大家好,我係孖寶兄弟既Luigi,有人話我既人生係一個悲劇

1001 回覆
713 Like 8 Dislike
劉明
老先生見我心意已決,佢都無阻止我。

「咁我帶路俾你去可以去Yoshi Island 內部既地方啦。」

我同黃色Yoshi 道別之後,就跟住老先生離開間房,出到黎之後,係一條走廊,左右有好多間房,睇黎每一隻 Yoshi 都有自己獨立既房間。

行下行下,我地入左另一間房,老先生一開燈,我簡直唔能夠相信自己既眼,我見到既係...

一堆堆俾人圈養住既 Yoshi...
數量起碼有百幾隻...

無錯,可以想像成一個養豬場,地方同設備都好簡陋,但所幸環境尚算衛生,我諗應該都係老先生既工勞。

然後我又開口再問

「老先生,請問呢度既 Yoshi 同埋入面住房既有咩分別...?」

「呢度既 Yoshi 係準備到工廠出貨用,而入面住房既,都係天然既 Yoshi,但身體較弱,所以唔會幫名牌子出貨,而...佢地會俾人帶去做實驗...」

同老先生傾左咁耐,我深深知道老先生係一個鍾意 Yoshi 既人,要一個咁鍾意 Yoshi 既人長期做住呢份工作,嗰分痛苦真係大到唔敢想像...

「係呢...老先生,我想請問一下...Yoshi 可唔可吞食人類或者動物?」

「班科學家曾經試過搵啲死囚同動物黎做實驗,但無論點迫啲 Yoshi,佢地都唔肯去吞食生物,科學家都有試過夾硬將啲死囚塞入去 Yoshi 肚入面,但 Yoshi 佢地會即刻吐返出黎,而最終班科學家再嘗試,塞左入去之後再封實 Yoshi 個口,但最後...Yoshi 同死囚都死左。科學家搵左好多其他動物黎試,但結果都係一樣。」

「班科學家真係好殘忍...」
我無奈咁講

「佢地眼中只有實驗成果同埋所謂既人類進步,講道德既人喺佢地眼中只係一班不思進取既愚民,甚至取笑佢地係道德撚。」

之後我黎到其中一個養殖場,老先生就同我講
「呢條下水道應該可以通到去 Yoshi Island 既內部,雖然我唔太熟,不過你應該無問題既, Luigi 先生。」

「你識得我?」

老先生只係向我微笑左一下,然後繼續講。

「你去到入面,一定要好小心好小心,千其唔好行大路,盡量避免同任何人接觸,因為入面除左少數負責其他工作既人類,剩低既全部都係清掃者。」

「我明白...」

「仲有呢兩部電話你拎去啦,其中一部智能電話裝左 Google Translate,已經Download 哂成套 Yoshi 語言,你可以用佢黎同 Yoshi 族溝通。」

「老先生你太客氣,我自己手機裝返就得。」

「呢度係截斷哂人類世界既電訊網絡,仲有記住,千其唔好連上任何 Wifi,你一連,清掃者就會注意到你既存在。」

「明白哂,但另外呢一部 Nokia 3210 又有咩用呢?」

「你危急既時候就可以用佢。」

跟住老先生再從身後拎出一樣野俾我,我望一望,係...一個紅白色既...精靈球!?

「呢個波係班科學家研究出黎既試驗品,可以俾你收隻 Yoshi 入去,等你唔駛帶住受傷既 Yoshi 咁顯眼。」

「但...老先生...好似...好似唔係好啱世界觀喎?」

「大家都是任狗,不用分那麼細。」

我唔係太明白老先生既說話,但我接受完老先生既心意,向佢道謝之後,我就準備出發。

呢個時候,門外衝左一隻 Yoshi 入黎,係頭先我見過嗰隻黃色 Yoshi。

老先生即時顯得好驚慌
「17717,點解你喺度... 哎呀...一定係我頭先唔記得鎖門。」

17717 不斷圍住老先生跳,睇得出佢真係好鍾意老先生。老先生深思左一陣,同我講

「Luigi,我有個不情之請,請問你可唔可以幫手帶走 17717,其實佢俾人送入黎呢度之前,佢媽媽有左BB,我諗而家應該出左世,17717 一直都好希望可以見到自己個細佬或者細妹、佢成日同我講,希望可以快啲完成呢度既工作,就可以快啲返去見佢家人,我真係忍受唔到再呃佢,然後睇住佢去...」

我好明白老先生既心情,所以我一口答應左老先生,而且我去到 Yoshi Island 之後都唔知去邊,或者跟住 17717 去佢住既地方,可以搵到幫助我隻 Yoshi 既方法。

於是我將我隻 Yoshi 收入精靈球,老先生用 Google Translate 同 17717 講話我會帶佢返屋企見佢屋企人之後,17717 就跟埋我落下水道,離開呢個地方。

「咁我帶路俾你去可以去Yoshi Island 內部既地方啦。」

我同黃色Yoshi 道別之後,就跟住老先生離開間房,出到黎之後,係一條走廊,左右有好多間房,睇黎每一隻 Yoshi 都有自己獨立既房間。

行下行下,我地入左另一間房,老先生一開燈,我簡直唔能夠相信自己既眼,我見到既係...

數量起碼有百幾隻...

無錯,可以想像成一個養豬場,地方同設備都好簡陋,但所幸環境尚算衛生,我諗應該都係老先生既工勞。

然後我又開口再問

「老先生,請問呢度既 Yoshi 同埋入面住房既有咩分別...?」

「呢度既 Yoshi 係準備到工廠出貨用,而入面住房既,都係天然既 Yoshi,但身體較弱,所以唔會幫名牌子出貨,而...佢地會俾人帶去做實驗...」

同老先生傾左咁耐,我深深知道老先生係一個鍾意 Yoshi 既人,要一個咁鍾意 Yoshi 既人長期做住呢份工作,嗰分痛苦真係大到唔敢想像...

「係呢...老先生,我想請問一下...Yoshi 可唔可吞食人類或者動物?」

「班科學家曾經試過搵啲死囚同動物黎做實驗,但無論點迫啲 Yoshi,佢地都唔肯去吞食生物,科學家都有試過夾硬將啲死囚塞入去 Yoshi 肚入面,但 Yoshi 佢地會即刻吐返出黎,而最終班科學家再嘗試,塞左入去之後再封實 Yoshi 個口,但最後...Yoshi 同死囚都死左。科學家搵左好多其他動物黎試,但結果都係一樣。」

我無奈咁講

「佢地眼中只有實驗成果同埋所謂既人類進步,講道德既人喺佢地眼中只係一班不思進取既愚民,甚至取笑佢地係道德撚。」

「呢條下水道應該可以通到去 Yoshi Island 既內部,雖然我唔太熟,不過你應該無問題既, Luigi 先生。」

「你識得我?」

「你去到入面,一定要好小心好小心,千其唔好行大路,盡量避免同任何人接觸,因為入面除左少數負責其他工作既人類,剩低既全部都係清掃者。」

「我明白...」

「仲有呢兩部電話你拎去啦,其中一部智能電話裝左 Google Translate,已經Download 哂成套 Yoshi 語言,你可以用佢黎同 Yoshi 族溝通。」

「呢度係截斷哂人類世界既電訊網絡,仲有記住,千其唔好連上任何 Wifi,你一連,清掃者就會注意到你既存在。」

「明白哂,但另外呢一部 Nokia 3210 又有咩用呢?」

跟住老先生再從身後拎出一樣野俾我,我望一望,係...一個紅白色既...精靈球!?

「呢個波係班科學家研究出黎既試驗品,可以俾你收隻 Yoshi 入去,等你唔駛帶住受傷既 Yoshi 咁顯眼。」

我唔係太明白老先生既說話,但我接受完老先生既心意,向佢道謝之後,我就準備出發。

呢個時候,門外衝左一隻 Yoshi 入黎,係頭先我見過嗰隻黃色 Yoshi。

老先生即時顯得好驚慌
「17717,點解你喺度... 哎呀...一定係我頭先唔記得鎖門。」

17717 不斷圍住老先生跳,睇得出佢真係好鍾意老先生。老先生深思左一陣,同我講

「Luigi,我有個不情之請,請問你可唔可以幫手帶走 17717,其實佢俾人送入黎呢度之前,佢媽媽有左BB,我諗而家應該出左世,17717 一直都好希望可以見到自己個細佬或者細妹、佢成日同我講,希望可以快啲完成呢度既工作,就可以快啲返去見佢家人,我真係忍受唔到再呃佢,然後睇住佢去...」

我好明白老先生既心情,所以我一口答應左老先生,而且我去到 Yoshi Island 之後都唔知去邊,或者跟住 17717 去佢住既地方,可以搵到幫助我隻 Yoshi 既方法。

於是我將我隻 Yoshi 收入精靈球,老先生用 Google Translate 同 17717 講話我會帶佢返屋企見佢屋企人之後,17717 就跟埋我落下水道,離開呢個地方。

大家都是任狗,不用分那麼細
死任狗

數量起碼有百幾隻...

然後我又開口再問

我無奈咁講

「你識得我?」

「我明白...」

老先生即時顯得好驚慌

我諗緊個博士係邊個
大木博士
笑死我
我地進入下水道,然後我向返 Yoshi Island 內部既方向行,行下行下,我嘗試用 Google Translate 同黃色 Yoshi 溝通。

「係呢,老先生叫你 17717,咁你有無其他名?」

「叫我 Yoshi 或者 17717 都得。」

「呀...但係我已經叫我自己隻 Yoshi 做 Yoshi,我又唔想叫你 17717。」

「我都唔知,不過我聽老先生講人類世界既人會幫我地改名,不如你幫我改個名丫。」

「你係男仔定女仔?」

「我係男仔!又係女仔!」

我唔知佢想表達啲乜,不過呢刻我都未諗到幫佢改咩名。

「嗯...等我諗下先。」

行左一陣終於行到下水道既盡頭,我同黃色Yoshi 出返黎地面,望一望四圍,見到養殖場同埋大閘喺我地身後,我諗我應該已經成功入左黎 Yoshi Island 內部。

我望一望手錶,已經係凌晨兩點鐘,所以我決定休息一陣先再出發。可能係因為啱啱知道左好多驚人既事實,我唔係好瞓得著,於是我又幫黃色 Yoshi 諗下名,我喺紙上寫左好多可能性,但都係唔太啱心水,都唔知諗左幾耐,我就決定去瞓覺。

第二朝一早起身,我地就準備再出發,而當我望向我尋日寫嗰張紙度,我就諗到幫黃色 Yoshi 改咩名。

「不如你叫 Lilli 啦!」

黃色 Yoshi 聽完好興奮,不斷大叫

「我叫 Lilli!我叫 Lilli!我係 Lilli 呀!」

見到 Lilli 咁鍾意個名,我都覺得好開心。

改完名之後,我就問 Lilli

「係呢,Lilli,你屋企係點去架?」

「等我望下先,應該係呢邊。」

Lilli 指住個方向,然後就向住方向衝。

「等等先,我地唔可以行大路!」

「點解呀?」

「總之唔好啦,我地唔可以俾人發現...你當...你當我地玩捉迷藏啦。」

「捉迷藏!好耶!我最鍾意玩捉迷藏!」

於是我地就向住 Lilli 屋企既方向行,避開哂啲大路,盡量行小路或者間草叢過。沿途為左唔俾任何人發現,我地行得好小心,所以進程非常之慢。
加油呀Luigi!
寫咁次Daisy就追返人啦

Btw 奸奸 忘了愛

我救完 Yoshi 之後會努力
寫咁次Daisy就追返人啦

Btw 奸奸 忘了愛

我救完 Yoshi 之後會努力

lilli諗起槍彈論駁

lm

諗左成晚都係得呢D

諗左成晚都係得呢D

工次
有圖好有心
有圖好有心

我都想幫 Lilli 改個好名

諗左成晚都係得呢D

工次

工次係我一個日本朋友既名
Yoshi 好討好讀者

諗左成晚都係得呢D

工次

工次係我一個日本朋友既名

男定女?介紹嚟認識下
留名 yoshi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞