容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike
丹爺一定同過啊美 友誼波過啦

去到有冇SAM目前犯呀

唔好on9

你個沉靜十秒惹人遐想

傻啦如果丹爺咁夠膽就唔洗依架撈到咁梅

好mean

毒撚上連登都畀人恰
我好撚小器,休息兩日
呢度真係冇甜,唔好令呢個post變質
而我亦真係經歷緊一啲唔開心嘅嘢,我好想同大家講笑,但我做唔到
希望大家追咗咁耐,會唔多唔少都了解到我係一個咩人
有心情先寫啦
你呢個旅程已經因爲時間限制令你唔可以隨心所欲
現實生活中亦都好多嘢唔係自己想點就點
如果寫個遊記都好似迫自己交功課,有乜謂
呢度真係冇甜,唔好令呢個post變質
而我亦真係經歷緊一啲唔開心嘅嘢,我好想同大家講笑,但我做唔到
希望大家追咗咁耐,會唔多唔少都了解到我係一個咩人

雖然好老土,但時間係最好嘅治療。仍然在呼吸都應該要慶賀...活在當下,振作呀巴打!
唔好將呢到成為自己既約束
解決完問題先慢慢再同我地繼續分享
撐你
加油 丹爺
我由你出發篇文追到而家!
你會同皇者獌一樣,戰勝歸來!
出文無壓力,慢慢來,調整完心態再來過
多謝咁多位鼓勵,仲有人Facebook inbox我,真心感激你哋嘅愛戴嘅
多謝咁多位鼓勵,仲有人Facebook inbox我,真心感激你哋嘅愛戴嘅

啱啱先由第一個po開始睇,依加先睇到假梅里雪山,都唔知仲要追幾耐先趕到進度
千祈唔好勉強自己,追咗咁耐。心裡面已經當咗你係我朋友。
冇理由想朋友唔開心嘅。
丹b呢排好down咁
男人煩既野應該不外乎錢,屋企同女人
係咪煩緊首期
係咪煩緊首期

首乜撚嘢期
一時話我霉,一時又咁睇得起我
丹巴個個都有低潮期
我早2個月都down到PK,成個人冇哂心機,冇哂力咁

加油呀
係咪煩緊首期

首乜撚嘢期

就係梅先煩首期,唔係講中呀
丹巴個個都有低潮期
我早2個月都down到PK,成個人冇哂心機,冇哂力咁

加油呀

如何留得住高潮
係咪煩緊首期

首乜撚嘢期

係咪煩緊首期

首乜撚嘢期

你講出來點解呢排冇高潮只有低潮睇下大家可唔可以比啲意見,一人計短二人計長
係咪煩緊首期

首乜撚嘢期

你講出來點解呢排冇高潮只有低潮睇下大家可唔可以比啲意見,一人計短二人計長

私人嘢無謂搬上枱面講啦
你係對自己要求而低
定係人地對你要求而低先

如果係屋企嘢既就只能輕輕講句加油喇
屋企嘢有啲真係避都冇得避只能硬食只能宣洩
你係對自己要求而低
定係人地對你要求而低先

咩都有啲啦
我知呢條路未必適合自己,亦知道需要放棄本身嘅一啲嘢,仲得唔到屋企同身邊人嘅支持或者認同,日日灰鳩我
但現階段嚟講,呢條路係最好
我清楚自己做緊乜嘅
喺路上,我永遠都係焦點,每個人都會對我留下印象,冇計,你喺街見到有人裸跑都會記得佢,始終少人做。

朝早嘅海港隧道成條時光隧道咁

正因為呢啲印象,好多時我會得到額外嘅問候,而呢啲問候,雖然好微小,但總係會為我打到氣,提供我一整日所需嘅能量。當日離開Fish Market之後,向住古城Oldenburg進發,中間經過一個小城時,遇到兩個各自拖住一個細路嘅女人,喺對面馬路嗌過嚟,係咁同我用德文講嘢,夾雜住幾次「Fish Market」,相信佢哋今朝喺嗰度見到我。

路好難認

好小嘅事,但真係會有股暖流湧上嚟,尤其是係喺德國。記得之前嗰日阿美問我覺得德國人點,我第一個反應都係答:「初頭係有啲cool,但識落係熱情到冇人有。」呢個印象係Moritz、Christian同Florian等等畀我,阿美聽到都表示認同。我哋成日話「仗義每多屠狗輩」,其實相信套喺德國,呢班鬍鬚佬日日大杯大杯啤酒咁飲,豪氣四射,個人cool極有限。

然後整路要返轉頭,嘥鳩晒我啲時間

春天來了

Oldenburg以前喺普魯士統一德國前係一個獨立國家,就連最近有個以前國王嘅後人過身,當地都有悼念活動。以我喺嗰度嘅host係我咁多個之中最老,冇七十五都有七十。

天氣十分好,但其實逆風足全日

佢叫Dietmar,係一個退休嘅路德會幹事,一個人住喺Oldenburg一棟兩層大屋入面,十分之慈祥,同樣同一般老人家一樣,好撚長氣。因為逆風關係,盡趕我都係八點幾先到佢屋企,要個老人家等到我咁夜先食飯,其實應該要畀人凌遲。

Blossom

Dietmar出生於俄羅斯附近一個國家,當時我聽唔明,我諗應該係白俄嗰頭啦,二戰後就畀俄佬吞併,一家人走難去到丹麥,喺難民營住咗幾年,輾轉下嚟到德國,然後大半生都喺呢度。

日落後嘅Oldenburg

Dietmar嘅大廳

Dietmar

點解話佢長氣呢?因為佢唔止講自己嘅嘢,仲講埋佢以前一啲客人嘅嘢畀我聽,我係第一次識一個新嘅host係唔使點講自己嘢嘅,聽都已經聽到食晒成餐飯。喂都好嘅,畀我唞唞,不過唔係幾好意思啫。

但你又有冇諗過,點解老人家咁長氣?雖然周不時有啲教友嚟探Dietmar,但我相信佢一個人住喺間咁大嘅屋入面,係有啲寂寞。無論耶撚講到教會有幾親密,有幾一家人,我認為都係取代唔到真正嘅屋企人。

陪吓屋企啦撚屌們。

第二朝早餐

Dietmar踩單車帶我遊覽Oldenburg

講解歷史之餘,順便送我走

Oldenburg一個偉人,唔記得乜水了

嗯,好有能量

好,下一站,荷蘭!
你係對自己要求而低
定係人地對你要求而低先

咩都有啲啦
我知呢條路未必適合自己,亦知道需要放棄本身嘅一啲嘢,仲得唔到屋企同身邊人嘅支持或者認同,日日灰鳩我
但現階段嚟講,呢條路係最好
我清楚自己做緊乜嘅

唔試過你會後悔,覺得岩就去馬
去到荷蘭有無
去到荷蘭有無

Redbull當水飲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞