容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike
劉名比個孫睇
留個名等住老人院應該有得睇
留個名等住老人院應該有得睇

你個西瓜可以拎返出嚟
仲未收工
半夜會出
等你
仲未收工
半夜會出

星期日都開工
留名正皮先
好慘
如果聽日要返工早d休頂得住先出啦
今日放假,尋晚開住電腦瞓着咗
今晚出啦,有啲嘢要搞
今晚出啦,有啲嘢要搞

辛苦到咁點做落去
今晚出啦,有啲嘢要搞

辛苦到咁點做落去

一陣長p見
兩個禮拜冇gym
今晚出啦,有啲嘢要搞

辛苦到咁點做落去

一陣長p見
兩個禮拜冇gym

葵p操緊
今晚出啦,有啲嘢要搞

辛苦到咁點做落去

一陣長p見
兩個禮拜冇gym

葵p操緊

哪年哪天可相見
今晚出啦,有啲嘢要搞

辛苦到咁點做落去

一陣長p見
兩個禮拜冇gym

葵p操緊

哪年哪天可相見

隨緣啦事主
今晚出啦,有啲嘢要搞

因住有錢冇命洗
今晚出啦,有啲嘢要搞

因住有錢冇命洗

丹b應該會話係又無錢又無命洗
都係嗰句,路仍要走,終點係呢個世界最懶,佢永遠唔會郁,一定要等你過去搵佢。你唔行,你呢一世都唔會到終點。

無論同呢家人建立幾深厚嘅感情都好,我始終要逼自己出發。

Kobe喎

Buda果然係比較多山,一越過多瑙河,我就要喺Budapest翻山越嶺,仲未離開市區,已經蒙古皇帝打仔──大汗dup細汗,嬌喘連連。

今日嘅目的地Tata比較近,我仲喺家姐屋企食埋個lunch先出門口,只係五點,我就到咗距離Tata只有十公里嘅大城Tatabanya,稍事休息。呢個時候,我搵wifi聯絡喺Warmshowers嘅host Jozsef,原因係佢同我講,佢喺嗰度附近返工,如果時候夾,可以一齊踩單車返佢屋企。

歐洲路況真係好好

Tatabanya

點知Jozsef回覆我,佢兩點幾收工,已經等到我四點先走,依家早就返到屋企,搞到我都唔係咁好意思,嗱嗱聲起行趕去Tata,費事佢喺屋企等我太耐。

不過作為一個愛好單車嘅人,對單車旅行又有一定經驗,其實係會體諒嘅。

再踩一陣,個天慢慢暗嘅時候,我亦抵達Tata邊陲,安全着陸。

Tata係一個小鎮,市中心係一個湖,唔少人喺度散步同做運動,不難感受到呢度嘅輕鬆氣息。胡亂沿住個湖兜咗個圈,根據Jozsef畀嘅資料搵到佢住嘅嗰間小屋,敲咗陣門都冇人應,仲以為我搵錯地方。敲木魚咁敲多陣,Jozsef終於出嚟。

Jozsef同佢老婆兩個人住,原來佢老婆都鍾意踩單車,佢哋都試過兩公婆一齊去啲短線嘅單車旅行,不過其實睇落佢老婆都係陪佢居多。安頓好,沖個涼,Jozsef就喺焗爐度拎咗個粉出嚟畀我食。

巨魔夫婦

只見Jozsef坐喺隔離睇住我食,我就問佢:「做乜你哋唔食?」我暗暗覺得唔妥,仆街唔通份pasta落咗春藥,條友變態嘅?正當我一背都係冷汗,沉思如何脫身之際,Jozsef笑吟吟咁解釋,原來佢係一個麵包師父(唔怪得焗個pasta咁好食),老婆又係返好早,平時慣咗早食飯,早睡早起,只係咁啱佢聽日放假,我先唔使一早跟佢出門口。

傻啦,其實我從來冇擔心過,仲有啲失望添。

因為佢老婆第二日要返工,所以等我食完飯就瞓先,剩返我同Jozsef喺度傾偈。Jozsef兩公婆英文都唔算好,不過佢非常努力咁同我溝通,不停show佢屋企啲擺設,同埋佢兩公婆踩單車嘅相我睇,更加有趣嘅係,佢為咗令我更深入認識Tata呢個地方,特登用佢部smart tv開YouTube,播一段匈牙利旅遊局拍嘅片畀我睇,雖然攰到甩轆,但仍然感受到佢嗰份十足嘅誠意。

老老實實,我知道大部份香港人仲停留緊喺去旅行一定要住酒店、Hostel已經係極限嘅思維,對住當地人屋企十分抗拒,我並唔係鼓勵你哋,始終未必個個咁好彩遇到好人,出咗事我亦賠唔到個仔或者女畀你老豆老母,只係想講,有啲嘢,你唔係咁樣同當地人接觸係經歷唔到。

自己執生啦。

Jozsef見我釣晒魚咁,都好識做,返房瞓覺,留返個廳畀我休息。
今晚出啦,有啲嘢要搞

因住有錢冇命洗

其實唔覺得特別辛苦嘅
係冇乜私人時間,又冇時間做運動,肥咗少少
各位巴打
我知道最近update得太慢,要你哋等,我唔好意思
講聲sorry
不過時間就像乳溝,總會擠到少少出嚟,只要有空檔,我返到屋企一定會出文
希望各位撚屌唔好離棄我

因住有錢冇命洗

其實唔覺得特別辛苦嘅

做到半夜三更,星期日都無得抖喎,咁樣都唔叫特別生活呀 丹b你奴性都幾重

因住有錢冇命洗

其實唔覺得特別辛苦嘅

做到半夜三更,星期日都無得抖喎,咁樣都唔叫特別生活呀 丹b你奴性都幾重

工種問題,唔解釋咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞