[勿提loreal group / 第一頁有懶人包] 化妝品及護膚品討論區#28

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
ka 遮瑕係咪真係咁神?

好想試下眼底唔乾既感覺

唔知個ba 9 up定點
佢話d色好黃 唔岩遮我個黑眼圈
但佢有幫我好用心咁試上眼
試完話唔岩我

經左10小時既折磨

直接用bioderma卸

冇上任何保濕直接手指上

利申黃tone底

佢係話d色太黃唔岩我 唔係話我黃
話要粉d既色先遮到個黑眼圈

佢有pink undertone
不過我覺得ka唔洗咁粉
match自己tone/粉少少就夠
佢本身coverage已經係世界級
可能你本身已經係粉,用同自己一樣既驚遮唔哂

好燒
其實cdp 冇想像中咁好用,對我黎講,顏色唔夠match
又乾乾地
有時貪快就會直接用手試

過幾日去counter 試真身先

好想試下眼底唔乾既感覺

試完話唔岩我

經左10小時既折磨

冇上任何保濕直接手指上

利申黃tone底

不過我覺得ka唔洗咁粉

好燒
又乾乾地
有時貪快就會直接用手試

你地講緊Kevyn aucoin?

好想試下眼底唔乾既感覺

試完話唔岩我

經左10小時既折磨

冇上任何保濕直接手指上

利申黃tone底

不過我覺得ka唔洗咁粉

好燒
又乾乾地
有時貪快就會直接用手試

應該係
ABH大家會去邊到買? 搵代購?

試完話唔岩我

經左10小時既折磨

冇上任何保濕直接手指上

利申黃tone底

不過我覺得ka唔洗咁粉

好燒
又乾乾地
有時貪快就會直接用手試

應該係

我混乾覺得唔潤 之前有絲話可以當fdt但我唔得 我要撈埋其他fdt再溝少少保濕base先得

好想試下眼底唔乾既感覺

試完話唔岩我

經左10小時既折磨

冇上任何保濕直接手指上

利申黃tone底

不過我覺得ka唔洗咁粉

好燒
又乾乾地
有時貪快就會直接用手試

cdp我都係用手上
不過我油肌係上耐左開始眼位乾
ka都會但相對冇咁乾同耐啲先開始乾
重點係多紋位上得越薄越好
而ka遮瑕度高好多就冇咁易crack
有冇人用過kate同rmk支藍色lip gloss可以比較下 價錢差好多唔知有咩分別
見大家咁推用bb上妝
我岩先都去fingershopping買左個bb黎試下
本身用開131掃 但總覺得上完有啲厚

另外想問雙眼皮貼/膠邊種好d?
研究過貼就話持久啲但又明顯啲
膠就自然但可能會過敏
但之前見過有人用貼都要上啲膠水去塊貼度先痴到
貼既話顏色方面又有透明又有肉色又有網紋冇紋⋯
多到唔識揀
網上見有人介紹3m個隻,但想問自己剪易唔易?
利申:內雙

我以前內雙
用用下雙眼皮膠水變左外雙 已經幾年冇用都仲係都好雙
我用過好幾隻膠水 乾左都會有白色
之後終於揾到隻透眀完全睇唔出嘅
以前都有用過膠紙 好難剪
同埋唔化眼妝好顯眼
可能係我問題

好羨慕 不過我無恆心日日痴
最後都係接受內雙了

我痴左2年就變左外雙
不過膠水要慢慢黎 唔可以一開始就痴得太外
會變3眼皮
btw 我之前用嗰隻膠水sasa好似有
每次用少少就得 我一枝用左大半年

謝謝分享

不過我之前會帶定出街
有時唔記得用左 捽眼捽甩左 要補返

我之前係唔明顯嘅內雙,咁啱眼皮生左粒油脂粒,整左條痕出嚟,變左好明顯嘅內雙,後尾忍唔到手吱左,到而家都好明顯 搞到對眼一大一細
Ponystore post晒missha咁多隻眼影既上眼圖 好靚啊啲色好想買 但黃皮化完睇落好污糟
有冇絲打用過clinique既fdt 今日比ba sell到想試下
利申:夏天混乾
最近搵返啲買咗好耐嘅眼影嚟用 發現呢盒幾好 好靚嘅粉紅色 不過有啲飛粉

好靚 想買粉紅系既眼影盤, kate新出果隻metal glamour eyes有兩款粉紅色好似都幾靚

不過好似你果款靚d 其實飛粉係咩意思? 即係d閃粉好易跌落下眼?

我見好多日本妹子都有買 好似好正

Lunasol既眼影係幾好用

我覺得除咗飛粉之外都幾好
之前share過
見有人問tarte concealer再share一次

左邊係tarte shape tape
中間係以前用開既concealer
右邊係無遮

真人睇應該遮到7-8成 對我黎講都好夠了
之前絲打share有得拎cm草本sample,原來係一樽仔既size,好揼本 ,應該會用到七至八次 今日加埋控油base,坐左一日office都冇變黃同變油面,同遮到毛孔 不過遲下夏天應該唔岩用

利申:混油皮

btw,大家有冇聽過依支野?有朋友用完C20 d斑同暗瘡印都淡左,同有光澤左,日本買就平d,我燒著左

屋企人有買
聽佢地講話真係有效同會白左 日日搽既話
不過都幾貴下
c20都去到好強效下 c5就係普通印同黑眼圈
求去印好方法
之前share過

右邊係無遮

你個名 咁岩聽緊結衣bb既歌
有無絲打知NARS係咩外國網有得買呀?
想買SHEER GLOW FDT

係SF得返幾款深色 BEAUTYLISH MACY 都無
上GOOGLE淨係見到D人話HQHAIR有得買
㩒入去係得支藍色既遮瑕

利申 真心唔想比錢香港D店賺錢
有無絲打知NARS係咩外國網有得買呀?
想買SHEER GLOW FDT

係SF得返幾款深色 BEAUTYLISH MACY 都無
上GOOGLE淨係見到D人話HQHAIR有得買
㩒入去係得支藍色既遮瑕

利申 真心唔想比錢香港D店賺錢

Barneys new york
Net a porter
最近搵返啲買咗好耐嘅眼影嚟用 發現呢盒幾好 好靚嘅粉紅色 不過有啲飛粉

好靚 想買粉紅系既眼影盤, kate新出果隻metal glamour eyes有兩款粉紅色好似都幾靚

不過好似你果款靚d 其實飛粉係咩意思? 即係d閃粉好易跌落下眼?

我都買左
見大家咁推用bb上妝
我岩先都去fingershopping買左個bb黎試下
本身用開131掃 但總覺得上完有啲厚

另外想問雙眼皮貼/膠邊種好d?
研究過貼就話持久啲但又明顯啲
膠就自然但可能會過敏
但之前見過有人用貼都要上啲膠水去塊貼度先痴到
貼既話顏色方面又有透明又有肉色又有網紋冇紋⋯
多到唔識揀
網上見有人介紹3m個隻,但想問自己剪易唔易?
利申:內雙

正常黎講應該BB 會薄過掃喎
雙眼皮膠紙有隻colourmix 有得賣 68蚊好用架
不過我唔記得個名..但用雙眼皮貼既人應該都知我講邊盒

我都買左

Kate好唔好?
之前絲打share有得拎cm草本sample,原來係一樽仔既size,好揼本 ,應該會用到七至八次 今日加埋控油base,坐左一日office都冇變黃同變油面,同遮到毛孔 不過遲下夏天應該唔岩用

btw,大家有冇聽過依支野?有朋友用完C20 d斑同暗瘡印都淡左,同有光澤左,日本買就平d,我燒著左

屋企人有買
不過都幾貴下

C20 好係好用,但係太貴了,就算去日本買都要差唔多五百蚊
如果大家有睇開wayne goss 既片,應該知道佢有推介the ordinary 呢個牌子
佢有一枝Vitamin C 23% + 透明質酸 2%,唔好講笑,d 千年暗瘡印真係退得好快,毛孔細左,重點係呢枝野30ml 只係賣3.9 英鎊,有興趣可以係英國victoria health 度買,集運返黎香港,佢官網都有賣,但以美金計,同埋貴幾多下

另外佢既vitamin A同 B3又係平得黎有功效,正打算用哂手頭上既再補貨,因為最近佢出幾枝新野,係同pixi glow tonic 同樣成份的toner,以及30% AHA peeling
之前share過

右邊係無遮

你個名 咁岩聽緊結衣bb既歌

我覺得cle de peau 係膏狀concealer 黎講算係唔乾,另外推介專業牌子kryolan,買一舊啱色既真係可以用幾年
但如果真係怕會有乾紋可以用NARS/Urban decay 既liquid 狀黎到遮,眼圈遮八九成就夠,如果遮哂十成會變到好浮

屋企人有買
不過都幾貴下

C20 好係好用,但係太貴了,就算去日本買都要差唔多五百蚊
如果大家有睇開wayne goss 既片,應該知道佢有推介the ordinary 呢個牌子
佢有一枝Vitamin C 23% + 透明質酸 2%,唔好講笑,d 千年暗瘡印真係退得好快,毛孔細左,重點係呢枝野30ml 只係賣3.9 英鎊,有興趣可以係英國victoria health 度買,集運返黎香港,佢官網都有賣,但以美金計,同埋貴幾多下

另外佢既vitamin A同 B3又係平得黎有功效,正打算用哂手頭上既再補貨,因為最近佢出幾枝新野,係同pixi glow tonic 同樣成份的toner,以及30% AHA peeling

好吸引 好彩我嚟緊過英國讀書
到時候買嚟試先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞