容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike

我明呀個責任問題 唉,我都想搵份自己開心又生活到前途又唔差既工
不過我想快d搵錢俾番父母,雖則佢地都叫我太辛苦就唔好做,屋企唔等我開飯,不過我都唔想佢地擔心...
但呢份工真係太西...一個人工少到仆街既文職要做埋速遞、搬運工人、寫字樓既工作..重點係我係一個女仔,我根本做唔到搬野...係講緊搬成幾十kg既銅線...我差d發生意外...

咁咪做住搵囉

要搵份鐘意既工好難架
做左幾年野,個人都頽哂
又分左手,個人更頽
好想休息下...

放負post
明嘅,都經歷過

Can't agree more,唔好話要搵份鐘意既工,搵到份唔討厭既工已經好好...由我中學畢業開始出黎做part time開始就明...

所以我放假會做好多自己中意做既野,去平衡番,番工既動力就係放假可以去玩,咁做野會有動力d

我明呀個責任問題 唉,我都想搵份自己開心又生活到前途又唔差既工
不過我想快d搵錢俾番父母,雖則佢地都叫我太辛苦就唔好做,屋企唔等我開飯,不過我都唔想佢地擔心...
但呢份工真係太西...一個人工少到仆街既文職要做埋速遞、搬運工人、寫字樓既工作..重點係我係一個女仔,我根本做唔到搬野...係講緊搬成幾十kg既銅線...我差d發生意外...

咁咪做住搵囉

要搵份鐘意既工好難架
做左幾年野,個人都頽哂
又分左手,個人更頽
好想休息下...

放負post
明嘅,都經歷過

Can't agree more,唔好話要搵份鐘意既工,搵到份唔討厭既工已經好好...由我中學畢業開始出黎做part time開始就明...

所以我放假會做好多自己中意做既野,去平衡番,番工既動力就係放假可以去玩,咁做野會有動力d

如果唔係等錢開飯,咪出去打個轉囉
Push 下先
Chandenie係我喺印度住喺Juank屋企時認識,當時知道佢係荷蘭人,只係順口講吓到咗荷蘭會搵佢,但估唔到短短幾日嘅友誼佢會咁上心,當我到咗荷蘭之後同佢講,佢即刻邀請我去佢位於Zoetermeer嘅屋企盤桓幾日。

Amsterdam嘅荷文名

火車經過會封橋,好安全

Zoetermeer喺Amsterdam西南約六十公里,喺首都留咗幾日,風向變咗,到我落去時已經十分輕鬆。當我去到Chandenie屋企門口,佢應門見到我嗰吓,簡直開心到癲咗咁,係我呢次旅程中未感受過嘅。

都係嘅,唔同Faisal,佢話晒都係純品嘅妹妹,喺遙遠的東方遼闊的邊疆到依家喺西到唔西嘅家鄉見到我生勾勾再次棟喺佢面前,我係佢都會鄧自己開心。

開心起上嚟我自己都驚呀!

Chandenie屋企門口

之後Chandenie影咗我相send畀Juank,個撚樣回覆:「佢做到喇!佢竟然冇死!」

我影緊乜撚嘢?

Chandenie屋企係蘇利南移民後代,佢哋住嗰個位亦位於蘇利南社區,即係好似唐人街同深水埗南亞區咁(笑)。咩係蘇利南呢?其實佢係一個位於南美洲嘅共和國,幾百年前當荷蘭仲係海上霸主,向世界擴張緊領土嘅時候成為荷蘭嘅殖民地。當時荷蘭主要喺東印度群島引入勞工,令印度人成為呢個後來獨立嘅國家嘅主要族群。當荷蘭撤出蘇利南後,部分蘇利南人移居到荷蘭,所以到今日你會見到迪比、古烈治同戴維斯等等嘅黑荷蘭人。

亦因為咁,Chandenie識講同蘇利南語相似嘅印度話,雖然佢話認真聽係會聽到分別。

而留咗喺Chandenie屋企兩日,都係出去其他城市玩,分別係The Hague同Delft。

陽光下嘅iPhone真係廢

其實Chandenie叫我去The Hague係因為佢想睇《狂野時速7》,而最近嘅戲院就喺嗰度。雖然話我都想睇,但為咗套戲要坐火車過去,話就話十分鐘,我呢啲懶人就冇咁大癮,主要係因為睇西史成日聽海牙軍事法庭,我先擺駕過去睇吓咩料。

海牙都真係有個細海

果然係國際地方

The Hague係一個幾商業嘅地方,講緊嘅唔係好旅遊嗰隻商業,而係成個中環咁嘅商業。市中心有嘅係Amsterdam見唔到嘅IFC級大商場,個個行路都快半拍,同之前喺Amsterdam嗰種space cake爽翻天好唔同。

睇完戲,行完The Hague,會合Chan嘅一個蘇利南朋友,去咗一間傳統蘇利南餐廳食飯,嘢食一啲印度味都冇,反而似東南亞。

Chan個朋友睇落好毒,但滿肚墨水,做嘅係城市規劃,但當時我趕住返屋企屙屎,focus咗喺閉穴收菊花度,完全冇心機聽佢講嘢……

呠!
上年暑假睇睇下停左 家下一次過追好正
佢d河隔離就係屋...石駁又咁矮,落大雨唔驚水位上漲咩,睇相都唔似地基升起左
佢d河隔離就係屋...石駁又咁矮,落大雨唔驚水位上漲咩,睇相都唔似地基升起左

我諗一嚟當地少暴雨,二嚟去水做得好,好似青島曾經係德國租界,德國人鋪設佢嘅去水系統,到依家都比其他城市勁
我發覺自己都仲係入世未深
做嘢嗰度畀人氹一氹就心雄,好在有問大佬意見
畀佢屌完醒晒
上唔到photobucket⋯⋯今晚極大機會暫停
畀佢屌完醒晒

俾人氹咩野?我準備唔做,份工太戇尻
真係辛苦又唔開心既 早啲轉工或者轉行啦
畀佢屌完醒晒

氹我跟佢
唔好做囉

我奴性重

我奴性重

你已經突破左個框框一次
試下第二次

我奴性重

你已經突破左個框框一次
試下第二次

行得出去,我唔會再返轉頭,何況我因爲咁已經冇咗一樣好重要嘅嘢
畀佢屌完醒晒

氹我跟佢
唔好做囉

氹你埋佢跑數?
已經約左下星期見第二份工
畀佢屌完醒晒

氹我跟佢
唔好做囉

氹你佢跑數?
已經約左下星期見第二份工
作賤自己
畀佢屌完醒晒

氹我跟佢
唔好做囉

講到好似入社團咁

我奴性重

你已經突破左個框框一次
試下第二次

行得出去,我唔會再返轉頭,何況我因爲咁已經冇咗一樣好重要嘅嘢

Life must go on ar bro
人生就係不停失去,先會識得珍惜
一齊努力la
為左由你第一個post追起,我down返高登個app
睇哂就del app!
畀佢屌完醒晒

氹我跟佢
唔好做囉

講到好似入社團咁

我奴性重

你已經突破左個框框一次
試下第二次

Life must go on ar bro
人生就係不停失去,先會識得珍惜
一齊努力la

Fighting fighting!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞