容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike
歐洲d國家咁細你都係直踏直過冇去多幾個城市見識下會唔會有d浪費

但要走,總要飛
要去嘅,十年都去唔晒,每個地方一定有唔同體會
問題係有冇時間同金錢
浪費就一定有,再畀我做多次,可以做得更加好

出面西遊記個post都係超急速度直行直過

到此一遊打咭方式旅遊唔比多些小時間了解當地風土人情去來有乜為

好似而家好多人為左passport多幾個印而去d長途旅行, 横跨十幾國咁, 真正會留係當地睇多幾日, 了解多d既, 只得幾個地方
返屋企途中,同Stefan傾起Warmshowers呢個concept,佢講咗個幾有趣嘅冷知識我聽。

奧地利人講德文,當然同德國人講嘅有少許分別,就好似香港人同廣州人嘅廣東話咁。據Stefan所講,原來喺德文入面,「Warmshowers」有基佬同乸型嘅意思,因為真男人係要沖凍水涼。

嘩,如果係咁,我諗我呢世都係咬唔返直。

喺屋企等咗陣,望落樓下見到有個單車佬嚟到,一睇就知係Daniel。Stefan同佢隔空同德文傾咗陣,閒話家常吓,我就帶埋忍者龜落去跟Daniel走。

Daniel係一個建築師,本身屋企係德國人,依家佢就自己一個嚟到奧地行定居。佢曾經出發過長途單車旅行,去過伊朗等地,所以傾起上嚟十分之有共鳴。

食完個飯,Daniel就成為咗我一個單車導遊,帶領我探索Vienna呢個城市。

示威

一直都覺得踩呢啲city bike好型

跟住Daniel去到市內唔同嘅主要建築物,聽吓佢講一啲當地嘅歷史,最緊要係大家想法好似,可能真係有共同興趣係唔同啲,真係人生一樂也。

逛完之後,Daniel帶咗我去佢最鍾意嗰間舊式café,坐低食份蛋糕,飲杯英式紅茶,又再吹吓水咁。

感覺上如果我留喺Daniel屋企係會夾啲,但緣份呢啲嘢冇得講,Stefan亦係一個相當盡責同友誼嘅host,我有需要幫手佢都會盡力幫忙,例如plan路線咁,佢直頭會拎份超大地圖出嚟同我一齊plan。

就路線計劃方面,Daniel亦有建議我點樣去捷克,仲send咗啲網頁畀我參考,只係我用慣Google Map,費事轉,又懶得比較,就冇用到。

相隔幾個月後,睇Facebook得知,Daniel招待咗另一個香港嘅單車旅行者Bear,佢早我少少出發,因為傷病滯留咗喺桂林一段時間,所以畀我爬咗頭。而最後佢亦順利到達終點西班牙,非常厲害。

路牌:「單車除外」

親愛嘅Stefan

然後,我出發去捷克。
歐洲街景真係好靚

諗起香港一路行一路冷氣機滴水
歐洲街景真係好靚

諗起香港一路行一路冷氣機滴水

咁都睇區嘅
由你等1日係深水埗出發,睇住你fb live已經係你fans
之前睇到伊朗停左,等左大半年,用左2個星期時間追post,終於又live左
由你等1日係深水埗出發,睇住你fb live已經係你fans
之前睇到伊朗停左,等左大半年,用左2個星期時間追post,終於又live左

可能兩個星期後就完

可能兩個星期後就完

我捨不得你 耶咦耶~

可能兩個星期後就完

到時會唔會連登都唔再上

可能兩個星期後就完

咁麻煩你拖長黎講
記錯咗,行market嗰日應該係星期六。

因為我喺星期日離開奧地利,前往捷克,而呢一日係非常難過。

點解呢?因為星期日係冇舖頭開。

喺Stefan陪同之下,我唔需要睇地圖就搵到路出Vienna,向住邊境進發。前日向西行逆風,今日向北行,又係逆風,屌。之後唔知點解,大多數時間我都唔係順風,未必係逆風,但側風亦都唔好受。

Stefan送我去到多瑙河上面嘅小島就分手

我並冇執着速度,故意放慢去踩,主要係發覺同大自然鬥力太攰,縱然其實我有要喺兩日內到Prague。又點解呢?因為家姐去咗Prague出trip,佢偷雞開公司數幫我book咗hostel,嘩有冇咁多貴人呀?

踩到餓,我就喺草地上面食自己整嘅三文治。一支公野餐,都幾浪漫嘅……

仆街遠睇真係以為有個人

其實對手好污糟

但係每踩過一個城鎮,都見根本冇一間舖頭係打開門做生意,食晒手頭上嘅乾糧之後,我發覺西要奶了。

最慘係咩呀?仆街我連水都飲撚晒。

開門呀仆街!

不過,出咗嚟咁耐,冇咩學到,係厚面皮呢家嘢學得十足,見到有人喺屋企出嚟,我即刻衝上前,請求佢斟啲水畀我。

婆婆深明咩叫「救人一命,勝造七級浮屠」

暫時解決咗食水問題,忍住肚餓,我終於喺五點幾越過邊界,進入捷克。本身想踩陣夜車先搵地方留宿,為聽日幫補吓啲腳程,但突然開始落雨,體力又不繼,踩到日落已經係極限。

又係新嘅國家!

到達一個叫Slavonice嘅小鎮,我兜咗個圈,轉咗入唔同嘅小巷想搵地方搭營,但實在太大風,根本無處容身。再走入一個大廣場,兩邊都係商舖,盡頭係一個大簷蓬,就諗住過去睇吓搭唔搭到。

過到去,見有班街童聚集,加上風一樣咁大,心知呢度亦唔係一個適合搭營嘅地方,但喺街童指點之下,得知原來旁邊巷仔內係一座教堂,靈機一觸,之前喺塞爾維亞聽Miroslav講,教堂就好似清真寺一樣,可以借宿,我就諗住過去叩門。

行埋去,聽到裡面唱緊聖詩,當然唔好意思破門而入然後大叫:「Freeze!」啦,斯斯縮縮等埋佢哋唱完,人潮散去,我就直衝去睇落係神父嘅神父度……

可能兩個星期後就完

我捨不得你 耶咦耶~

自貼留住我

可能兩個星期後就完

到時會唔會連登都唔再上

會睇post囉

可能兩個星期後就完

咁麻煩你拖長黎講

咁長氣做乜呢
比水你個阿婆幾似英女王
追咗咁耐 就快完真係好唔捨得
比水你個阿婆幾似英女王

會唔會係聖水來

可能兩個星期後就完

會唔會整合之後再出書?
新讀者留名

追咗成個星期,終於由第一日追到live
垃圾曼聯

可能兩個星期後就完

會唔會整合之後再出書?

答你唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞