係做返我
頂帽好襯你

對rr住
所以有啲得意忘形

我都係做返我dm份

好多野想訪問你
隻臭雞係咪你初戀?
你有冇憎過你大佬成日搶晒你風頭?
點解你大佬矮肥但咁紅, 你高瘦但咁摺
.希望有個好結局
由細到大都用開Luigi 好憎Mario
https://www.youtube.com/watch?v=7WMSQNVhMqA
睇完條片可能仲憎佢
之前仲有theory話Rosalina係Luigi同Peach既女
daisy你條臭貨 luigi好野黎架係出場率低啲姐
留名
Live
劉明仙

對rr住
所以有啲得意忘形

我都係做返我dm份

好多野想訪問你
隻臭雞係咪你初戀?

Daisy 係我初戀,但佢唔係臭雞
我都好後悔講左出口

我唔憎大佬
佢出名都係因為佢叻

雖然我高瘦
但性格問題改唔到就係改唔到
留名 路姨芝巴多唔多要落場整水管?屋企工程做唔做?
由細到大都用開Luigi 好憎Mario
https://www.youtube.com/watch?v=7WMSQNVhMqA
睇完條片可能仲憎佢
之前仲有theory話Rosalina係Luigi同Peach既女

我無同 Peach 發生過關係丫...
諗都唔敢諗

對rr住
所以有啲得意忘形

我都係做返我dm份

好多野想訪問你
隻臭雞係咪你初戀?

我都好後悔講左出口

我唔憎大佬
佢出名都係因為佢叻

雖然我高瘦

同埋想問你呀媽係咪同米奇老老有咩關係
點解你兩兄弟把聲同佢咁似
「喂 Luigi,終於搵到你,做乜粒聲唔出就走左出黎?」

我無出聲,大哥繼續講。

「黎啦,我地食啲野,之後返屋企啦。想食乜?我請。」

唔知係咪啱啱咬完Toad,我呢一刻好想食菇。

於是我地就去左附近一間食串燒既鋪仔,叫左啲肉、勿演、淆演、啤酒同埋最想食既燒菇。食完之後我就同大哥返左屋企。

之後一個星期,我如常咁返工放工,夜晚搵Waluigi 去公園飲酒傾計。雖然好似過得好充實,但我每隔10 分鐘都會Check 下電話,睇下Daisy 有無搵我。

但即使電話響起,都只係問我借唔借錢,做唔做Facial。

你問我點解唔主動搵Daisy?Daisy 係一個好有主見既女仔,佢決定左既事我好難改變佢,所以我都無謂騷擾佢。

又到左星期六,夜晚得我自己一個喺屋企。唔想煮飯,所以就落街食。當我行到街口既時候,我見到一個熟悉既人影,係Daisy!

Daisy 隔離有個男人,我認得佢,係 Prince Haru!以前都拍過電影,當期時佢個角色係俾人用魔法變左做隻狗,係得最尾幾秒先出返個人樣講左幾句對白。之後佢就成日話自己拍過戲係明星,周圍呃啲無知少女上床。

我見到 Haru 同 Daisy 有講有笑。而且隱約聽到佢地講咩「下星期去冰島」,估唔到Haru佢今次想向Daisy 下毒手!我更加估唔到佢地竟然發展得咁快!

呢一刻我完全控制唔到自己,我即時衝上去,一手推開 Haru。

「Luigi 哥,你做乜野郁手呀?」
Daisy 驚訝咁問。

「呢條友禽獸黎架,佢...佢...想對你做衰野!」
我好嬲咁講。

「Oh what the hell Luigi? 你好 rude,唔好咁,okay?」
Haru 側起個頭,用住一口偽ABC 口音。

「收聲啦...狗...狗公!我唔會俾Daisy 同你去冰島!」
我向住 Haru 大叫!然後想衝上去打佢!

啪!
「你癲夠未!?」
Daisy 一巴掌打左落我塊面度...

呢一刻,我世界好似靜止左,變到好安靜,靜到我聽到自己內心好似有條線斷裂左。

我估唔到...

我估唔到Daisy 竟然會打我,半年黎既相處,我對佢既付出,竟然比唔上一隻狗公...
只係因為我人工低?只係因為我陪唔到佢去冰島?

我控制唔到自己,講左一句我人生入面最粗俗,亦令我最後悔既說話。

「臭...臭雞!」

講完之後,我擰轉頭就即刻跑走。

一黎我唔想俾 Daisy 見到我喊既樣...
二黎...
我無勇氣去望 Daisy 面上既表情。

我一路跑一路跑,返到屋企我就呢入房,鎖埋房門,喊左成晚。

原本我想搵 Waluigi 去傾計,但呢一刻我個心真係好痛,好似連呼吸都有困難。

每次心情平復少少,合埋眼,就會諗起Daisy 嗰一巴掌...
然後眼淚水又忍唔住流出黎...
最後唔知喊到幾點,喊到攰就瞓著左。

補條Link 話你知隻狗公係邊個
https://www.mariowiki.com/Haru-ōji

咁嘅奀星都敢同你爭女
Porshi
lau ming
Porshi

對rr住
所以有啲得意忘形

我都係做返我dm份

好多野想訪問你
隻臭雞係咪你初戀?

我都好後悔講左出口

我唔憎大佬
佢出名都係因為佢叻

雖然我高瘦

孖仔把聲係會似

我都唔知阿媽同米奇老老有你關係
但細細個阿媽已經唔俾我地接觸迪迪尼既野
留名 路姨芝巴多唔多要落場整水管?屋企工程做唔做?

我成日都要落場
但工程接洽就要搵大哥

對rr住
所以有啲得意忘形

我都係做返我dm份

好多野想訪問你
隻臭雞係咪你初戀?

我都好後悔講左出口

我唔憎大佬
佢出名都係因為佢叻

雖然我高瘦

孖仔把聲係會似

我都唔知阿媽同米奇老老有你關係
但細細個阿媽已經唔俾我地接觸迪迪尼既野

原來係咁 明白了
第二日,當我仲喺睡夢當中,我聽到拍門聲,係大哥。

「喂,Luigi,起身喇,陪我去一個地方丫。」

我完全無心情做任何野,但我都唔想唔聽大哥話。

於是我就跟住大哥,黎到 Dr. Payne 既診所。

我地細個既時候,Dr. Payne 已經好照顧我地,大個左,我都會成日黎幫Dr. Payne 維修水管,但唔知點解今日大哥會親自帶我黎。

「Hello,Mario、Luigi,好耐無見喇!」
Dr. Payne 出黎打招呼。

「Hello,Dr. Payne,咁...我交俾你喇,我喺出面等。」
大哥講完之後就出左去診所外面。

而我仍然一頭霧水,但就照樣跟住Dr. Payne 入去醫療室。
我半坐半瞓喺一張醫療櫈上面之後,Dr. Payne 就開始講。

「Luigi,你慢慢放鬆先,然後我會問你幾個問題。」

「你最近,係咪好唔開心?」

我輕輕點左下頭。

「咁當你唔開心既時候,有無搵人陪你傾訴呢?」

「有...我會搵一個好朋友傾下計。」

「你可唔可以形容一下你個好朋友?」

然後我就張Waluigi 既背景,我同佢點相處,全部話哂俾 Dr. Payne 聽。

Dr. Payne 聽完之後,繼續問

「除左你之外,仲有無人識你呢位朋友呢?或者我想問,你既家人、其他朋友,有無人見過Waluigi 呢?」

我唔係好明Dr. Payne 既問題,一面疑惑望住佢。

「拿,Luigi,你冷靜啲聽我講,其實我想講,Waluigi 係唔存在的,佢只係你自己內心創造出黎既人格,你有無發現Waluigi 好似樣樣野都俾你差一啲,其實就係你自己喺你自卑既時候,可以搵到一個俾自己差既人,用黎安慰自己。」

我聽完之後非常震驚,但我完全唔相信Dr. Payne 既說話,而且聽完之後好嬲,大叫

「點解!?你地唔鍾意Waluigi 就算啦,點解你仲要話佢唔存在!?」

Dr. Payne 俾我突如其來既怒火嚇親,口窒窒咁講

「唔係呀...係...係...你大哥...話...」

我無聽完Dr. Payne 講野,就衝出診所門口搵我大哥,然後我一手揪起佢個衣領。

「你同Dr. Payne 夾埋咁樣做係咩意思!?我係你細佬黎架,你而家...你而家竟然當我痴線!?」

大哥都俾我咁激動既反應嚇親,口啞啞都唔知講乜好。

呢個時候,我身邊行過一對母子,個小朋友指住我講

「媽媽,呢個咪係成日自己一個人喺公園開兩罐汽水然後自言自語個綠帽叔叔!」

「哎呀!細路仔唔好咁多事!」
個阿媽一路講,一路拉走個小朋友。

我聽到之後簡直完全唔能夠相信...
四肢無力咁跪左喺條街度...

原來我認為係最好既朋友,
一直以黎只係我自己幻想出黎...

我認為就算失去愛情,但至少有友情,但原來我根本就乜都無...

而最令我傷心既,原來我身邊既人一早知呢件事,只係我自己仍然好似小丑咁喺度賣笑...
仲有冇得再谷底D

希望無啦
悲劇過莎士比亞四大悲劇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞