[勿提loreal group / 第一頁有懶人包] 化妝品及護膚品討論區#28

1001 回覆
3 Like 3 Dislike

之前呢到狂推紫色

我都記得

紫色我都有諗
但有ig blogger話好淺色都係打底等蘋果肌出啲
宜家好似仲係$190?
唔差太遠我就去門市買
我見好似都冇亂送比班beggar(有送過但冇其他brand咁誇 我當冇亂送)

紫色上面完全唔紫 輕輕上會氣色好同自然

搽紫色胭脂即刻有fd話係咪最近身體好咗
有etude house芭蕾紫色同clinique 紫色花花
但Mac 粒 full of joy 係咪停咗產 呢半年每次行過mac都話冇貨,連去英國同澳洲都話冇

有無絲打試過canmake紫色果個粉餅

有 d閃粉好大粒
上左顯皮膚差

顯皮膚差真係不了
本身都差

我金色同紫色都有
又唔覺紫色好閃好大粉
因為本身冇試過 係用過金色就試埋個紫
叫人係日本幫我買
打算好閃就當highlight用
我覺得當蜜粉用都ok
本身毛孔大用掃上又唔覺顯毛孔
可以去試下先呀
之前有人提過bourjois支新嘅healthy mix foundation , 想問吓有無人買咗? 係咪真係會氧化, 我有睇啲台灣blogger好似真係會暗 我有shiseido支智能粉底但好似太乾, 想平平地試下bourjois

bourjois healthy mix個色偏灰
同真係會氧化

咁我放棄佢啦
之前絲打share有得拎cm草本sample,原來係一樽仔既size,好揼本 ,應該會用到七至八次 今日加埋控油base,坐左一日office都冇變黃同變油面,同遮到毛孔 不過遲下夏天應該唔岩用

利申:混油皮

btw,大家有冇聽過依支野?有朋友用完C20 d斑同暗瘡印都淡左,同有光澤左,日本買就平d,我燒著左

屋企人有買
聽佢地講話真係有效同會白左 日日搽既話
不過都幾貴下
c20都去到好強效下 c5就係普通印同黑眼圈

C20 好係好用,但係太貴了,就算去日本買都要差唔多五百蚊
如果大家有睇開wayne goss 既片,應該知道佢有推介the ordinary 呢個牌子
佢有一枝Vitamin C 23% + 透明質酸 2%,唔好講笑,d 千年暗瘡印真係退得好快,毛孔細左,重點係呢枝野30ml 只係賣3.9 英鎊,有興趣可以係英國victoria health 度買,集運返黎香港,佢官網都有賣,但以美金計,同埋貴幾多下

另外佢既vitamin A同 B3又係平得黎有功效,正打算用哂手頭上既再補貨,因為最近佢出幾枝新野,係同pixi glow tonic 同樣成份的toner,以及30% AHA peeling

絲打 比你燒到傻左
但search左幾間英國集運都勁貴
介唔介意加密話我知你用邊間

最平就當然係叫friend 寄返黎啦

即刻order
唔該你啊絲打

呢間美國集運係大伏
英國就唔知
之前有人提過bourjois支新嘅healthy mix foundation , 想問吓有無人買咗? 係咪真係會氧化, 我有睇啲台灣blogger好似真係會暗 我有shiseido支智能粉底但好似太乾, 想平平地試下bourjois

同真係會氧化

咁我放棄佢啦

我自己用healthy mix紅蓋舊版個隻再溝智能粉就冇變暗
不過我覺得粉底真係好睇人
正如之前有好多絲打都話rmk佢地上面會變暗 但我試上面只有上個下少少白 之後就tune返自己膚色

我覺得你可以走去試下先 真係氧化再睇其他

想問下呢枝洗臉洗唔洗塊臉濕水先
定係就咁乾洗?

平時洗面塊面都濕架喎
之前絲打share有得拎cm草本sample,原來係一樽仔既size,好揼本 ,應該會用到七至八次 今日加埋控油base,坐左一日office都冇變黃同變油面,同遮到毛孔 不過遲下夏天應該唔岩用

利申:混油皮

btw,大家有冇聽過依支野?有朋友用完C20 d斑同暗瘡印都淡左,同有光澤左,日本買就平d,我燒著左

屋企人有買
不過都幾貴下

如果大家有睇開wayne goss 既片,應該知道佢有推介the ordinary 呢個牌子
佢有一枝Vitamin C 23% + 透明質酸 2%,唔好講笑,d 千年暗瘡印真係退得好快,毛孔細左,重點係呢枝野30ml 只係賣3.9 英鎊,有興趣可以係英國victoria health 度買,集運返黎香港,佢官網都有賣,但以美金計,同埋貴幾多下

另外佢既vitamin A同 B3又係平得黎有功效,正打算用哂手頭上既再補貨,因為最近佢出幾枝新野,係同pixi glow tonic 同樣成份的toner,以及30% AHA peeling

絲打 比你燒到傻左

即刻order
唔該你啊絲打

呢間美國集運係大伏
英國就唔知

絲打意思係用呢間英國代購會平過官網買?
美國大伏意思係?
因為同好多絲夾單,如果伏晒大家就on9

洗臉,右邊英國買嘅磨沙嚟(我英國讀書)

用開嘅保濕精華

間唔中用嘅維他命C同杏仁酸,聽人講去印用

保濕cream,左邊細細盒係醫生開嘅dml溝左類固醇

Mask同埋防曬
其實唔知自己用得啱唔啱同埋步驟唔知點用

你堆野除左支physiogel 之外都要停
你果兩支洗面係oil control 應該幾乾下

屋企人有買
不過都幾貴下

絲打 比你燒到傻左

即刻order
唔該你啊絲打

呢間美國集運係大伏
英國就唔知

美國大伏意思係?

佢應該意思係呢間集運集美國野係伏.....

屋企人有買
不過都幾貴下

絲打 比你燒到傻左

即刻order
唔該你啊絲打

呢間美國集運係大伏
英國就唔知

美國大伏意思係?

呢位絲打提個間 美國集運個朵比較臭(可以望下佢fb/lihkg)
但英國線就唔清楚

點睇

去實店睇過 粉麻麻地 又唔係好出色

去實店睇過 真係好似唔太出色

多謝絲打,已滅火
所以我而家只係用ad+個set野就可以啦係咪
唔該唒咁多位

你而家呢,就先停哂所有手頭上用緊既野
因為要逐樣咁加落去先知道有d 咩野係真正令自己敏感
用AD+一排先啦,唔使心急,皮膚呢d 野真係唔是一朝一夕就好得返

唔該唒
我用一排再上翻嚟報到

可以間中敷蘆薈mask凝膠狀個啲
會有即時降紅效果但唔會持久
敷完好舒服好舒緩
我用開derma medream 好多牌子都有
但千其唔好用韓牌
同埋有部分人對蘆薈敏感試少少先

同真係會氧化

咁我放棄佢啦

我自己用healthy mix紅蓋舊版個隻再溝智能粉就冇變暗
正如之前有好多絲打都話rmk佢地上面會變暗 但我試上面只有上個下少少白 之後就tune返自己膚色

本身滅滅地嘅火又重燃 但係咪一定要試上面先知 係sasa有tester但唔想上面

係咪呢隻啊絲打

bingo
不過買之前建議睇下佢個regimen guide,因為有d 產品唔可以crossover咁用,同埋佢既vitamin C都有四隻唔同產品,有唔同濃度同form,有辣有唔辣任君選擇

如果係用呢枝 23% 既,建議用保濕serum 先打底再逐少逐少咁搽上去,千祈唔好搽眼底,我乾左好幾日

絲打 你上面提到vit c 入面有椰子油成份 咁上面感覺會唔會好油?因為我用太油嘅嘢會起暗粒 另外想問下用 a b3 c 三隻精華一齊用 係咪會分成朝早用c 夜晚用ab咁㗎?同埋如果係有生緊嘅暗瘡喺面 搽c係咪要避開嗰啲位?

A 同B3可以照搽,夜用。C 既話日用一定要加防曬,如果爆左既瘡瘡請盡量避免,因為都真心幾乸

我塊面一年可能得幾日係冇暗瘡 想死

咁我建議你用左維他命A 同B3 先,因為C 真係相對比較刺激同埋乾,果兩隻都有去印成份,同埋可以撳住d 瘡瘡的

唔該哂絲打 決定入手

我係官網買左 買夠usd45 free ship hk

琴日買左Tarte Amazonian Clay 12-hour Full Coverage Foundation,頭先化左半邊面先 個coverage 對我黎講唔係full coverage,有啲失望

有無圖 同埋你用咩上?

嘔心圖慎看 已經縮細左張圖架啦

我用bb上 可能我太多印? 但我明明見有個外國youtuber成塊面係勁紅暗瘡都遮到好似無咁
我搽完好似同平時用個啲差唔多 支野好貴架喂

用掃coverage高d
我覺得bb食左好多粉 但係透薄d既

我聽日試下用掃先 如果仲係唔得我撼頭埋牆算

頂㩒錯制

我都喺YouTube睇過幾條片 coverage高到嚇死人 不過佢地都係用掃
等絲打你再包膠呀 絲打你咩肌?

我混乾啊 我聽日用掃上完再包膠下

同真係會氧化

咁我放棄佢啦

本身滅滅地嘅火又重燃 但係咪一定要試上面先知 係sasa有tester但唔想上面

係呀基本上一定要試上面 手同面既皮膚狀態都唔同 你可以睇下有冇朋友用緊問佢借少少試?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞