容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike
幫推
真係人都唔見埋
擲個西瓜落海。。。
擲個西瓜落海。。。

睇來呢次要擲東瓜啦
擲個西瓜落海。。。

睇來呢次要擲東瓜啦

don't 瓜plz
呢排好多後生跳樓好担心
丹佛 何時現身
丹爺加油!會再追落去
Hi all I'm back
喺Dresden留多咗晚,主要係爆盡之後真係需要休息吓,洗吓衫,又可以遊覽吓呢個城市咁。

據Dirk所講,Dresden本身就好似第二個Prague咁,周圍都係超級靚嘩嘩聲嘅建築,可惜呢個世界有個人叫希特拉,喺第二次世界大戰嘅時候,大部分建築都畀盟軍炸毀,就算重建,直至今日,都只限於市中心嗰丁屎咁多。

Dirk踩單車帶我遊覽

一個小小嘅文化區

Dirk帶住我周圍踩,先係上山去到一個纜車站,然後又落返去嗰條令我又愛又恨嘅Elbe河,但電話唔記得叉電,影唔到相,sor晒。

Dirk並唔係Dresden土生土長嘅人,但佢由大學時期已經喺度讀書,到依家都成四張嘢,基本上Dresden佔據佢人生超過一半,所以講起呢段歷史,佢一樣非常痛心疾首,因為呢度根本已經等於佢屋企。

都係嗰句啦,是戰爭到最後傷痛是兒童,我向世界呼叫!

得意BB

叉完電再自己出去影吓相

聽Dirk講,佢同佢老婆啱啱先喺丹麥註冊完返嚟,如果我早一日嚟佢都接待唔到我。佢見我面帶疑問,就解釋:「Eunji係韓國人,相信你都知道。我同佢喺Warmshowers認識,佢未有德國居留權,所以我哋需要去丹麥註冊。」

原來Eunji曾經都係一個單車旅行者,住過喺Dirk度,雙方一見鍾情,Dirk仲癲到飛去韓國叫Eunji接受佢,仲說服埋Eunji屋企人畀佢跟嚟德國。

仆街吖,點解冇啲歐洲少婦咁對我嘅?

Eunji話,以佢哋韓國嘅文化,嫁嚟歐洲其實衝擊好大,而且屋企人一開始根本接受唔到,花咗佢哋好多時間心機先能夠喺返埋一齊,而最緊要嘅,係Dirk畀到佢信心。

啱嘅,如果一段關係冇信心,幾咁激情,幾咁愛,都係唔可能長久。

Dirk可以話係我喺歐洲遇過書卷氣最重嘅人,所以同佢傾偈好舒服,會覺得成件事十分有營養。佢話,喺德國,佢哋根本唔需要買樓,佢到依家四十幾,都係租緊樓,事關到佢退休,佢交埋交埋嘅稅就發揮作用,政府係唔會需要佢哋擔心住屋問題,平租又好,津貼又好,總之唔會瞓街。

情況唔同嘅,人哋交咁多稅,又咁大愛,你見收咁多難民就知啦。

然後,我去到我成個歐洲最鍾意嘅Berlin。
丹佛
各位久等,最近屋企有啲事,自己又有啲嘢煩,所以遲咗上嚟,希望見諒
各位久等,最近屋企有啲事,自己又有啲嘢煩,所以遲咗上嚟,希望見諒

慢慢唔急既
得閒上來報下平安

慢慢唔急既
得閒上來報下平安

喺香港有咩平安要報

慢慢唔急既
得閒上來報下平安

喺香港有咩平安要報

因為要死的話,何時何地都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞