容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike
時隔唔知幾耐,又係連登見到丹巴個POST
終於追哂,第一個POST睇到依家,正呀

BTW 聽落巴打好似好掛住以前既自己
雖然依家落返地係多左野限制,未必樣樣野岩自己心水
但係我覺得依D係短暫,到你做到有返咁上下能力既時候
一樣做到一個特別既人,做到一D特別既事,加油

SORRY FOR 1999

多謝巴打嘅理解
我會努力
好想知各國既人講唔緊要係唔係真係唔緊要

咁會feel到嘅
點解可以沖到漏哂水出去 想像唔到
點解可以沖到漏哂水出去 想像唔到

因為個浴室冇膊位阻水
丹巴讀咩科

唔講啦
人生低潮
帶住甩唔走嘅錯覺瞓覺,因為Barum同Hamburg距離只係好短,可以晏啲先出發,所以瞓醒之後,Christian車咗我出去Luneburg遊山玩水,佢順便拎之前配落嘅眼鏡。

上咗車之後,喺呢個兩條麻甩佬獨對嘅情況下,我先發現,原來Christian右耳戴住一個助聽器。我心一沉,因為我同時醒起,佢係一個鋼琴教師。

我唔知道Christian喺音樂上嘅造詣去到邊,但既然佢做得鋼琴教師,相信佢對音樂有返咁上下熱誠同成就,但諷刺嘅係,佢右耳聽力出現咗問題。我冇問佢,可能係近排嘅事,又可能係好耐以前已經係咁,但我唔敢問。

Luneburg唔算好大,比起我去過嘅Dresden同Berlin都要細,我諗就好似土耳其嘅Edirne,又或者之後我留喺英國去過嘅Cambridge咁上下大細,咁呢個咁細嘅小城會成為一個旅遊城市呢?除咗代表住佢歷史嘅老城區,主要係因為電影《Red Roses》帶咗幾倍嘅遊客嚟新城區,反而老城區冇乜人。

咁老實講,套戲我冇睇過,唔特登上網搵料敷衍你喇。

Town Hall

去到Luneburg,陪Christian去眼鏡舖拎眼鏡,初頭仲以為好似香港咁,眼鏡舖都係細細間,加上呢度小城嘛,冇諗住屌你老尾成間旗艦店嚟嘅?一間眼鏡舖開到成間Apple Shop咁大,兩層高,以為行高檔路線啦,吖啱啱相反,仆街行平民路線嘅!

原來當初眼鏡舖創辦人本住「人人有眼鏡戴,理撚得你使唔使戴」嘅精神搞呢間閪嘢,正正因為佢啲眼鏡又平又靚,所以越做越大。

好似賣咗廣告咁,係呀,你試吓飛去德國Luneburg搵呢間咁大嘅眼鏡舖囉,實搵到嘅。

Christian帶住我周圍行,向我解釋原來Luneburg曾經係一個盛產鹽嘅地方,後來過來採鹽,搞到土地下沈,政府立即禁止採鹽,但都已經救唔返,老城區一帶已經斜咗落去,有啲建築物直頭係瞓嚟咗頸。

貫穿Luneburg嘅河曾經係用嚟運鹽嘅運河,後來亦變得商業化,兩旁開滿酒吧。企喺河嘅其中一邊,Christian同我講,佢後生時一家大細搬嚟Barum時,未有足夠鋼琴學生維持生計,佢又要養Susanne同兩個仔,夜晚要嚟呢度嘅酒吧打工,聽佢講到苦笑搖頭,相信係一段非常難捱嘅日子。

1669,間屋起嘅年份

企咗陣,Christian笑笑口咁帶我越行越僻,原來佢想帶我去紅燈區望吓。只見呢度都係普通民居咁款,點知一扇窗即時打開,入面一個黑人妓女對住我同Christian放生電,吖個撚樣又笑淫淫打返個招呼,應該熟客嚟。

紅燈區,唔知條友點識窿路

兩條麻甩佬些牙條腸

酒吧釀啤酒之處,Christian都係喺度買酵母

屌你古明華嚟嘅!一路好走

玩到咁上下,Christian就車我返屋企,同Susanne食件cake,幫我打個電話畀Hamburg嘅host話佢聽我大約幾點到,我就告別呢兩個令我感受到家庭溫暖嘅德國人。

See you.
人生低潮

丹b咩樹低潮呢
人生低潮

丹爺咩事
人生低潮

丹b咩樹低潮呢

我係雞係公廁
人生低潮

丹爺咩事

https://youtu.be/1TNW-kN1aTY
人生低潮

丹b咩樹低潮呢

我係雞係公廁

冇撚用
冇起跌既人生好玩咩
任何事只要唔會死都係小事來
人生低潮

丹b咩樹低潮呢

我係雞係公廁

冇撚用
冇起跌既人生好玩咩
任何事只要唔會死都係小事來

啱聽
沒有嘗試過的人生,我也想嘗試一下
原來當初眼鏡舖創辦人本住「人人有眼鏡戴,理撚得你使唔使戴」嘅精神搞呢間閪嘢,正正因為佢啲眼鏡又平又靚,所以越做越大。

西九間雪糕小店
下一頁出一篇ok
垃圾曼追和我自貼,絕不走數

專心歐霸
「我好想試吓住喺Wagenplatz入面!」

呢句係我send畀Hamburg嘅Florian Warmshowers request嘅開場白,亦因為呢句說話,揀客人非常揀擇嘅Flo決定接受我嘅請求,事關佢收到好多request係根本冇睇過佢profile,唔知道佢住緊喺wagenplatz。

噢sorry,唔記得講,wagenplatz即係由貨櫃改裝成嘅屋企,入面有床、電,甚至廚房,但我見過嘅就冇廁所。

吓?咁屙去邊?唔使擔心,Flo住嗰度係由一撻廢地圍成嘅wagenplatz社區,裡面有唔少嬉皮士各自住喺自己嘅wagenplatz,佢哋整咗個貨櫃廁所,連洗衫房都有,咁……知喇知喇,佢哋連wifi都有呀屌你!

嘩Hamburg有遊樂場

咦?嬉皮士?咁佢哋係咪即係道友?傻啦,雖然佢哋成身紋身,又勁多個環咁,其實佢哋都只係對抗地產霸權嘅一股力量,抗議啲樓咁貴。嘩,咁如果佢哋生活喺香港,呢個人工呢個樓價,佢哋會唔會喺龍和道用wagenplatz佔領呢?

嗱講時講,咁佢哋有冇take嘢我就真係唔知,至少我未見過,但Flo佢雖然又係穿咗個鼻環咁,但其實佢係一個社工,唔知佢呢身打扮係咪想貼近返啲邊青呢?

我住嘅係佢哋一個空置wagenplatz,客人專用

裡面係咁嘅

呢個先係正宗wagenplatz

Flo佢唔係一個富經驗嘅單車旅行者,純粹聽過Warmshowers覺得幾得意,就開嚟玩吓,識吓人咁。吖之前唔記得講,聽Christian同Susanne講,德國自己有一個單車network畀人借宿,反而Warmshowers冇咁盛行,佢哋用嗰個多,而我係咁耐以嚟佢哋Warmshowers第一個客人。

圍起廢地嘅木柵,出面係大街,佢哋唔歡迎外人影相

安頓好之後,Flo帶咗我出去行。呢一區叫St. Pauli,算係一個比較窮同雜嘅區,所以有唔少嬉皮士聚集。佢哋誇張到喺公園改裝咗個滑板場,出面有啲黑人走粉,仲霸咗棟舊樓開咗間單車舖,痴撚線。

其實幾好feel

Florian

St. Pauli顛覆咗我對德國嘅印象,估唔到一個咁有紀律嘅國家會有一個咁大嘅深水埗,一個更加雜更加yo嘅深水埗,真係大開眼界。

頭先個遊樂場,我同Flo仲一齊玩咗跑馬機攤位,當然係輸咗

Flo同我行返屋企嘅時候,特地帶我經過紅燈區,嗰度有十分多企街姐姐,但竟然一個都冇撩過我同Flo,大概係每個人都睇得出我哋窮,我仲要加埋毒。

對面街好多企街姐姐

雞都唔理我,呢舖真係悲慘世界。
連去兩個地方都有到訪紅燈區有無忍唔住

專心歐霸

下場作客熱刺又可以輸了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞