容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike
一瞓醒全球電腦大爆炸
唔知自己有冇中
一瞓醒全球電腦大爆炸
唔知自己有冇中

傻左
一瞓醒全球電腦大爆炸
唔知自己有冇中

傻左

有無睇新聞
一瞓醒全球電腦大爆炸
唔知自己有冇中

傻左

有無睇新聞

睇熱門都大把post啦
一瞓醒全球電腦大爆炸
唔知自己有冇中

傻左

有無睇新聞

睇熱門都大把post啦

電腦病毒果單?好耐前有啦,講真依家有電話上綱多過電腦啦
一瞓醒全球電腦大爆炸
唔知自己有冇中

傻左

有無睇新聞

睇熱門都大把post啦

中撚咗我就仆街,啲相
一瞓醒全球電腦大爆炸
唔知自己有冇中

傻左

有無睇新聞

睇熱門都大把post啦

中撚咗我就仆街,啲相

你冇用外置備份架
一瞓醒全球電腦大爆炸
唔知自己有冇中

傻左

有無睇新聞

睇熱門都大把post啦

中撚咗我就仆街,啲相

你冇用外置備份架

冇呀
一瞓醒全球電腦大爆炸
唔知自己有冇中

傻左

有無睇新聞

睇熱門都大把post啦

中撚咗我就仆街,啲相

你冇用外置備份架

冇呀

咁就要避孕
唔係,係備份啦
香港有冇人做host?
香港有冇人做host?

Couchsurfing大把啦,之前個韓妹post
星期一返推post~
開電腦睇吓有冇中wannacry先
德荷邊界位於一條村莊入面,除咗一個牌,基本上佢彷如唔存在一樣。事實上,歐洲一體化的確令到各個國家逐漸變得相似,你話呢件係咪好事呢?我唔敢講。

架車幾有型

嚟到荷蘭第一個去到嘅小鎮叫Bourtange,唔知點解佢畀到一種中國古色古香嘅感覺我,可能因為佢呢度有小橋流水(知啦,想講周瑜扯旗iq題嘛),啲嘢又係棗紅色咁。而最令我感到呢度係荷蘭嘅,並非呢度嘅單車徑,而係呢度每一個踩單車嘅人見到我都會同我打招呼!

當然,荷蘭啲單車徑真係唔係人咁品,基本上除咗過馬路,我係完全唔需要踩馬路咁滯。而呢度嘅單車使用率係非常之高,好多人出入代步都係用單車,根據統計,荷蘭人人均擁有單車係超過一部,係一個十分誇張嘅數字。

Bourtange

係絕對唔需要同車爭路

仲要鋪得好靚好靚

以踩單車嘅舒適度嘅講,我視荷蘭為我整次旅行嘅高峰,一嚟成個國家都係平原,二嚟單車徑真係屈晒機,之後去到比利時、法國同英國,可以話係逐漸退步。

但大自然始終先係最大嘅阻礙,荷蘭實在太空曠,風呼呼咁吹,撞正逆風嘅我難免被拖慢進度。越窮越見鬼,呢個時候,我竟然嚟咗次久違嘅爆呔!而呢次爆呔,為我嚟緊旅程嘅尾聲添上一啲麻煩,冇錯,條呔變薄咗,同公廁一樣,好容易插到入去。

容許我繼續J荷蘭嘅單車徑

太耐冇換呔,搞咗勁耐

受爆呔影響,我不得不爆盡,務求喺天黑之前去到host Martin位於小鎮Vledder嘅屋企。去到Vledder,搵咗好耐都搵唔到Martin間屋,突然身後一把甜美女聲叫住我,擰轉頭一睇,係一個冇着鞋嘅少女,好撚索,唔係講笑,我知佢係Martin個女Eva。

原來係佢老母Kirsten喺屋入面見到我盲頭烏蠅咁周圍搵,即刻叫咗佢出嚟接我,佢又鬼馬嘅,唔着鞋show腳趾,好在我唔係腳膠,冇畀佢引誘到。

嗱但係呢,十五歲嘅Eva係高佻瘦底巨乳,仆街啲荷蘭妹食咩大㗎?子母純牛奶呀?

大奶奶呢?

喺Kirsten安排下,我安頓梳洗,食住晚飯咁等喺Amsterdam揸緊車返嚟嘅Martin。佢哋一家人英文都好好,同Kirsten傾吓荷蘭嘅風土人情,講吓香港同荷蘭嘅樓價,兩地政府又係點,先知原來荷蘭仲有王室嘅存在,但都好似英女皇咁,只係一個國家嘅象徵,基本上冇乜實權。

夜少少Martin返嚟,呢個一口美式英文嘅光頭佬就犀利咯,去過唔少短線單車旅行嘅佢對單車嘅知識十分專業,向我介紹咗好多我聽都未聽過嘅單車產品,仆街原來依家單車連遙控防盜都有,我真係大鄉里。

Martin話,佢揀guest好嚴格,一定要人哋睇過佢profile,而且要人哋之後寫返reference畀佢,以示尊重。都係嘅,其實無論去到邊,「尊重」呢兩個字一定係行先,相信佢都係有唔好嘅經驗先會屌晒鬼。

Eva受到影響,都愛上咗踩單車,仲興致勃勃咁諗住嚟緊暑假兩父女加埋Eva兩個同學仔一齊踩去捷克,Kirsten就揸車過去等佢哋一齊camping。歐洲人嘅假期就係咁,一家大細做啲健康活動,有個共同回憶。

但我同Martin獨處嗰陣,佢都話好羨慕我有個咁樣嘅旅程,當佢有咗家室,佢已經做唔到咁長嘅旅行,每一次都只可以做短線,最多一個月咁,對於佢呢種狂熱者嚟講,其實同食美莎酮冇分別。

一年之後,即係2016,當我仲喺Manchester嗰陣,Martin嚟咗我屋企瞓咗兩晚,不過佢係揸車過嚟,事關佢嗰次放假去咗Wales等地行山,係我第一次亦係唯一一次完咗旅程之後見返之前嘅host。

但個撚樣冇帶埋Eva嚟,屌。
Kirsten 我覺得係遇過咁多個鬼妹最靚既

人地老母?
有無去420?

人地老母?

你真識食

人地老母?

你真識食

Sor,自膠,講撚錯...係Eva...

人地老母?

你真識食

Sor,自膠,講撚錯...係Eva...

朝早番工未訓醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞