容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike
好耐冇留名
德國大愛個到唔係咁認同
其實係政府大愛 其他人唔係

咁梗係
你接捉到外國人多過真正德國人

Berlin係
樓主姓王?

唔係

professor daniel wong?

離開Berlin之後,我踩到去一個叫Kleinow嘅小鎮,同樣地經Warmshowers搵咗個host(基本上之後我淨係試過用兩次Couchsurfing,其餘時間都係Warmshowers,連營都唔使搭,可見呢方面西歐係發展得幾好)。

喺德國買Adidas應該幾平

Host叫Paul,就咁睇樣佢應該四十幾五十歲,但佢嘅伴侶卻係一個睇落都起碼六十嘅日本婆婆Mihoko。我仲記得,當我到達佢哋屋企嘅時候,務農嘅Paul仲未返嚟,我記錯佢個名做Peter,Mihoko聽到一頭霧水,尷尬死。

咁發達極都係要整路嘅

日落西山燈光普照麻木了

Paul同Mihoko住嘅雖然係小鎮街上一個門牌,但一轉入去,佢哋嗰度係呈一個瞓低嘅U型,由三間屋加一個柴房圍住一塊空地,客人住嘅就係其中一間屋,當日只有我一個客人,順理成章我獨霸咗成間廳、睡房、廚房同超靚沖涼房嘅屋。

以後我又多個稱號,一方諸侯,名副其實可以叫自己做丹爺。

Paul屋企嘅空地

小弟蝸居,入嚟坐吖

有多張床,女user優先

係幾舒適嘅

Paul返嚟之後,Mihoko都已經準備好晚飯,令我意外嘅係,日本婆婆煮嘅係一手傳統嘅德國菜!傾落先知,原來Mihoko嚟咗德國已經廿幾年,不過佢英文麻麻哋,我就冇深入咁問佢嚟做乜,又怕唔禮貌,冇問到佢哋點樣走埋一齊。

Paul同Mihoko,一盤腸!一盤薯仔!又灌鳩我!

Paul曾經都係一個單車旅行者,廿幾年前已經踩過去土耳其,認真係單車旅行嘅先驅。當佢知道呢個世界已經發達到可以有network將世界各地嘅單車旅行者連埋一齊,佢二話不說就登記做host,希望透過我哋呢班在路上嘅人認識吓現今嘅單車旅行發展到咩地步。

聽住Paul豪邁嘅笑聲,我不禁有啲dum春,因為佢同我講,佢兩個女本身嚟咗探佢,仲非常想見吓我,但我就喺Berlin唔捨得走,延遲咗一日先出發,佢兩個女就喺今朝離開!

吖!話唔埋本身佢兩個女就係瞓我隔離㗎喇!偉大嘅日耳曼民族呀!

準備三文治

雖然Mihoko已經嚟咗德國廿幾年,但佢並冇捨棄到佢哋大和女性嘅傳統美德,佢一樣照顧到頭家妥妥當當,仲好似一個慈祥嘅外婆咁,特登準備定啲三文治畀我帶上路食,等我可以好似佢孫仔去旅行野餐咁。

諗落我老母都冇咁神心。
有人對自己好
兩個mix啊 mola mola
毒撚的宿命,我明的
兩個mix啊 mola mola

應該係前妻生嘅
做host係咪可以講明只招待單車旅行客?
做host係咪可以講明只招待單車旅行客?

Warmshowers用家只有單車旅行者
丹爺FF少一陣
留名追到live
丹爺FF少一陣

You eat shit
同Paul兩公婆食個早餐,影張合照,我就開始新一日嘅旅程,向住擁有雲達華治但唔關漢堡包事嘅Hamburg進發。

然而,我並冇直接去Hamburg,反而喺佢之前大約五十公里嘅小鎮Barum停低,因為嗰度都有個host接收咗我,嗰度又企旅遊城市Luneburg,就決定停一停,畀自己見多啲地道德國人,體驗吓風土人情。

喺Elbe河旁邊一塊斜坡瞓低野餐

呢條路好多人踩單車郊遊,但啲路一啲都唔好踩

Bitter,真係苦行僧

接收我嘅係一對將近退休年齡嘅夫婦Christian同Susanne,Christian係一個鋼琴教師,Susanne則喺圖書館做嘢。佢哋住喺Barum一間有埋車庫同種滿花嘅後花園嘅house度,Susanne打開車庫畀我擺低忍者龜之後,我就去咗沖涼,佢哋仲特登準備埋新毛巾畀我,十分貼心。

點知沖沖吓有人敲門,我都心知不妙,嗱嗱聲沖完,一打開門,Oh shit,真係漏晒水出去……只怪我太吸引,花灑見到我都潮吹。

嗰吓好驚Christian同Susanne會嬲咗我,但佢哋只係笑住咁話唔緊要,Christian仲即刻拎地拖拖返乾塊地,我想幫手佢都唔畀。

佢兩個令我諗起以前讀書時去澳洲placement嘅homestay夫婦Peter同Christine,嗰陣我又係成日蝦碌做錯嘢,呢兩個公公婆婆又係只係笑一笑話冇事,最多咁啱嗰陣畀女飛,乸口乸面時畀Peter屌我要似返個男人。

唔知Peter同Christine點呢?

一個流行於德荷嘅遊戲,輪流打啲餅入窿計分,唔記得咩名

我嘅房,前身係佢哋已經搬出城做嘢嘅仔嘅房

飲住Christian自己釀嘅啤酒(佢話德國老一輩好多人都會自己釀,酒吧仲有得賣酵母!),同佢兩公婆玩呢隻game,Christian好勁,次次都唔夠佢高分,但玩完幾舖之後,Christian話:「你唔係一個咁簡單嘅人,你好專心,不過你能夠由香港踩嚟呢度,已經證明呢一點。」

當我依家打呢段文字,諗返起佢呢份讚賞,我有少少慚愧,因為我唔再係嗰個咁純粹嘅少年,我已經唔再特別。

係嘅,我承認以前嘅我係幾特別,吹咩?

呢一晚我唔止一次有錯覺以為自己返咗澳洲,同homestay嘅公公婆婆過緊一個平常嘅晚上。如果當時嘅我有咁敢講英文,唔係成日礙於禮貌先留喺廳睇電視,一切都會更加好。

不過都返唔到轉頭了。

唔知Christian同Susanne又過成點?
時隔唔知幾耐,又係連登見到丹巴個POST
終於追哂,第一個POST睇到依家,正呀

BTW 聽落巴打好似好掛住以前既自己
雖然依家落返地係多左野限制,未必樣樣野岩自己心水
但係我覺得依D係短暫,到你做到有返咁上下能力既時候
一樣做到一個特別既人,做到一D特別既事,加油

SORRY FOR 1999
好想知各國既人講唔緊要係唔係真係唔緊要
好正呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞