大家好,我係孖寶兄弟既Luigi,有人話我既人生係一個悲劇

1001 回覆
713 Like 8 Dislike
又到左星期日,今日 Yoshi 話同啲新識既朋友仔去皇后像廣場 Gathering,於是得返我自己一個。

無無聊聊到左晏晝,無乜野做就落街行下。我漫無目的咁行,行下行下就黎左我同 Daisy 以前成日黎既 Cafe,我諗左一陣,最終都係入左去坐。

「Luigi 先生,今日你唔著平時嗰套綠色套裝既?」
侍應妹妹帶住陽光氣息既笑容問

「呀...係呀...係呀...」
但毒毒的我都只能夠好尷尬咁回答。

其實身上面著緊既衫,係我自己買,因為之前聽過 Daisy 讚套劇入面個主角著呢類衫好睇,於是我自己都希望改變下形象。

Daisy 好鍾意飲咖啡,但我自己就好麻麻,但坐低之後,我都係叫左杯 Latte。或者而家呢一刻,我飲既並唔係味道,而係回憶。

其實我發覺,自從同 Daisy 一齊之後,我有好多野改變左,有時甚至覺得自己不論係講野既口頭襌或者係一啲小動作,都會有 Daisy 既影子,直到而家分左手,呢啲小習慣仍然存在。

即使呢排我同 Yoshi 一齊玩多,但好多時我做既野都係跟住 Daisy 既喜好,我同 Yoshi會去睇日出,會去睇星星,而且成日計劃去布拉格旅行同埋去北極睇極光,我其實真係唔知道,我做呢啲事情係真心自己想做,定係想彌補同 Daisy 分開既遺憾,定係 Daisy 俾我既野已經深深刻入左我靈魂入面。

坐下坐下,諗下諗下,唔知點解突然間好有靈感,於是我寫左著首歌,然後就帶住首歌去到 Bowser 間酒吧,由我彈琴,然後搵左 Bowser 個仔幫我唱。

雖然 Bowser 個仔唱歌唔算好聽,但點都好過我既。

歌名:靈魂刻印
曲:Luigi
詞:Luigi

歌聲難聽,傷耳注意
https://m.soundcloud.com/perhapsadayonpaper/demo-with-piano-only

歌詞:

何解 喝著不喜歡的咖啡
卻有當天那熟悉的氣味
把回憶都銘記 化做血液流逝
於回憶的街角遇上的你
仍帶著往日純真的笑聲

靈魂 深深刻印著 你給我的烙印
言辭仍像你 舉止都像你
於大氣尋覓你聲音

靈魂 深深呼喊著 掛念你的聲音
如今只得一個 穿梭於黑暗
仍有這刻印 給我作伴襯

何解 穿著不喜歡的襯衣
裝作是你最喜歡的偶像
於回憶中再見 給我寄托回味
於 靈魂街中深處浮現憶記
仍帶著往日習慣與希冀

仍會獨自看星
追看日出的印記
仍然渴望著暑假到布拉格

仍想看看極光
於雪地留下那足印
仍然彷似有你在我身邊

靈魂 深深刻印著你給我的烙印
言辭仍像你 舉止都像你
於收音機聽見你聲音

靈魂 始終呼喊著愛你的聲音
仍有這刻印 給我作伴襯

如今只得一個 訴說甜蜜笑話
仍可會心一笑

註:
好倉猝咁錄左首 Demo
遲下有時間會幫首歌編埋曲同埋唱好啲
不過歌聲既野真係好難搞

如果巴絲有興趣,可以幫我執執啲詞
廣東話詞好難寫呢
lm
寫埋歌
寫埋歌

唔計歌詞
寫歌易過寫故
live
笑中有淚

這就是人生!
連歌都寫埋出嚟
連歌都寫埋出嚟

其實之前 Daisy 同 Luigi 分手嗰段都寫左首
不過係普通話就廢事貼出黎lu
喂屌你好有心喎
又到左星期日,今日 Yoshi 話同啲新識既朋友仔去皇后像廣場 Gathering,於是得返我自己一個。

無無聊聊到左晏晝,無乜野做就落街行下。我漫無目的咁行,行下行下就黎左我同 Daisy 以前成日黎既 Cafe,我諗左一陣,最終都係入左去坐。

「Luigi 先生,今日你唔著平時嗰套綠色套裝既?」
侍應妹妹帶住陽光氣息既笑容問

「呀...係呀...係呀...」
但毒毒的我都只能夠好尷尬咁回答。

其實身上面著緊既衫,係我自己買,因為之前聽過 Daisy 讚套劇入面個主角著呢類衫好睇,於是我自己都希望改變下形象。

Daisy 好鍾意飲咖啡,但我自己就好麻麻,但坐低之後,我都係叫左杯 Latte。或者而家呢一刻,我飲既並唔係味道,而係回憶。

其實我發覺,自從同 Daisy 一齊之後,我有好多野改變左,有時甚至覺得自己不論係講野既口頭襌或者係一啲小動作,都會有 Daisy 既影子,直到而家分左手,呢啲小習慣仍然存在。

即使呢排我同 Yoshi 一齊玩多,但好多時我做既野都係跟住 Daisy 既喜好,我同 Yoshi會去睇日出,會去睇星星,而且成日計劃去布拉格旅行同埋去北極睇極光,我其實真係唔知道,我做呢啲事情係真心自己想做,定係想彌補同 Daisy 分開既遺憾,定係 Daisy 俾我既野已經深深刻入左我靈魂入面。

坐下坐下,諗下諗下,唔知點解突然間好有靈感,於是我寫左著首歌,然後就帶住首歌去到 Bowser 間酒吧,由我彈琴,然後搵左 Bowser 個仔幫我唱。

雖然 Bowser 個仔唱歌唔算好聽,但點都好過我既。

歌名:靈魂刻印
曲:Luigi
詞:Luigi

歌聲難聽,傷耳注意
https://m.soundcloud.com/perhapsadayonpaper/demo-with-piano-only

歌詞:

何解 喝著不喜歡的咖啡
卻有當天那熟悉的氣味
把回憶都銘記 化做血液流逝
於回憶的街角遇上的你
仍帶著往日純真的笑聲

靈魂 深深刻印著 你給我的烙印
言辭仍像你 舉止都像你
於大氣尋覓你聲音

靈魂 深深呼喊著 掛念你的聲音
仍有這刻印 給我作伴襯

何解 穿著不喜歡的襯衣
裝作是你最喜歡的偶像
於回憶中再見 給我寄托回味
於 靈魂街中深處浮現憶記
仍帶著往日習慣與希冀

仍會獨自看星
追看日出的印記
仍然渴望著暑假到布拉格

仍想看看極光
於雪地留下那足印
仍然彷似有你在我身邊

靈魂 深深刻印著你給我的烙印
言辭仍像你 舉止都像你
於收音機聽見你聲音

靈魂 始終呼喊著愛你的聲音
仍有這刻印 給我作伴襯

如今只得一個 訴說甜蜜笑話
仍可會心一笑

註:
好倉猝咁錄左首 Demo
遲下有時間會幫首歌編埋曲同埋唱好啲
不過歌聲既野真係好難搞

如果巴絲有興趣,可以幫我執執啲詞
廣東話詞好難寫呢

睇到喊
痴線出埋歌
留名
多才多藝
支持有歌仔呀!
仲以為係 想用一杯Latte把你灌醉
新讀者追曬live
大大力推啦
寫故寫到有歌
Lm 加油呀Luigi 真係好有心機寫 btw 皮已正
睇到有d心痛,同自己一樣去星巴克係喝回憶
Luigi
草埋左一堆先追返live 好正
作埋曲
yoshi 食雪糕會變雪糕
yoshi 食雪糕會變雪糕

食食物又無事wor

thanks for noticing
差d 自bug
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞