大家好,我係孖寶兄弟既Luigi,有人話我既人生係一個悲劇

1001 回覆
713 Like 8 Dislike
跟住吸引左Tina, 變左同tina 既情故

大家都念念不忘 Tina

想幫襯 唔打仗喇 仲諗住襯亂插mario兩刀

本篇唔會講打仗啦

本篇唔會講打仗啦

幾時出d番外

本篇唔會講打仗啦

幾時出d番外

講mario去搵ptgf

本篇唔會講打仗啦

幾時出d番外

講mario去搵ptgf

大家都想睇甜故
好想快d 知幫yoshi 揾番心靈既方法
於是跟住落黎既日子,我都會去唔到人既屋企幫助佢地既 Yoshi,我發覺成功率越黎越高,而我既名聲亦越傳越開,越黎越多人透過組織去搵我幫手,開始到左負荷唔到既地步,雖然好多義工都有睇過我幫 Yoshi 喚醒心靈既過程,但佢地成功率往往無我咁高,但大家都唔知點解。

今日我同 Yoshi 又黎到義工組織開會,一入到去, Tina 就衝出黎同我地講

「Luigi,Yoshi!我地啱啱收到消息,因為Yoshi Island 俾我地送返 Yoshi 返去既限期就到,但仍然有好多人未幫佢地隻 Yoshi 搵返心靈,總部就想我地開左個演講會,指名要你分享一下點解你可以幫到咁多 Yoshi,個演講除左會開放俾一般人入去睇,仲會做全世界直播,希望佢地可以一路睇一路幫自己隻 Yoshi!」

我聽完之後又興奮又膽怯,始終突然之間有個咁重要既任務,而且,具體幫到 Yoshi 既方法我仲係未係好知道,我好怕令大家失望,於是我同 Tina 講

「我想考慮...」

我都未講完,Tina 就講

「我幫你地應承左喇,時間好急,一個星期後喺冰島開演講,到時 Yoshi Island 都會派代表黎聽。」

今次真係騎虎難下,唯有頂硬上。

返到屋企,我第一時間打俾仲喺外國既大哥

「喂,大哥,你啲 Yoshi 而家點?」

「佢地仲係咁樣呀...啲公司又唔肯賠錢...」

於是我決定試下透過電話幫大哥

「大哥,你同你既 Yoshi 有無咩難忘既回憶?」

「呀... Porshi...我騎住佢,每星期帶住 Peach 去維景囉。Ferrashi,就係之前見佢減價既時候買既,而 Lamborghishi,我就帶住佢去冰島搵 Mon... 去冰島交流考察。」

「咁你對佢地有咩感覺?」

「佢地好好馬力,又夠型,揸出街真係溝死女。」

「你而家試下同佢地講幾句說話丫。」

「你地要快啲好返呀,如果唔係你地送返去 Yoshi Island 之後,我就渣都無得剩...」

大哥講完之後,我就問大哥
「佢地有無咩反應?」

「無呀,佢地仲係一臉茫然既樣...」

然後我再同大哥試左幾次,但都係唔得。呢個結果令到我越黎越擔心,我好擔心到時做完分享,都係幫唔到大家。

接住落黎呢幾日,我都有繼續出勤去幫唔同 Yoshi,但我都仲係唔太了解個關鍵位喺邊。

終於到左出發既日子,我同 Yoshi 上飛機,就向冰島出發,到達冰島之後我地就去左酒店休息,準備第二朝既演講,臨瞓前,我重新諗返呢一段日子幫過既 Yoshi,究竟最重要既係咩呢?

係回憶?但點解好多其他義工個成功率咁低呢?係相處時間?但我見過有啲只係陪左人類半年既 Yoshi 都醫得返。

諗左成晚,都係無乜頭緒。
要夠真心?
Mario啲Yoshi名好正
係愛呀 Luigi
Live留名
工具shi係唔會醒架 所以你收皮啦mario
係主人對yoshi嘅感激之心
仆街mario
LM
lm
終於到左演講前一刻,我著上一套西裝,戰戰兢兢喺舞台後面等待,直到司儀介紹我同 Yoshi ,我地就上台。

一行出舞台,我就俾個畫面震懾住,我聽到如雷貫耳既掌聲,亦都見到會場坐無虛席,呢個會場可以容納三萬人。

我身體突然好疆硬,慢慢咁行到去台中心,然後掌聲停止,我開始講

「咳...咳...大...大家好...我係 Luishi...唔係,我叫 Luigi,身邊係我拍檔...叫 Yogi...叫Yoshi...」

我緊張到漏口,全場人即刻大笑,場面一發不可收拾,面對呢個場面,我完全唔知點做好,正當我無助之制,我隱約聽到一句

「加油呀 Luigi!」

唔知係咪幻聽,但無錯,我自己一定要加油振作,於是我拎起枝咪,大聲再講一次

「大家好!我係 Luigi,呢位係我拍檔 Yoshi!」

講完之後,大家開始靜返落黎。

之後司儀就叫我地介紹一下自己。

我深深吸一啖氣,就開始

「大家好,我叫 Luigi,我既人生曾經係一個悲劇,我自卑、膽怯、無主見,人地叫我做乜就做乜,曾經我跌到落谷底,灰心到以為死左可以一了百了,最終好彩我身邊既 Yoshi 救左我,但我就連累到佢病得好嚴重,但最後都可以醫得返好佢,亦都幫佢搵得返佢既心靈。

而或者我係少數可以幫 Yoshi 搵返心靈既人,所以好多人問我,要幫 Yoshi 搵返心靈可以做啲乜,或者大家可以同我一齊試下。

大家一定要用最真誠既態度對待佢地,大家可以回憶一下點同你地既 Yoshi 相識,有無咩難忘既經歷,你地可以試下一路回想一路同佢地傾計。」

然後我見到在場有帶 Yoshi 入黎既人都開始嘗試,而 Facebook Live 上面既人都表示佢地會試。

但過左十分鐘,好似仲未有人成功,會場入面有啲人開始喊,有啲人開始鼓噪,氣氛又開始不受控。

正當我唔知點做既時候,Yoshi 同我講

「加油呀 Luigi,一定有辦法。」

聽完之後,我安心左落黎,每次我有困難既時候,都係 Yoshi 幫到我,我真係好感激佢。

感激?無錯,係感激!

我回想起我幫過既 Yoshi,最後佢地既主人都係真心咁多謝佢地既 Yoshi!

於是我即刻拎起咪,再講

「大家稍安毋躁,或者再聽我講多幾句。好多時我地勞勞碌碌,一直去追求我地所缺乏既野,例如係愛情、事業等等,但我地其實一直忽略左身邊一直擁有既野,你既家人,你既朋友,其實佢地無時無刻關心你,愛錫你,但好多時我地都會理所當然咁接受左,往往我地做漏既,就係對佢地表達感激既情感。

Yoshi 既情況都一樣,我相信大家都當佢係朋友,係家人,唔知大家有無好好咁感激過佢一直以黎既付出?我諗大家最緊要既係好好咁多謝佢地,多謝佢地一直陪住我地。」

然後,大家都把握最後既時間同 Yoshi 道謝,正如我所料,會場上既 Yoshi 好多都吐返佢地吞左既野出黎,Facebook 上面好多人都表示佢地成功左,會場入面即時傳來好強烈既歡呼聲,大家都好開心好興奮。

太好喇!Yoshi 有救喇!

我同 Yoshi 都掩飾唔到呢一刻既感動,喺台上喊左出黎。跟住最令我估唔到既係,台下既人開始大聲叫我個名,甚至有人叫我做 Father of Yoshi。

我好感動,喺呢一刻,我既身份已經唔單止再係Mario 既細佬,我係一個真正擁有自己人生既 Luigi。

演講完左之後,我就俾大批傳媒圍住,一一應付佢地之後,我就返左酒店休息。

呢一刻,我仍然覺得好奇妙,估唔到連我,都可以完成到一件令我咁自豪既事情。
係主人對yoshi嘅感激之心

巴打,你突破華腸了!
快快快
加油
加油

本來想打加速
不過樓主都加油
追到live
支持巴打
我諗我宜家仲係嗰個一事無成活在別人陰影下的loser luigi
追到live
支持巴打
我諗我宜家仲係嗰個一事無成活在別人陰影下的loser luigi

加油絲打
Luigi 搵到自己既人生
我相信只要唔放棄
你都可以搵到
加油

本來想打加速
不過樓主都加油

感謝你,加速緊埋尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞