容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike
丹b唔蒲頭?
丹b唔蒲頭?

佢部腦應該又瓜
推推先
丹b唔蒲頭?

尋晚同friend打完邊爐返屋企瞓着咗
lm
因為Paul只係偷雞住喺Ivan度,不便久留,而Jonathan想好似我咁參加吓walking tour,睇吓Bratislava呢個城市,所以第二朝只有我同Paul兩個出發,離開Bratislava。

明明係個撚樣叫醒我,依家又扮到未瞓醒咁

Ivan整嘅蛋多士,令我諗起年糕

送我哋落樓

基本上Paul嘅路線同我相反,佢下一站會落匈牙利,但呢條𡃁仔亦非常識做,同我一齊踩返上Euro Velo 6佢先同我分道揚鑣,明明佢可以有一條近少少嘅路轉入去走先。

上到Euro Velo 6,同Paul擁抱一下,我哋就各行各路,佢繼續去匈牙利食女,我繼續食自己。今日我嘅目的地係奧地利,之前講過,Bratislava同Vienna距離十分之近,基本上唔使點用力踩,就算好似郊遊咁,我都一定可以天黑前到。

但我嘅人生總係唔會咁順利

上橋

越到多瑙河嘅另一邊

一直都知道一定會有事發生,所以都預鬆咗時間,同Vienna嘅host Stefan都係約晏啲。首先就逆風啦,全程逆風,平路都係踩得無比咁慢,最慘真係唔使點轉彎,好多時只係喺個大平原上面周圍乜都冇,想搵啲嘢擋吓都冇,唯有硬食。

右邊時常有啲遠足人士行

因為冇乜風景睇,我竟然有啲集中唔到精神,踩踩吓無啦啦前面係一塊草地,冇乜路行,原本以為只係一小段路,但再踩落去就發覺唔對路,睇嚟係頭先有啲位要轉我自己冇留意,搞到入咗啲唔係畀單車行嘅路。

逆風已經慘,仲要爛路

搞咗好耐,又唔想返轉頭,最後頂唔順,見到右邊有得轉入城鎮,都唔理係咪要兜路,照轉入去,脫咗苦海先講。

幾經轉折,終於入返Euro Velo 6,入到Vienna,我直頭呆咗。

只見成個Vienna除咗馬路,喺兩條馬路中間或者路邊總係設有單車徑,貫通全個城市。一路以嚟我都好怕喺市內踩單車,之不過Vienna真係令我一百八十度改觀,根本完全唔需要擔心人車爭路,又或者同車輛有碰撞,啲人見到有單車嚟係會主動讓開,而且係友善地讓開。

因為我都係遲咗少少,Stefan踩單車出嚟接咗我之後,返到佢間百年老宅安頓好,展示晒廁所沖涼瞓覺等等嘅嘢之後,佢就有事出去。
丹b唔蒲頭?

你逢星期二放假,咁早出文?我印象你好似上次又係星期二放假
丹b唔蒲頭?

你逢星期二放假,咁早出文?我印象你好似上次又係星期二放假

唔一定
歐洲d國家咁細你都係直踏直過冇去多幾個城市見識下會唔會有d浪費
丹巴加油
出post辛苦D定係踩單車辛苦D
叫Vienna做單車之都亦不為過,除咗因為呢度嘅單車配套,最重要係呢度竟然出現自伊朗土耳其以嚟好耐冇出現過嘅畀人爭住host。

除咗Stefan,仲有個同樣叫Daniel嘅host諗住接待我,不過佢比Stefan遲咗一步,於是乎我哋只係諗住約出嚟食餐飯咁。但我實在太受歡迎,雖然Stefan有嘢做,呢晚要留低我自己一個,不過我一沖完涼,就已經有人約我出去。

講緊嘅並唔係Daniel,而係之前喺匈牙利撞到嘅香港人Anson。

推咗Daniel去酒吧嘅邀請,改為聽日食lunch,我就出去會合Anson。

啲百年古宅係要懶係優雅咁,樓梯都要彎彎曲曲

原來Anson住咗喺一個嚟exchange嘅香港學生宿舍入面,咁啱聽日就走,趕得切同我食飯。食飽之後,佢邀請我上去宿舍度,同班學生飲吓酒,玩吓game咁。我呢啲毒撚又點識同小朋友相處?畀呢班友仔灌多兩灌,聽見佢哋話去clubbing,我都嗱嗱聲話返屋企瞓。

瞓醒之後,我諗Anson都已經出發咗,同Stefan食個早餐,佢就帶咗我出去行,原來Vienna星期日會有Sunday market,各家各戶會出嚟擺檔,賣吓啲自家嘢,例如芝士、火腿同手作仔咁,成條花園街咁。

Stefan屋企嘅飯枱

Stefan係一個單親爸爸,個女都同我差唔多大,一個禮拜可能返嚟瞓一晚咁,咁啱我就見佢唔到。而依家Stefan亦有個穩定女朋友,兩個一齊住,得閒去吓啲bike trip,host吓世界各地嘅旅行者,都幾寫意。

喺Sunday market度,一路聽住Stefan介紹佢哋嘅風土人情,一路睇吓呢條貌似花園街,實際上亦係好市井嘅market,我覺得原來呢個世界就算係唔同角落,唔同文化嘅人都會有佢哋嘅共通點。

行吓行吓,有人叫停Stefan,原來係佢一對夫婦朋友。

呢對叫Thomas嘅夫婦係做布料生意,所以成日會來往亞洲,包括香港,所以大家亦有一啲共同話題。做得生意,個人又有啲貴氣咁,但Thomas夫婦十分平易近人,聽我講話想買啲芝士路上食,佢哋喺個market左穿右插,幫我搵啲性價比高嘅。

然後我哋搵咗間café坐低傾偈,叫咗杯奧地利傳統咖啡,各自講起一啲印度嘅趣聞,成件事真係好星期日。

因為我趕住會合Daniel,縱然傾得唔係好夠喉,都只有忍痛道別,拉Stefan返屋企先。
歐洲d國家咁細你都係直踏直過冇去多幾個城市見識下會唔會有d浪費

但要走,總要飛
要去嘅,十年都去唔晒,每個地方一定有唔同體會
問題係有冇時間同金錢
浪費就一定有,再畀我做多次,可以做得更加好

但要走,總要飛
問題係有冇時間同金錢
丹巴加油

出post
踩單車好自由
丹巴加油

出post
踩單車好自由

批准你開心咁打

但要走,總要飛
問題係有冇時間同金錢

出面西遊記個post都係超急速度直行直過

但要走,總要飛
問題係有冇時間同金錢

出面西遊記個post都係超急速度直行直過

到此一遊打咭方式旅遊唔比多些小時間了解當地風土人情去來有乜為
見到你話我實在太受歡迎呢句真係忍唔住笑左
見到你話我實在太受歡迎呢句真係忍唔住笑左

好小香港人用咁方法去出於好奇受歡迎唔出奇
丹巴加油

出post
踩單車好自由

批准你開心咁打

咁你開心D打LA
寫遊記都係一件開心既事
可以勾返起違忘左既回憶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞