[勿提loreal group / 第一頁有懶人包] 化妝品及護膚品討論區#28

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
有冇絲打有用clinique cheek pop
因為睇過swatches有幾隻色都想買
但成屋都係胭脂 所以短期內最多買兩個
大家又有冇啲咩心水
Catie提過既ginger pop都好似幾靚
有冇人用緊
ka 遮瑕係咪真係咁神?

好想試下眼底唔乾既感覺

唔知個ba 9 up定點
佢話d色好黃 唔岩遮我個黑眼圈
但佢有幫我好用心咁試上眼
試完話唔岩我

經左10小時既折磨

直接用bioderma卸

冇上任何保濕直接手指上

利申黃tone底

佢係話d色太黃唔岩我 唔係話我黃
話要粉d既色先遮到個黑眼圈

佢有pink undertone
不過我覺得ka唔洗咁粉
match自己tone/粉少少就夠
佢本身coverage已經係世界級
可能你本身已經係粉,用同自己一樣既驚遮唔哂

佢幫我試上眼 簡直係災難!
可能咁岩佢幫我揀隻色有問題啦
之前絲打share有得拎cm草本sample,原來係一樽仔既size,好揼本 ,應該會用到七至八次

利申:混油皮

btw,大家有冇聽過依支野?有朋友用完C20 d斑同暗瘡印都淡左,同有光澤左,日本買就平d,我燒著左 img]

屋企人有買
聽佢地講話真係有效同會白左 日日搽既話
不過都幾貴下
c20都去到好強效下 c5就係普通印同黑眼圈

如果大家有睇開wayne goss 既片,應該知道佢有推介the ordinary 呢個牌子
佢有一枝Vitamin C 23% + 透明質酸 2%,唔好講笑,d 千年暗瘡印真係退得好快,毛孔細左,重點係呢枝野30ml 只係賣3.9 英鎊,有興趣可以係英國victoria health 度買,集運返黎香港,佢官網都有賣,但以美金計,同埋貴幾多下

另外佢既vitamin A同 B3又係平得黎有功效,正打算用哂手頭上既再補貨,因為最近佢出幾枝新野,係同pixi glow tonic 同樣成份的toner,以及30% AHA peeling

好吸引 好彩我嚟緊過英國讀書
到時候買嚟試先

哇 之前有絲打講the ordinary
原來真係好用架 但英國個個網係可信?賣得咁平
唔該你
之前share過
見有人問tarte concealer再share一次

左邊係tarte shape tape
中間係以前用開既concealer
右邊係無遮

真人睇應該遮到7-8成 對我黎講都好夠了

你個名 咁岩聽緊結衣bb既歌

我覺得cle de peau 係膏狀concealer 黎講算係唔乾,另外推介專業牌子kryolan,買一舊啱色既真係可以用幾年
但如果真係怕會有乾紋可以用NARS/Urban decay 既liquid 狀黎到遮,眼圈遮八九成就夠,如果遮哂十成會變到好浮

請問呢位絲打tarte係用咩色
之前share過
[img]https://na.cx/i/N16d0Hp.jpg[img]

右邊係無遮

我覺得cle de peau 係膏狀concealer 黎講算係唔乾,另外推介專業牌子kryolan,買一舊啱色既真係可以用幾年
但如果真係怕會有乾紋可以用NARS/Urban decay 既liquid 狀黎到遮,眼圈遮八九成就夠,如果遮哂十成會變到好浮

UD is L'Oréal Group
大家又有冇啲咩心水
有冇人用緊

之前呢到狂推紫色
大家又有冇啲咩心水
有冇人用緊

之前呢到狂推紫色

我都記得
大家又有冇啲咩心水
有冇人用緊

之前呢到狂推紫色

我都記得

紫色我都有諗
但有ig blogger話好淺色都係打底等蘋果肌出啲
宜家好似仲係$190?
唔差太遠我就去門市買
我見好似都冇亂送比班beggar(有送過但冇其他brand咁誇 我當冇亂送)
大家又有冇啲咩心水
有冇人用緊

之前呢到狂推紫色

我都記得

紫色我都有諗
宜家好似仲係$190?
唔差太遠我就去門市買
我見好似都冇亂送比班beggar(有送過但冇其他brand咁誇 我當冇亂送)

我自己買左Tony moly既紫色 上面都幾好睇
可以試左紫色岩唔岩自己
始終膚色會影響效果
大家又有冇啲咩心水
有冇人用緊

之前呢到狂推紫色

我都記得

紫色我都有諗
宜家好似仲係$190?
唔差太遠我就去門市買

我自己買左Tony moly既紫色 上面都幾好睇
可以試左紫色岩唔岩自己
始終膚色會影響效果
之前絲打share有得拎cm草本sample,原來係一樽仔既size,好揼本 ,應該會用到七至八次

btw,大家有冇聽過依支野?有朋友用完C20 d斑同暗瘡印都淡左,同有光澤左,日本買就平d,我燒著左 img]

屋企人有買
不過都幾貴下

如果大家有睇開wayne goss 既片,應該知道佢有推介the ordinary 呢個牌子
佢有一枝Vitamin C 23% + 透明質酸 2%,唔好講笑,d 千年暗瘡印真係退得好快,毛孔細左,重點係呢枝野30ml 只係賣3.9 英鎊,有興趣可以係英國victoria health 度買,集運返黎香港,佢官網都有賣,但以美金計,同埋貴幾多下

另外佢既vitamin A同 B3又係平得黎有功效,正打算用哂手頭上既再補貨,因為最近佢出幾枝新野,係同pixi glow tonic 同樣成份的toner,以及30% AHA peeling

到時候買嚟試先

唔該你

係咪呢隻啊絲打
之前share過
[img]https://na.cx/i/N16d0Hp.jpg[img]

右邊係無遮

UD is L'Oréal Group

sor, 一時手快無為意,下次唔再犯,俾...俾次機會啊
有冇人用過nars soft creamy concealer
(唔記得係咪呢個名 總之係一罐仔 mousse狀果隻)
見bethni都話好用心思思想試

nars soft matte complete concealer 先係

補圖
[img]https://holland.pk/vh01o78p[img]

有唔少絲打包過膠 (包括我
可以google下

我去過試 我覺得好乾好顯紋 但用掃遮一層就夠
最尾買左creamy個隻 掃兩層都無起紋
絲打可以去試下兩隻先

利申 乾肌 眼底都好乾
之前絲打share有得拎cm草本sample,原來係一樽仔既size,好揼本 ,應該會用到七至八次 今日加埋控油base,坐左一日office都冇變黃同變油面,同遮到毛孔 不過遲下夏天應該唔岩用

btw,大家有冇聽過依支野?有朋友用完C20 d斑同暗瘡印都淡左,同有光澤左,日本買就平d,我燒著左

我係日本買 c10 細支裝 4000yen 平過香港好多
我用呢支同paula choice bha 交叉隔日用
有淡到暗瘡印 而且陣橙味好好聞
下次去日本會再買

屋企人有買
不過都幾貴下

到時候買嚟試先

唔該你

我抱住幾十蚊枝,試左無功效咪當保濕搽既心態,一口氣訂左11枝不同的product,集運返香港大概70蚊,我唔知邊度有更平的選擇,但除返勻幾蚊枝都可以接受。同埋佢無tracking的,大概五六日就到倉。

呢一枝vitamin C 唔係水溶性(如無意外應該係左旋c,所以一掂水就會變得唔穩定),佢係用椰子油既物質令佢更加易推,推開左會有少少粉既感覺,會有少少擦子膠碎,如果上完要化妝 搽base 之前我會用紙巾印一印乾佢,不影響妝容就是。會有少少刺痛,但無irritation,無紅,不過可能我皮厚所以無side effect

advanced retinoid 2%呢,就同synergie 賣緊的vitamin A成份好類近,但價錢係1/10 都唔到,用左幾晚,真心work,至少我無再谷d 巨大瘡,niacinmide 即係B3又係抵玩好用,夜晚先用A 後用B3,第二朝起身真係feel the difference

Magnesium Ascorbyl Phosphate 10% 又係另一種vitamin C既derivative,可以夾埋B3 一齊用,算係唔錯,唔笠好推。

我仲未開果枝杜鵑酸同埋primer,遲下試埋再寫review,不過makeup alley 都有人講過,普遍正評

其實會研究化妝品既成份,就發覺好多時真係俾人搵笨,同一樣成份人地賣到咁閪貴,而家有個咁平既alternative choice 好似執到寶一樣

屋企人有買
不過都幾貴下

到時候買嚟試先

唔該你

係咪呢隻啊絲打

bingo
不過買之前建議睇下佢個regimen guide,因為有d 產品唔可以crossover咁用,同埋佢既vitamin C都有四隻唔同產品,有唔同濃度同form,有辣有唔辣任君選擇

如果係用呢枝 23% 既,建議用保濕serum 先打底再逐少逐少咁搽上去,千祈唔好搽眼底,我乾左好幾日
大家又有冇啲咩心水
有冇人用緊

之前呢到狂推紫色

我都記得

紫色我都有諗
宜家好似仲係$190?
唔差太遠我就去門市買

紫色上面完全唔紫 輕輕上會氣色好同自然
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞