容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike
之前從伊朗開始追咗幾日就無追到
頭先由Day 1開始追番,而家先睇到Day 26
真心佩服巴打嘅毅力

我覺得我仲未爛尾毅力勁啲

我諗住google下個四個香港人既車隊,點知真喺搵到佢地個fb page
其實巴打有無搵過?

Bike for another choice?
真心佩服巴打嘅毅力

我諗住google下個四個香港人既車隊,點知真喺搵到佢地個fb page
其實巴打有無搵過?

浮係踩到西藏個四個
三個英文字個個車隊
真心佩服巴打嘅毅力

其實巴打有無搵過?

浮係踩到西藏個四個
三個英文字個個車隊

嘩屌,年代久遠
唔好講喇,過咗去,年少氣盛
一整日我都朝住Prague出發,希望趕得切去到家姐幫我訂落嘅hostel,雖則唔使我畀錢,但都唔可以嘥。

整路

捷克小鎮

Windows XP

Jonathan同Paul果然冇吹水,入到捷克之後,的確多咗起伏,甚至需要爬返一段唔短嘅山路。比起西藏,呢啲當然係小兒科,但疏於練習嘅我,依然係感到非一般咁辛苦。

但我不斷同自己講:「屌,呢啲唔係難到你吓話?」跟住屌撚住。

臨入Prague前,你老尾又入咗條駁入highway嘅路,我屌你我一路跟住條大路行,佢完全冇指示有路走㗎喎!問都唔撚問我就帶咗我嚟highway,有冇諗過我感受?懶惰嘅我唔想走回頭路,加上時間有啲趕,我又再博一博。

唉,早排先講過知驚,唔會再冒險……

不過唔使擔心,有人懲治咗我。踩咗冇耐,後面已經「嗶bu嗶bu」,有架警車追上截停我,用友善但嚴肅嘅語氣訓示我唔應該喺highway上面踩車,見到我烚熟狗頭咁,一男一女嘅警察就網開一面,指示我喺下一個出口落返去之後,點樣踩去Prague,仲一直喺後面護送住我,直至我離開highway(上面張相係已經有警車跟住我先影)。

丹尼爾正仆街嚟,浪費警力。

Prague邊陲一個小鎮

入黑之後終於趕到Prague,有街燈lead住我去到市中心一個旅遊區,嘩家姐對我真係好,幫我book啲位置咁好嘅hostel!不過去到附近都搵唔到,求其捉咗個路人問,終於喺佢幫忙下搵到hostel嘅入口,而呢個人見我行裝咁可愛,對我亦十分好奇,就交換咗contact,約定之後出嚟食餐飯。

咁又識到個朋友,哈哈!

喺hostel settle咗,聯絡到家姐,就去咗佢酒店搵佢。

吖仆街,佢自己就住Radisson,我就住hostel……傻啦,知道真相之後,我直頭感動流涕。

食住家姐叫定畀我嘅room service,先知原來佢係自己um荷包book hostel畀我住!佢仲串串貢咁講:「你咪癲啦!邊有人出job會住hostel呀?零零舍舍一個crew自己走去住呀?點會claim到錢呀?」

吖你好嘢,我又真係太易信人,不過我心甘情願畀你呃嘅,最好你keep住去埋德國荷蘭比利時法國拍嘢添,繼續呃我吖!來吧!盡情蹂躪我!

但,我真係好慶幸自己不斷遇到貴人。
真心佩服巴打嘅毅力

其實巴打有無搵過?

浮係踩到西藏個四個
三個英文字個個車隊

嘩屌,年代久遠
唔好講喇,過咗去,年少氣盛

最新睇到Day 54, 有排追post
家姐好正
lived
sleep sin
定期追po
我係你個BLOG時追你POST, 跟住以為你消失左, 點知係呢度搵返你,
而家要追番未睇過個啲先得

你真係超勁, 加油呀
追post追到岩岩入尼泊爾境
不經不覺咁就就嚟4點
訓醒繼續

左教徒,右神父

我以為係左神父右教徒
家姐好正

我係你個BLOG時追你POST, 跟住以為你消失左, 點知係呢度搵返你,
而家要追番未睇過個啲先得

你真係超勁, 加油呀

多謝支持
不經不覺咁就就嚟4點
訓醒繼續

左教徒,右神父

我以為係左神父右教徒

都話年青神父
room service好正
遇到真心對你好既人係一種福氣

左教徒,右神父

我以為係左神父右教徒

都話年青神父

我知呀,我意思係如果淨係睇圖既話
不經不覺咁就就嚟4點
訓醒繼續

繼續追post
追到上半部巴打翻香港
睇遊記睇上癮
去到港女聽到個名都濕嘅Prague,當然又係多圖時間。

Hostel外面

橫街窄巷

落雨冇乜景

一大早我就起身,走咗出去參加walking tour。集合點係市中心一個舊城區廣場,呢度有唔少攤位賣紀念品同熟食,而唔同公司嘅walking tour亦喺同一個地方集合,不過我就揀咗個比較少人嘅參加,雖然唔好意思唔畀錢,但能夠聽到同交流更加多。

都係攤檔

賣藝者

因為落雨,導遊就叫早咗到嘅我哋周圍行吓,等準時先開始。但亦因為落雨,都唔係咁想周圍行,只係搵個位避吓,鳩望吓等夠鐘。

跟住導遊行

好出名嘅天文鐘

全部都係等佢搭正報時嘅遊客

天文鐘,就喺集合嘅舊城區廣場入面,每逢搭正,鐘入面就會走出十二門徒,可以話係成個舊城區最出名嘅景點。

天色開始轉好

即刻靚幾多

Charles Bridge

聽導遊講布拉格嘅歷史,估唔到佢focus嘅並唔係共產時期,而係再耐啲,從中世紀已經開始講,令到唔會同之前喺斯洛伐克聽嘅重覆。不過歷史就唔多講,無謂班門弄斧,大家有興趣就自己google吓。

猶太教堂,印象中係

天氣又開始差

過橋

Tour比較長,Charles Bridge係一個休息點,而呢個時候有人走,亦竟然有人會加入,仲要係兩條幾正嘅西班牙妹。臨尾知道其中一個喺德國Berlin做嘢,不過小毒撚唔夠薑問人拎contact,不了了之咗。

橋嘅另一面,行上皇宮

望返成個Prague,唔覺得有咩咁靚

皇宮

睇多次

可能因為自己一個,又睇得太多唔同嘅地方,加上一直以嚟對布拉格冇乜憧憬,所以嚟到都冇乜特別感覺,睇完更加覺得一啲都唔浪漫。不過咁,如果有條女,天氣又好返啲嘅,我相信成個感覺會唔同晒。

行完tour,我去咗搵一個朋友,當然就係尋晚幫我手搵hostel嗰位新相識嘅朋友啦!
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞