容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike

離開Dresden

嚟到西歐,開始要行郊野公園

德國人畀我嘅第一印象同上網睇嘅一樣,死氣沉沉,冇乜感情咁,咩都跟規矩行,好聽啲就係遵守規則,難聽啲就係死板。但其實,正正係呢種民族意識,令到佢哋成為世界強國,而且,德國人並唔係咁簡單。

挑戰權威性人格

喺我就快到Berlin嗰陣,又係唔知做乜鳩,條路駁咗上highway,當時我自己都未意識到,只係轉咗入個入口幾步,後面一架私家車緊隨而至,佢一野cut埋嚟剎停,阻住我繼續行,司機仲即時落車,用幾激動嘅語氣同我講我唔行得呢條路。

我耍個冧,馬上轉頭搵路走,搵返啱路之後,我不禁諗,其他國家嘅人應該冇德國人咁誇張,第一時間會阻止我犯規,換轉係其他國家嘅人,都係呠吓我,等到唔知第幾架車,或者要有差人先會真係stop我。

Berlin嘅Warmshowers host Moritz係一個獨立音樂人,係,即係唔紅,但佢一直好努力咁做自己嘅音樂,喺網上面發佈。咁佢靠咩維生呢?就係酒吧賣唱。抵達Berlin當日,我比起預期遲,而Moritz等唔切,已經出咗門口去酒吧開工,我唯有踩去佢預先留地址畀我嗰間酒吧去搵佢。

去到之後,見Moritz已經開始咗唱歌,冇理由貿貿然衝入去問佢拎鎖匙㗎嘛?於是,我企咗喺門口差唔多個半鐘,等Moritz表演完先入去搵佢……

第一次見Moritz,佢攬咗我一攬,仲想叫個靚靚Bartender開支啤酒我飲,死德國佬……不過我踩咗成日真係好攰,又喺門口吹住風等佢等咗咁耐,都係婉拒咗,始終依家身處德國,又會喺Berlin留幾日,你慌冇機會飲咩?Moritz都好識做,畀咗條鎖匙我,叫我返去休息先,仲叫我唔使等佢門,佢有多抽鎖匙。

吖,呢個真係Warmshowers嘅優勝之處,唔踩單車嘅真係未必會體會到有幾想攤落床㗎!

家姐畀嘅鵝肝罐頭(仆街剪指甲啦!)

Moritz同佢一個女性朋友合租咗一間屋,呢幾日佢位flatmate唔喺度,所以我可以瞓住佢張床先。正,瞓德國妹張床。

瞓醒之後,hea咗陣,諗住等Moritz起身睇吓有咩搞,點知佢一出房門,咦喂?仆街!你後面有條女嘅?

Moritz,原來仲有人用緊拉線電話

原來係靚靚bartender!

有料有料,犀利犀利!
音樂人,同女人合租

我諗起Long Vacation
bartender 相plz
bartender 相plz

會有

今晚起身睇完波再出
瞓唔着,依家打
原來靚靚Bartender叫Anna,佢並唔係Moritz即晚帶返嚟,而係真係情侶關係,等我仲以為佢哋咁誇張,無慮即食。

Anna係俄羅斯人,出奇地佢講嘅係一口美式英文,原來佢曾經去過美國留學,依家等佢德文考試pass咗就會入大學,依家就做住bartender維持吓生計先。跟住佢兩個踩單車出去,去咗佢哋一個女性朋友屋企,吹吓水食吓嘢咁,等晏啲Moritz先帶我周圍行吓。

Bartender背影呀,J住先

唔知乜蕉,生食好奇怪

係要炸嚟食

坐咗陣,又有幾條女嚟作客,唔撚使FF,中女嚟,仲要係幾撚差嗰隻。湊巧嘅係,其中一個得知我踩單車同喺香港嚟之後,竟然問我:「Do you know Ming Hei?」

Ming Hei?我load一load,哦,係咪講緊李明熙?李明熙係香港一個單車旅行嘅前輩,佢曾經喺德國生活,然後就喺當地踩單車返香港。

中女話,嗰陣佢哋一齊做啲拍嘢咁嘅工,所以識得,咁啱問起,我事實上就同李明熙唔相識,只係喺呢個圈子,又好難冇聽過佢大名嘅,就沾吓光咁。

但我坐咗陣,實在頂唔順呢班八婆喺度講是非,我、Moritz同Anna你眼望我眼,大家打晒喊露,亦有心想走,終於Moritz作為我哋三個當中嘅大佬,英姿煥發羽扇綸巾咁帶咗我哋走。

唔好講笑,我喺女人堆入面太耐聽埋聽埋會出疹,早走早着。

下晝Moritz一個帶住我用單車遊覽Berlin呢個喺近代歷史上佔有極重地位嘅城市,以一個土生土長嘅人嘅視角向我介紹呢度。

地下一格格嘅原來係圍牆遺址

Moritz喺Berlin長大,但當柏林圍牆倒下嘅時候,佢都只係得幾歲大,可以話係冇咩印象。不過佢成日聽住父母講返當時嘅事,話嗰陣蘇聯官員一講即時撤銷柏林圍牆,無論係東西德,成個Berlin嘅人好似癲撚咗咁衝去拆牆,駐守嘅士兵一時反應唔過嚟,連擋都唔敢擋,被呢隊「臨時軍隊」未擊先潰。

最有趣嘅係,當時嗰個蘇聯官員只係唔知出於誤會定傻咗,將原本嘅命令講錯,先會有呢段劃時代嘅歷史事件發生。

不過講真,嗰陣嘅蘇聯已經外強中乾,逐漸控制唔住佢手下咁多個衛星國,柏林圍牆倒下只係遲早嘅事。

直到今時今日,圍牆除咗係一段歷史,仲係當地人嘅集體回憶,其中一段位於大街嘅圍牆更加被當成塗鴉牆,被世界各地嘅藝術家畫上各幅有關呢段歷史嘅壁畫,被稱為East Side Gallery。

呢一度,可以話係全個Berlin最受遊客歡迎嘅地方,其中有一幅,世界知名,想影相真係要排晒隊。

Oh sorry唔係呢幅

呢幅《My God, Help Me To Survive This Deadly Love》先啱

《My God, Help Me To Survive This Deadly Love》係根據1979年一個蘇聯官員同一個東德官員喺一個晚宴上面一張相而畫,如果大家有興趣了解呢段歷史,可以睇睇wiki:https://en.wikipedia.org/wiki/My_God,_Help_Me_to_Survive_This_Deadly_Love
法輪大法好
嘩屌碌蕉
終於live左
丹巴寫得咁詳細
係旅程途中有記低定係記性超好到而家都打得返出黎
炸香蕉好唔好食?
終於live左
丹巴寫得咁詳細
係旅程途中有記低定係記性超好到而家都打得返出黎

有寫日記
頂你之前潛水半年, 一出就出4, 5個post, 追得好辛苦
不過見你唔爛尾就算啦
btw丹爺忍者龜係roadbike定咩車黎?
同埋你total踩左幾耐? 我知你答左好多次, 但我搵極你d舊post都搵唔到幾耐, 求答多次

旅行車
計埋去Manchester,大約300日
炸香蕉好唔好食?

炸咗幾好食嘅

攞緊毒品,Moritz話

喺Berlin留咗三日四夜,時間唔算特別長,但因為歷史因素,我特別對呢個地方有情意結,能夠親身處於中學時期經常接觸嘅一啲近代世界歷史發生嘅地方,個感覺十分有趣,而且係係強烈地有趣,就算係去北京、新疆呢啲同樣喺歷史上有一席位嘅地方,我都冇呢種感覺。

唔通我暗地裡都係一隻崇洋狗?汪汪!

喺Moritz帶領同埋Walking tour所介紹之下,我穿梭於Berlin呢個沈重卻又輕鬆嘅城市之中,感受呢度嘅一切一切。沈重,當然係講佢哋嘅歷史,呢度有數以十計嘅景點同博物館介紹一二戰嘅歷史,亦赤裸裸咁講述德國喺呢段時期做過乜嘢,並冇一絲遮掩,就連小學生都會喺老師帶領下參觀呢啲博物館,認識自己國家嘅歷史,能夠喺短短幾十年由戰犯國家再次晉身成世界Superpower,真係我的回憶不是蓋的;輕鬆,係因為呢度冇人會自覺背負住咩嘢,加上作為首都,佢生活節奏一啲都唔急速,德國嘅商業中心喺Frankfurt,相比起,Berlin嘅物價作為首都係十分之低,國人完全冇嗰種緊張。

幻想架單車踩喺圍牆上面

猶太人紀念碑

但喺Berlin,發生咗一件我完全想像唔到會喺德國發生嘅事。話說當日我出發去walking tour,亦準時到達集合地點,係一間Budget hotel,不過我同另外十幾個旅客喺嗰度等咗超過半個鐘都冇人現身,終於有個酒店職員出嚟話今日導遊唔會嚟。

What the fuck? 如果呢件事發生喺啲落後國家,我會一笑置之,喂呢度係德國喎?唔係出名守紀律嘅咩?點可能容許呢種事情發生?最後成班人收到風喺兩公里外一個廣場好快就有另一個walking tour開始,即時衝咗過去,嗰個tour多人到要三個導遊分組帶團,因為冇預約,有幾個人被拒諸門外,我就混喺人群之中,大隱隱於市。

Checkpoint Charlie,出入東西柏林嘅哨站

帶團嘅係一個英國留學生,毒撚直覺條友食好多女

出發去walking tour之前,Moritz話唔好盡信呢啲tour講嘅嘢,例如佢哋會話某個停車場底下就係希特拉自殺嘅地堡,但事實並唔係,而的而且確,tour係有呢個環節,不過我當然聽完就算。
樓主姓王?

朝聖
寫既時候突然記起你有黎過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞