大家好,我係孖寶兄弟既Luigi,有人話我既人生係一個悲劇

1001 回覆
713 Like 8 Dislike
大家好,我係Luigi。

好多人都叫我「永遠既老二」,「最佳第二人」,甚至乎好多人話我人生係一個悲劇,但我會覺得每個人都有自己既位置,總唔能夠每個人都做到第一位。至少而家,每個人都認識我。

今日係星期六,短週唔需要返工,正喺屋企修讀緊「水管工程維修及管理進階編」,呢個時候,大哥Mario 孭住一個大背囊,準備出門口。

「Luigi,今晚我同Peach 會去拍拖食飯,之後就會去維景爆房,今晚唔返黎瞓,間屋就留返俾你同 Daisy... 嘿嘿嘿」

大哥一邊講,一邊前後擺動腰部,眼神異常猥褻。

「不過你地食完飯夜晚返屋企時候小心點,聽講附近公園時不時有癡線佬出現,雖然我地唔應該歧視佢地,但...小心點啦。」

我無太大反應,輕輕回應左一句,大哥就出左門口。可能係大哥既背囊太大,出門口時撞到鐵閘邊,然後我聽到由背囊入邊發出低沉既嗡嗡聲同金屬聲,應該係維修水管既工具吧?但點解拍拖要帶工具呢?我就無深究了。

講起大哥,我相信大家都識得佢,世上最受歡迎既水管工。佢絕對係屬於人生勝利組。

當年,任記想製作一部關於水管工救公主既電影,原本想搵當時紅極一時既水手 Popeye 出演,可惜當時Popeye 要求的片酬太高,任記只好另覓人選。

任記認為,既然搵唔到大明星,不如搵一個真實既水管工,增加電影既真實性。於是機緣巧合之下,當時喺老豆間水管公司打工既大哥就成為左電影既主角,而我都因為喺大哥既推薦之下,成為左配角,負責幫助大哥喺電影入面踩下蘑菇,踢下龜頭,一齊去救喺戲入面被擄走既Peach 公主。

電影出左之後非常受歡迎,任記亦相繼推出好多相關既遊戲同週邊產品,大哥亦因此成為大明星。

但係大哥因外貌問題,既唔能夠成為偶像派,亦無足夠演技做實力派,於是好快退出左演藝圈。然後,大哥就利用手上既資金同名氣,成立左Mario 水管公司,承接大大小小既工程。大哥是公司最大股東,而我係受薪董事,負責公司日常運作,培訓技工,人手不足時亦都需要外勤,人工每月18.5 K,長短週,雖然職位係董事,但不佔有公司任何股份,因為大哥話驚我俾人呃。

大哥既水管公司係業界既龍頭,經常用圍標方法拎到工程,之前水泉澳邨、元洲邨等工程其實都係我地公司有份做,所以當時鉛水事件發生,我驚到六神無主,但始終係大哥本事,出一出去同政府同埋幾個公司老闆開會之後,就將責任推得一乾二淨,公司可以繼續營運。

待續
坐下坐下,夠鐘出去同Daisy 食飯,於是我就著返嗰套極具標誌性既水管工套裝,戴埋頂綠色帽就出街。

好多人問我點解仲要著住呢套綠帽裝,咁就首先要講下佢既由來。當年因為科技技術問題,好多時頭髮同臉形都唔能夠好清楚咁喺唔同既媒界表達出黎,尤其喺遊戲入面。於是任記就為我地設計左頂帽,並且要我地留鬚,咁就能夠突出角式既外型。其後任記同我地講,只要繼續喺公眾場合作呢個打扮,我同大哥就可以每年收返7689 蚊既肖像權收入。不過大哥話呢筆錢應該算做公司既營運資金,所以呢筆錢從來無到過我手,但我都唔會同公司計咁多。

落到樓下,我騎上我隻 1998年版綠色Yoshi 323,將條Yo 匙插入佢後腦轉一下,之後就向餐廳出發。

去到餐廳門口,已經見到Daisy 喺門口等緊。Daisy 係 Peach 既表妹,亦都係一位公主,但聽Peach 講Daisy 屋企家道中落,生活比較窮困,但可能因為咁,Daisy 比較不拘小節,而且比較熱情和開朗。

Daisy 係大哥同Peach 喺半年前介紹俾我認識,仲記得見面嗰陣,當大哥介紹我係佢細佬既時候,Daisy 雙眼就好似小朋友見到玩具咁發哂光,即刻衝上黎我度攬住我手臂介紹自己,佢話佢表姐一直話我係一個好男人,想介紹俾佢識好耐。我咁大個仔除左阿媽之外,就從未接觸過女人,所以當時真係令到我心跳加速,生理都有反應。當晚,我地好快交換左Contact,而作為男人,一定要主動,所以認識左Daisy 之後,我好快就展開左攻勢,亦都好快同Daisy 成為左男女朋友。
留名
幾好睇wo
yo匙笑死
留名
Lm
留名
yo匙笑死

我寫既時候驚既會唔會太爛
幾好睇wo

多謝巴打支持!
留名
幾好睇
yo匙
留名
帽事既
好睇
創意無限值得支持

留名等睇低能仔話報海關
「Hi Daisy, 黎左好耐?」

「Luigi 哥!我都係啱啱到,同埋約人食飯係唔應該遲到既!」

Daisy,你真係一個好女仔
我一邊露出欣喜既眼神,一邊心諗

我將Yoshi 交俾代泊之後,就同 Daisy 一齊行入餐廳。

「Daisy,你想食乜?」

「呀...無所謂,你鍾意啦。」

「鵝肝好無?呢度好出名。」

「唔好啦,鵝肝呢種食物好唔人道,我地不如食牛扒啦!」

Daisy,你真係一個好女仔

落完單之後,我地就開始傾計。

「係呢Luigi 哥,上次我同你提過既野呢...」
Daisy 帶住嬌嗲既聲音問

「我記得,係呢個Channel 既手袋嘛。」
我一路講,一路將個手袋拎俾Daisy。

呢個手袋價值我兩個月既人工,我完全唔知道點解咁貴,係咪個手袋可以連上去電視Channel ?
不過Daisy 話好,就係好。

「嘩!Luigi 哥你真係好好!我都唔知點多謝你好。」

以前既我只會睇關於水管既書籍,但自從識左 Daisy 之後,我都開始睇下關於愛情、拍拖既書,呢個時候,我記得<約會三十六計>中有提及過呢個情況。

所謂養兵千日,用在一時。
機會黎喇,飛雲!

「你既笑容就係對我最大既回報!」

講完之後,我見到Daisy 靜左,面上露出一個尷尬既笑容,完全唔識反應。
死啦,會唔會係句回應過左火位,Daisy 太純情,一時唔識反應呢。

好彩呢個時候,侍應上菜幫我地緩和左個氣氛。

我地一路食飯一路傾計,我講既內容主要係關於唔同水管既物料及其硬度,接駁方法,維修保養等等, Daisy 雖然無咩回應,但我見佢成程都好專心聽,而且聽得津津有味,因為水管既知識真係好有趣。

講耐左, Daisy 開始轉話題。

「係呢,Luigi 哥,你有無睇到 Rosalina 既 Facebook,佢去左冰島玩,不如我地都去丫!」

「呀...對唔住,我無假行唔開。」

「吓?你董事黎個喎,有咩咪交俾同事做,去放鬆一下囉。」

「大哥話身為董事,就更加要以身作則,多啲留喺公司睇住。」

「咁你大哥究成日同Peach 表姐周圍去啦。」

「佢係去同唔同地方既水管公司交流,睇下可以點改善公司。」

「交流?而家資訊咁發達,有咩唔識上網咪得囉!佢上年去左外國十六次,仲多過局長喎...算啦,咁我地搵個weekend 去澳門玩啦。」

「好呀,我加左人工,可以慶祝下。」
我自豪咁講。

「加人工?你唔係董事黎既咩?」
Daisy 疑惑咁問。

「係呀,不過我無股份,每個月拎人工,之前加左5百蚊去 18.5k 。」

「That Bitch...」

我隱約聽到Daisy 低聲講左句英文,臉上帶著不屑既表情。

「你講咩話?」

「呀...無...我話好羨慕Peach 表姐可以成日同 Mario 哥去玩啫...」

原本熱烈既說話氣氛,突然降溫,我諗我要搵下新話題。

「呀...呀... Daisy,今晚我屋企...企...無人...,不如...你上黎...好唔好...上黎我度飲杯野好唔好...」

「唔好喇...我有啲唔舒服...」

見到 Daisy 由原本好開心既樣變到而家愁眉苦臉,我諗佢真係好唔舒服。聽完之後我都好緊張Daisy 既身體狀況。

「咁我食完飯送你返屋企。」

「嗯...」
Daisy 無哂神氣咁答。

食完飯之後出到餐廳門口,代泊已經將我隻綠Yoshi 323 泊左喺門口。

「我載你返屋企丫。聽講附近有癡線佬出沒,我送你會安全啲。」

「唔駛喇...我Call Uber 就可以...」

我陪Daisy 等Uber 黎到,佢騎上隻黑Yoshi 之後,回頭同我講

「我諗我要再思索下大家既關係,暫時唔好見面喇。」

Daisy 講完我都未反應得切,黑Yoshi 就開走左。

我呆左企喺條街度,思索緊我做錯左乜野。究竟係佢唔鍾意我講水管既話題,定因為我陪唔到佢去冰島,定係因為我地只係認識左半年就邀請佢上我屋企,佢就覺得我係一個輕浮既人...

呢一刻,我完全諗唔明。
帽事既

希望帽事啦!
創意無限值得支持

留名等睇低能仔話報海關

唔好拉小弟
小弟都係寫下故仔自娛下
長定短故?
長定短故?

應該Total 有 10 篇
多謝支持!
點解寫到daisy 咁衰

公主有公主病係好正常

錯既係我
唔係 Daisy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞