[勿提loreal group / 第一頁有懶人包] 化妝品及護膚品討論區#28

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
https://www.she.com/beauty/2017/03/%E9%95%B7%E6%9C%9F%E7%BC%BA%E8%B2%A8%EF%BC%81%E6%97%A5%E6%9C%AC%E5%A6%B9%E7%86%B1%E6%A3%92%E8%97%8D%E8%89%B2%E5%94%87%E5%BD%A9%E7%99%BB%E5%A0%B4/
藍色唇蜜
就咁睇條片
Rkm同kate同好似分別唔大(?)
(rmk好似閃d)
有冇絲打有用kate嗰支
想知道個質地黏唔黏嘴

買左
對我黎講唔算太笠 唔會炆嘴個時有絲
利申 對唇彩接受程度好高

謝謝絲打
有冇絲打有用clinique cheek pop
因為睇過swatches有幾隻色都想買
但成屋都係胭脂 所以短期內最多買兩個
大家又有冇啲咩心水
Catie提過既ginger pop都好似幾靚
有冇人用緊

之前呢到狂推紫色

我都記得

紫色我都有諗
但有ig blogger話好淺色都係打底等蘋果肌出啲
宜家好似仲係$190?
唔差太遠我就去門市買
我見好似都冇亂送比班beggar(有送過但冇其他brand咁誇 我當冇亂送)

紫色上面完全唔紫 輕輕上會氣色好同自然

搽紫色胭脂即刻有fd話係咪最近身體好咗
有etude house芭蕾紫色同clinique 紫色花花
但Mac 粒 full of joy 係咪停咗產 呢半年每次行過mac都話冇貨,連去英國同澳洲都話冇

唔係掛屌,之前我睇過ptt話會停,我仲狗衝去買。上面會好自然咁打亮左蘋果肌個位,好靚。 如果停產最衰買多幾粒!
但係我keep住係display見到佢,等我仲以為無停產

我係痴線佬
果然好狼

如果大家有睇開wayne goss 既片,應該知道佢有推介the ordinary 呢個牌子
佢有一枝Vitamin C 23% + 透明質酸 2%,唔好講笑,d 千年暗瘡印真係退得好快,毛孔細左,重點係呢枝野30ml 只係賣3.9 英鎊,有興趣可以係英國victoria health 度買,集運返黎香港,佢官網都有賣,但以美金計,同埋貴幾多下

另外佢既vitamin A同 B3又係平得黎有功效,正打算用哂手頭上既再補貨,因為最近佢出幾枝新野,係同pixi glow tonic 同樣成份的toner,以及30% AHA peeling

好吸引 好彩我嚟緊過英國讀書
到時候買嚟試先

哇 之前有絲打講the ordinary
原來真係好用架 但英國個個網係可信?賣得咁平
唔該你

係咪呢隻啊絲打

bingo
不過買之前建議睇下佢個regimen guide,因為有d 產品唔可以crossover咁用,同埋佢既vitamin C都有四隻唔同產品,有唔同濃度同form,有辣有唔辣任君選擇

如果係用呢枝 23% 既,建議用保濕serum 先打底再逐少逐少咁搽上去,千祈唔好搽眼底,我乾左好幾日

絲打 你上面提到vit c 入面有椰子油成份 咁上面感覺會唔會好油?因為我用太油嘅嘢會起暗粒 另外想問下用 a b3 c 三隻精華一齊用 係咪會分成朝早用c 夜晚用ab咁㗎?同埋如果係有生緊嘅暗瘡喺面 搽c係咪要避開嗰啲位?

我都係好易有暗粒啊 vit C 應該夜晚用好啲?

niacinmide 同 hyaluronic acid 個分別係邊架

想問下Dermacept C個支c20同the ordinary比較 Dermacept c20貴咁多係咪真係有效d
大家向日本買退稅護膚品同化妝品,係咪真係會唔拆包裝,等到番香港先用嫁?
想買ad+同之前絲打推薦既addition skin skin ftt,如果岩好想入多d
利申:極乾沙漠敏感肌

最好唔好拆啦 真係睇你好唔好彩 Ad+ 朗豪坊地庫嗰間屈臣氏有得試 喺香港可以試下個質地先
琴日買左Tarte Amazonian Clay 12-hour Full Coverage Foundation,頭先化左半邊面先 個coverage 對我黎講唔係full coverage,有啲失望

我覺得除咗飛粉之外都幾好

有冇人有佢隻beige beige 見到好似話經典咁

之前幾個post好似有絲打有
不過earth tone呢啲咁基本可以買平啲啦 我覺得

日本妹好似好鍾意
但我都覺買平啲都ok 例如excel

我有
個感覺查出來同其他大地色唔同
唔識形容
好斯文?

我都有盒
好鐘意閃個格
佢隻閃係低調既閃
好柔和
查左閃得黎唔誇張
抵佢紅足十年

十年咁耐

佢就係因為紅足十年,所以出咗十週年版,引到好想買

有冇人有佢隻beige beige 見到好似話經典咁

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/24/124139_357e344651660ab77ccb619d29e80343.jpg[img]
日本妹好似好鍾意

我有
唔識形容
好斯文?

我都有盒
好鐘意閃個格
佢隻閃係低調既閃
好柔和
查左閃得黎唔誇張
抵佢紅足十年

十年咁耐

日本買平過香港多唔多
死啦有啲燒燒地 平時好少化眼妝

之前呢到狂推紫色

我都記得

紫色我都有諗
但有ig blogger話好淺色都係打底等蘋果肌出啲
宜家好似仲係$190?
唔差太遠我就去門市買
我見好似都冇亂送比班beggar(有送過但冇其他brand咁誇 我當冇亂送)

紫色上面完全唔紫 輕輕上會氣色好同自然

搽紫色胭脂即刻有fd話係咪最近身體好咗
有etude house芭蕾紫色同clinique 紫色花花
但Mac 粒 full of joy 係咪停咗產 呢半年每次行過mac都話冇貨,連去英國同澳洲都話冇

唔係掛屌,之前我睇過ptt話會停,我仲狗衝去買。上面會好自然咁打亮左蘋果肌個位,好靚。 如果停產最衰買多幾粒!
但係我keep住係display見到佢,等我仲以為無停產

我係痴線佬
果然好狼

就係display上有,但問極都話冇貨,好想要

日本妹好似好鍾意

我有
唔識形容
好斯文?

我都有盒
好鐘意閃個格
佢隻閃係低調既閃
好柔和
查左閃得黎唔誇張
抵佢紅足十年

十年咁耐

十週年係咪個盒係塗鴉圖案果個
個圖案一般般 燒我唔到

其實好似平時個盒靚啲,或者買普通版都好
Sorry 睇錯 原來係英國網平d
因為見唔到原來絲打係數量係x2
(The ordinary)
想問如果生暗瘡 b5 啱唔啱用?
聽d人多數都係講b5係保濕 但有冇消炎效果
同b5 gel b5 cream個分別大唔大?
因為呢排轉熱,精華+cream好似有d多,就咁toner -> cream好似清爽d
但又唔知b5 cream有冇效
暫時心水有bicelle同Loveisderma
https://www.she.com/beauty/2017/03/%E9%95%B7%E6%9C%9F%E7%BC%BA%E8%B2%A8%EF%BC%81%E6%97%A5%E6%9C%AC%E5%A6%B9%E7%86%B1%E6%A3%92%E8%97%8D%E8%89%B2%E5%94%87%E5%BD%A9%E7%99%BB%E5%A0%B4/
藍色唇蜜
就咁睇條片
(rmk好似閃d)
想知道個質地黏唔黏嘴

買左

我覺得上嘴效果好靚 破璃嘴 少少閃咁
我印象中係唔太痴
想問如果生暗瘡 b5 啱唔啱用?
聽d人多數都係講b5係保濕 但有冇消炎效果
同b5 gel b5 cream個分別大唔大?
因為呢排轉熱,精華+cream好似有d多,就咁toner -> cream好似清爽d
但又唔知b5 cream有冇效
暫時心水有bicelle同Loveisderma

B5無消炎作用架
B5 gel 主要係保水 cream有油份主要係鎖水
我乾肌用過b5 cream 覺得都幾潤
如果絲打係油肌就唔洗諗了
有無人係british_berry買過野呀? d護膚品好似幾好

日本妹好似好鍾意

我有
唔識形容
好斯文?

我都有盒
好鐘意閃個格
佢隻閃係低調既閃
好柔和
查左閃得黎唔誇張
抵佢紅足十年

十年咁耐

個圖案一般般 燒我唔到

我買左十週年版, 我覺得幾靚
日本買好似平香港好多
不過我係香港買
琴日買左Tarte Amazonian Clay 12-hour Full Coverage Foundation,頭先化左半邊面先 個coverage 對我黎講唔係full coverage,有啲失望

有無圖 同埋你用咩上?
藍色唇蜜
就咁睇條片
(rmk好似閃d)
想知道個質地黏唔黏嘴

買左

謝謝絲打

+1
同上面絲打感覺一樣
拉絲我一定唔得 太痴都麻麻
Kate呢隻我覺得好得
iherb real techniques 有10%off

有無圖 同埋你用咩上?

嘔心圖慎看 已經縮細左張圖架啦

我用bb上 可能我太多印? 但我明明見有個外國youtuber成塊面係勁紅暗瘡都遮到好似無咁
我搽完好似同平時用個啲差唔多 支野好貴架喂

有無圖 同埋你用咩上?

我用bb上 可能我太多印? 但我明明見有個外國youtuber成塊面係勁紅暗瘡都遮到好似無咁

用掃coverage高d
我覺得bb食左好多粉 但係透薄d既

我有
唔識形容
好斯文?

我都有盒
好鐘意閃個格
佢隻閃係低調既閃
好柔和
查左閃得黎唔誇張
抵佢紅足十年

十年咁耐

個圖案一般般 燒我唔到

我買左十週年版, 我覺得幾靚
日本買好似平香港好多
不過我係香港買

淨眼影日本買5000羊
如果你坐ana(唔知其他有無)係飛機上面買先4300羊

有無圖 同埋你用咩上?

我聽日試下用掃先 如果仲係唔得我撼頭埋牆算

有無圖 同埋你用咩上?

我聽日試下用掃先 如果仲係唔得我撼頭埋牆算

頂㩒錯制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞