容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike
推兩推
同情人去既感覺應該真係會唔同好多
其實而家丹爺係邊, 完左返左香港定係係英國呀?
其實而家丹爺係邊, 完左返左香港定係係英國呀?

喺香港返緊工
我一直冇提過呢位新認識嘅朋友嘅性別,大家覺唔覺得有啲嘢?

冇錯喇,佢係……一個男人嚟,仲要係鬍鬚佬。

咪癲啦,係女嘅我仲唔威威食雞晨早打出嚟等你班撚屌除定褲咩?

鬍鬚佬叫Wence,係地道捷克人,會合佢之後,我哋兩條麻甩佬就去咗酒吧食飯吹水。

Wence大約三十上下,同我一樣,佢係……或者話曾經係一個旅行者,佢喺外面五年,多數留喺東南亞,試過長駐印尼,所以大家都有唔少共同話題。

佢曾經迷失過,唔知道自己條路點行,所以選擇咗出去找尋自己。而喺出面咁耐,其實非常鍾意印尼,有機會佢係想喺嗰度定居,但佢發覺,咁樣嘅人生並唔完整,佢唔想就咁就一世,於是佢返嚟捷克。

冇錯,呢樣嘢套用返喺香港人身上都一樣,日博夜博,只得工作,然後好多人唔想咁就一世,係咪好似?其實,冇乜人可以真心樂意自己一世人只係做一樣嘢,行一條路,分別只係佢哋忍唔忍受到,敢唔敢行出第一步去另一個終點,無論佢本身係營營役役,定係遊子在外。

Wence

而我呢?老實講,我投身職場唔耐,而且畢業後我早就決定要走,打嘅都係風流工,冇話咩工作壓力,講唔上為咗呢樣嘢而出走,只係想喺短短嘅人生入面做返件畀人叫「痴線佬」嘅事。我知道,我終有一日會跌返落地。

而喺打呢段文字嘅時候,我就喺地上,亦已經面對緊唔同嘅壓力,不過呢啲同我嘅旅程無關,就唔多廢話喇。

Wence依家讀返書,讀一啲關於舞台嘅嘢,我諗呢個就係佢出走五年嘅答案。最估唔到嘅係,佢最鍾意嘅係王家衛!知道我喺香港嚟,佢好似執到寶咁,不斷同我傾王家衛,但嗰時我並冇睇好多王家衛嘅戲,而且更加唔知道啲戲名嘅英文,相信佢都唔係太盡興。

離開舊城區

不過能夠喺異地認識到一個鍾意自己屋企嘅嘢嘅外國人,其實係幾驕傲,亦令我更加想認識自己地方多一啲,可以代表香港介紹畀呢個世界知。

Prague都有佢現代化嘅一面

唔緊要吖,我相信每一個遇到我嘅人已經認為香港個個人都係痴撚線。
今日好早出
第三次講
歐洲街景真係好靚
無論舊樓新樓都令人感覺好舒服

香港?唐樓水滴滴 街上人迫迫
旅遊係浪漫既生活係現實既工作係痛苦既
或者我投身旅遊業都係想逃避現實

你份係工作來何以逃避
今日好早出

今日早咗放工
第三次講
歐洲街景真係好靚
無論舊樓新樓都令人感覺好舒服

香港?唐樓水滴滴 街上人迫迫

唔同風格啫,外國人嚟到都會覺得香港好有特色

旅遊一樣可以唔浪漫

自己鍾意就好

旅遊一樣可以唔浪漫

果d叫走難
/ 而喺打呢段文字嘅時候,我就喺地上,亦已經面對緊唔同嘅壓力,不過呢啲同我嘅旅程無關,就唔多廢話喇。/

或者完咗英國之後可以講返

因為返黎之後既經歷都係呢個旅程既延續
/ 而喺打呢段文字嘅時候,我就喺地上,亦已經面對緊唔同嘅壓力,不過呢啲同我嘅旅程無關,就唔多廢話喇。/

或者完咗英國之後可以講返

因為返黎之後既經歷都係呢個旅程既延續

照咁講我要講到死嗰日
換咗電話,忙住set嘢
好想瘋狂玩丹爺個肚腩
換咗電話,忙住set嘢

咁富貴換電話
換咗電話,忙住set嘢

咁富貴換電話

部5s用咗三年幾,將要打柴
Btw今晚冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞