[勿提loreal group / 第一頁有懶人包] 化妝品及護膚品討論區#28

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
最近搵返啲買咗好耐嘅眼影嚟用 發現呢盒幾好 好靚嘅粉紅色 不過有啲飛粉

好靚 想買粉紅系既眼影盤, kate新出果隻metal glamour eyes有兩款粉紅色好似都幾靚

不過好似你果款靚d 其實飛粉係咩意思? 即係d閃粉好易跌落下眼?

我見好多日本妹子都有買 好似好正
上面枝紅色tom frod好燒呀
等緊上嘴圖
btw,想問下有無其他遮黑眼圈嘅concealer 推介,睇緊makeup forever 枝hd,乾肌用好唔好

Nars creamy concealer !
用honey係眼底調色先
再用淺一度既色遮

但我平時唔化妝 淨係想遮個黑眼圈

淨係用concealer唔用粉底我覺得會好奇怪
等緊上嘴圖
btw,想問下有無其他遮黑眼圈嘅concealer 推介,睇緊makeup forever 枝hd,乾肌用好唔好

Nars creamy concealer !
用honey係眼底調色先
再用淺一度既色遮

但我平時唔化妝 淨係想遮個黑眼圈

淨係用concealer唔用粉底我覺得會好奇怪

用返差唔多色嘅應該唔會好覺嘅 平時都係咁,但我個啲可能cheap嘢,會好似白灰左咁同埋唔貼

我次次去都有貨wor 所以淨係囤左兩枝

屌,半年前我去荃灣三間無,天水圍無,元朗又無,最後我去到日本高松見到有DAISO 即刻狗衝,人地間舖僅餘四枝我即刻要哂,呢排貨量又充足返

哩枝洗掃得唔得?

我有用佢黎洗掃洗粉撲
洗掃的話唔好用呢支黎洗動物毛 好傷

蠢蠢一問,洗BB都ok嫁可?

洗BB通常都用番佢塊梘
之後拎埋去洗掃
12蚊店果個次次洗完都覺得d掃有層野
要再用沐浴露果d洗多轉先ok
我自己咁覺得啦 不喜勿插

我都覺

原來有人有同感
我依家洗咩都用BB塊梘
好乾淨
雖然百幾蚊好似好貴
但其實幾㩒用
又真係洗得好乾淨
等緊上嘴圖

我覺得好用,已經用了半枝

利申:混合肌
屌你哋上面 我而家想生吞咗枝唇膏連殻
仲諗住個frd鍾意貓先送

可能你個fd會鐘意呢

Sorry絲打
ka 遮瑕係咪真係咁神?

好想試下眼底唔乾既感覺
見大家咁推用bb上妝
我岩先都去fingershopping買左個bb黎試下
本身用開131掃 但總覺得上完有啲厚

另外想問雙眼皮貼/膠邊種好d?
研究過貼就話持久啲但又明顯啲
膠就自然但可能會過敏
但之前見過有人用貼都要上啲膠水去塊貼度先痴到
貼既話顏色方面又有透明又有肉色又有網紋冇紋⋯
多到唔識揀
網上見有人介紹3m個隻,但想問自己剪易唔易?
利申:內雙

好想試下眼底唔乾既感覺

唔知個ba 9 up定點
佢話d色好黃 唔岩遮我個黑眼圈
但佢有幫我好用心咁試上眼
試完話唔岩我
見大家咁推用bb上妝

膠就自然但可能會過敏
多到唔識揀

我本身都內雙架 喺台灣買左呢款覺得好用
都幾自然
因為我係內雙得黎見到後面見唔到前面
所以我會剪一半 撐起前面
以前成日都成條痴發現真係好核突
個弧度有時就唔到
如果你情況同我一樣都可以試下剪一半痴
香港唔知有無得賣
不過可以睇下代購得唔得
見大家咁推用bb上妝

膠就自然但可能會過敏
多到唔識揀

我以前內雙
用用下雙眼皮膠水變左外雙 已經幾年冇用都仲係都好雙
我用過好幾隻膠水 乾左都會有白色
之後終於揾到隻透眀完全睇唔出嘅
以前都有用過膠紙 好難剪
同埋唔化眼妝好顯眼
可能係我問題
見大家咁推用bb上妝

膠就自然但可能會過敏
多到唔識揀

我以前內雙
同埋唔化眼妝好顯眼
可能係我問題

好羨慕 不過我無恆心日日痴
最後都係接受內雙了
見大家咁推用bb上妝

膠就自然但可能會過敏
多到唔識揀

我本身都內雙架 喺台灣買左呢款覺得好用
都幾自然
因為我係內雙得黎見到後面見唔到前面
所以我會剪一半 撐起前面
以前成日都成條痴發現真係好核突
個弧度有時就唔到
如果你情況同我一樣都可以試下剪一半痴
香港唔知有無得賣
不過可以睇下代購得唔得

唔該絲打 等我搵下香港有冇得買先
見大家咁推用bb上妝

膠就自然但可能會過敏
多到唔識揀

我以前內雙
同埋唔化眼妝好顯眼
可能係我問題

請問絲打用邊雙膠水係睇唔出?
最近搵返啲買咗好耐嘅眼影嚟用 發現呢盒幾好 好靚嘅粉紅色 不過有啲飛粉

好靚 想買粉紅系既眼影盤, kate新出果隻metal glamour eyes有兩款粉紅色好似都幾靚

不過好似你果款靚d 其實飛粉係咩意思? 即係d閃粉好易跌落下眼?

我見好多日本妹子都有買 好似好正

Lunasol既眼影係幾好用
見大家咁推用bb上妝

膠就自然但可能會過敏
多到唔識揀

我以前內雙
同埋唔化眼妝好顯眼
可能係我問題

最後都係接受內雙了

我痴左2年就變左外雙
不過膠水要慢慢黎 唔可以一開始就痴得太外
會變3眼皮
btw 我之前用嗰隻膠水sasa好似有
每次用少少就得 我一枝用左大半年
見大家咁推用bb上妝

膠就自然但可能會過敏
多到唔識揀

我以前內雙
同埋唔化眼妝好顯眼
可能係我問題

最後都係接受內雙了

我痴左2年就變左外雙
會變3眼皮

謝謝分享

好想試下眼底唔乾既感覺

試完話唔岩我

經左10小時既折磨

直接用bioderma卸

冇上任何保濕直接手指上

利申黃tone底
Tati之前正評lancome膠花,nikkitutorials個toofaced collab palette
比人小
佢就話人人覺得好用嘅都唔同,呢個只係佢個人意見
喂,人人審美觀唔同,但都會知邊啲係一致會話樣衰呱

我見過真人jade同nono

Nono真係好似nono
Jade好似狐狸。。。。。。。。
佢男友好矮

Tati同nikki都愈來愈多人屌
Nikki勁多人話佢講大話
E.g. Swatches 之前做左好多手腳,令d色勁出色
我個人覺得Nikki化左妝個樣好似上左個盔甲咁,已經唔係化妝既層次,咁樣化完出來會畀人笑到仆街
所以無睇好耐

nikkie makeup 係勁既
但真係愈來愈乜鳩都話好用
我都係最愛Kathleen

我都鐘意Kathleen 雖然佢啲眼妝對我黎講太誇張
但一有新片都會即睇

Kathleen感覺都係扮真。。。
Colourpop liquid lipstick講到勁好用
Nikki review假但眼妝技巧真
Jstar我係睇佢好有錢同佢條仔好靚仔
但我真係好懷疑佢條仔嘅真心。。。

Kathleen我都覺係扮真
有哂swatches 方便我睇就間中睇下咁
Jstar 有d 8 婆味
見大家咁推用bb上妝

膠就自然但可能會過敏
多到唔識揀

我以前內雙
同埋唔化眼妝好顯眼
可能係我問題

最後都係接受內雙了

我痴左2年就變左外雙
會變3眼皮

謝謝分享

不過我之前會帶定出街
有時唔記得用左 捽眼捽甩左 要補返

好想試下眼底唔乾既感覺

試完話唔岩我

經左10小時既折磨

冇上任何保濕直接手指上

利申黃tone底

Ka 遮瑕?

睇落好似冇分別
但係絲打你本身黑眼圈唔嚴重,同埋唔係特別乾

好想試下眼底唔乾既感覺

試完話唔岩我

經左10小時既折磨

冇上任何保濕直接手指上

利申黃tone底

佢係話d色太黃唔岩我 唔係話我黃
話要粉d既色先遮到個黑眼圈
見大家咁推用bb上妝

膠就自然但可能會過敏
多到唔識揀

我以前內雙
同埋唔化眼妝好顯眼
可能係我問題

最後都係接受內雙了

我痴左2年就變左外雙
會變3眼皮

謝謝分享

不過我之前會帶定出街
有時唔記得用左 捽眼捽甩左 要補返

絲打我好佩服你呀

好想試下眼底唔乾既感覺

試完話唔岩我

經左10小時既折磨

冇上任何保濕直接手指上

利申黃tone底

Ka 遮瑕?

睇落好似冇分別
但係絲打你本身黑眼圈唔嚴重,同埋唔係特別乾

佢真係唔算乾
琴日夠訓所以消左啲
ka>cdp+corrector 啦
肉眼會明顯啲

好想試下眼底唔乾既感覺

試完話唔岩我

經左10小時既折磨

冇上任何保濕直接手指上

利申黃tone底

佢係話d色太黃唔岩我 唔係話我黃
話要粉d既色先遮到個黑眼圈

佢有pink undertone
不過我覺得ka唔洗咁粉
match自己tone/粉少少就夠
佢本身coverage已經係世界級
可能你本身已經係粉,用同自己一樣既驚遮唔哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞