容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike
樓主幾時完 等我一次過睇
上次問你又話就完

真係就完

好唔捨得丹B

有冇啲靚女朋友介紹
上次問你又話就完

真係就完

好唔捨得丹B

有冇啲靚女朋友介紹

你好似有女朋友喎
上次問你又話就完

真係就完

好唔捨得丹B

有冇啲靚女朋友介紹

你好似有女朋友喎

冇了

早安,阿姆斯特丹!

平時參加Walking tour,就算人少少,導遊都唔會叫我哋介紹自己,但喺Amsterdam呢次,個女導遊竟然叫我哋逐個自我介紹,咁我就威威食雞咁話自己踩單車嚟到呢度,咦你睇吓,我部車就泊喺後面咋嘛!

同團大約十條友,個撚個即刻當我動物園猩猩咁睇,有幾個走埋嚟不停問我旅程嘅嘢,可惜冇靚女,吖唔係,有一個,不過同條仔一齊嚟。

原來Amsterdam本身係一條漁村,海港帶嚟嘅係水手,水手帶嚟嘅唔係大力,係妓女同毒品,呢度亦因此越嚟越繁盛,後來建造咗條水壩,就改咗名做Amsterdam。

唐人街

荷蘭有唔少華人,相比起熱門嘅英國,呢度講廣東話嘅仍然係多數。唐人街街道十分之窄,見到兩邊一排中文字嘅招牌,我有少少感動。

廟都有!

橫跨咗半個地球,我再一次置身一個華人地區,聽到啲撚樣喺度用廣東話傾偈,我好想同佢哋講:「哇屌你,正呀喂!」傻啦,你想人哋當我戇鳩咩?

荷蘭作為一個單車之國,Amsterdam當然都係一個非常多人踩單車嘅地方。每條橫跨運河嘅小橋總會鎖住幾架單車喺度,有舊到冇人偷嘅,亦有新到閃令令嘅,泊埋同一個地方,眾生平等。

成日聽人講喺荷蘭大麻合法化,但導遊解釋,其實呢個係外界嘅誤解,佢哋政府只係對呢樣嘢採取放任態度,隻眼開隻眼閉,因為佢哋相信,咁樣反而可以有效管理同控制使用嘅數量。而事實證明,行以有效。

喺Amsterdam,你要飲咖啡要去café,但又不時會見到好多舖頭寫住coffee shop,分別喺邊呢?就係coffee shop係賣大麻同大麻蛋糕(space cake),所以唔好去錯地方。

見唔見到間coffee shop?懦夫唔敢行咁埋影

Okay嚟到大家最關心嗰樣──紅燈區。嗰度企住一個個妓女喺櫥窗,好似陳列品咁畀人揀,睇啱就敲門問價,呢啲都係眾所鳩知。導遊同我哋講,原來紅燈區入面九成嘅妓女都唔係本地人,有東歐同北非、美洲等等比較窮嘅國家嚟嘅,佢哋受到蛇頭操縱,當地黑社會其實會睇實晒每間房,周圍亦長期駐有警察同佈有閉仔,所以你班撚頭唔好諗住叫霸王雞。

唔係雞竇,但其實夜晚再去有離遠影啲房仔,遲吓post

紅燈區嘅標誌雕塑

當時我哋企咗喺其中一間對出,櫥窗入面企住嘅係一個有鳩嘅人妖,就係導遊一路介紹緊嗰陣,有條西裝友就走咗入去……唔好笑呀,鹹魚青菜各有所愛,你估個個都好似我咁心地純良,連飛機都唔識打?

好唔捨得丹B

有冇啲靚女朋友介紹

你好似有女朋友喎

冇了

我已經係最靚果個 事實我無咩女性朋友,八成都係男性朋友
紅燈區個雕塑好撚正
荷蘭冇理由唔試下草
紅燈區個雕塑好撚正

Bam

搞咩

搞咩

返工呀
好耐冇入黎,估唔到劇情已經到左荷蘭

搞咩

返工呀

丹b你呢份新工其實做得開唔開心,我份工愈黎愈西,有好多野都唔係我工作範圍...西撚到老細話唔想再請清潔姐姐,我遲d應該要洗埋廁所咁制...明明我係一個文職既員工,唔明點解要我做埋d咁既野
如果而家辭職又驚要同新一屆fg爭工..唉,好煩...

搞咩

返工呀

丹b你呢份新工其實做得開唔開心,我份工愈黎愈西,有好多野都唔係我工作範圍...西撚到老細話唔想再請清潔姐姐,我遲d應該要洗埋廁所咁制...明明我係一個文職既員工,唔明點解要我做埋d咁既野

冇話開唔開心,已經到咗返工唔求開心了
但你呢個年紀,咪搵吓啲自己開心又生活到,前途又唔差嘅工囉

搞咩

返工呀

為左你既目標就屌那媽頂硬上啦丹爺

搞咩

返工呀

香港環境應該越來越惡劣要有心理準備

搞咩

返工呀

不嬲屌緊
我依家冇資格去講開唔開心,大家明唔明
要長大時始終要長大,呢個唔係我變嘅藉口,如果你仲有睇我寫嘅嘢,我想同你講

Robert屋企天台

享受日光浴,同荷蘭妹呼吸同一口空氣

真正荷蘭豆

大家仲記唔記得邊個Faisal?唔記得?巴基斯坦輪大米王子Faisal喎!就係我人生中第一次真正經Couchsurfing住喺人哋屋企嘅host,一去到就成班鄉親父老送花圈悼念我嗰個囉!係呀,佢又係第一次host人嗰個同我瞓埋同一張床呢……

幸運摩天輪

Amsterdam花園街

其實呢啲露台幾正

Faisal過咗大米收成期就冇乜嘢做,所以會成日去旅行,次次都係歐洲,咁中東人好鍾意成日問人近況,佢知道我嚟咗Amsterdam,佢咁啱又到咗,第二日就過比利時搵朋友,即刻當晚就約出嚟見面聚舊。

唔係同Faisal約喺呢度等咁傳奇嘅

電單車可以上過海渡輪

對岸嘅藝術文化區

同Faisal黃昏時間先見面,相隔四個月再見,仲要係經歷咗咁多,我哋兩個都不勝唏噓,但佢見到我平安無事,都非常開心,大家坐咗喺張長櫈度傾咗好耐,先動身去搵嘢食。

原來Faisal喺比利時有個女性朋友,friend到年年都飛過去搵佢,好似話都係佢第一次嚟歐洲時識,就一直keep到依家。遲吓佢仲話想搬嚟歐洲住,係時候着手搞吓啲business visa咁。而喺打呢篇文嘅時候,以我所知Faisal已經搬咗去意大利一段時間了。

估吓食咩?食返巴基斯坦嘢呀!Faisal見到貴過鄉下咁多,應該心諗一句做乜鳩

咁耐冇食,都懷念嘅

食飽之後,Faisal話想去行吓,仲指明要去紅燈區見識。不過當時我唔係好識路,搵咗好耐都搵唔到,搞吓搞吓Faisal話肚痛要返酒店先,咁我就送佢返酒店,再自己返屋企。

吖點知又畀我踩吓踩吓忍者龜搵得返條路……冇心嘅認真。

警察同警駒

http://i1318.photobucket.com/albums/t655/danielwanderingtheworld/Europe%202/374-IMG_1109_zpsleimtayo.jpg
夜晚真係人頭湧湧,左面bam

波樓雞竇與大檔都睇晒,洪興掌管一帶!

放心,我冇入閘,一嚟怕醜,成街都係人,二嚟真係冇錢。

離開Amsterdam,LAST MILES……

然後,到Chandenie。

不嬲屌緊
要長大時始終要長大,呢個唔係我變嘅藉口,如果你仲有睇我寫嘅嘢,我想同你講

我明呀個責任問題 唉,我都想搵份自己開心又生活到前途又唔差既工
不過我想快d搵錢俾番父母,雖則佢地都叫我太辛苦就唔好做,屋企唔等我開飯,不過我都唔想佢地擔心...
但呢份工真係太西...一個人工少到仆街既文職要做埋速遞、搬運工人、寫字樓既工作..重點係我係一個女仔,我根本做唔到搬野...係講緊搬成幾十kg既銅線...我差d發生意外...

不嬲屌緊

我明呀個責任問題 唉,我都想搵份自己開心又生活到前途又唔差既工
不過我想快d搵錢俾番父母,雖則佢地都叫我太辛苦就唔好做,屋企唔等我開飯,不過我都唔想佢地擔心...
但呢份工真係太西...一個人工少到仆街既文職要做埋速遞、搬運工人、寫字樓既工作..重點係我係一個女仔,我根本做唔到搬野...係講緊搬成幾十kg既銅線...我差d發生意外...

咁咪做住搵囉

不嬲屌緊

好似未打完咁?
唉明呀 生活已經唔係為左自己開心 而係對身邊既人既責任

不嬲屌緊

咁咪做住搵囉

要搵份鐘意既工好難架
做左幾年野,個人都頽哂
又分左手,個人更頽
好想休息下...

不嬲屌緊

咁咪做住搵囉

要搵份鐘意既工好難架
做左幾年野,個人都頽哂
又分左手,個人更頽
好想休息下...

放負post
明嘅,都經歷過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞