容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike
樓主姓王?

唔係

朝聖
寫既時候突然記起你有黎過

我自己都唔記得自己寫過乜
又追番了
仲記得一開始係香港有條友問你踩去邊
你話踩去英國,佢仲當你痴線

有冇文

放假呀咁得閑打招呼
有冇文

晏少少

放假呀咁得閑打招呼

忙裡偷閒咋

放假呀咁得閑打招呼

忙裡偷閒咋

蛇王就蛇王啦講得咁好聽
係Manchester 等緊你出文
係Manchester 等緊你出文

都掛住呢個地方

圍牆舊址

另一個世界

喺Berlin除咗Moritz,其實都有另一個Warmshowers host想見我,又係遲咗覆我,所以淨係食咗個飯。佢係來自匈牙利嘅Laszlo,依家喺一間單車舖度打工。

Berlin係一個非常國際化嘅地方,之前講過,呢度嘅物價喺德國嚟講唔高,作為首都仲可以話係十分之低,加上德國係一個發展、福利完善嘅國家,所以吸引咗歐洲其他國家嘅人過嚟工作,喺呢個情況下,Berlin就係一個好選擇。

中學生喺博物館睇住自己國家被鞭屍

講返Laszlo,佢冇乜特別技能,淨係鍾意單車,都選擇咗離鄉別井嚟到德國搵份單車舖嘅工,老實講,前途唔算特別好,但佢計落都係比起佢留喺匈牙利好,雖然我唔認同,但既然佢咁諗得,一定有佢嘅道理同原因。呢一晚,佢同一個意大利嚟嘅單車舖同事喺佢屋企同我食咗餐飯,傾吓我嘅旅程,講吓佢嘅過去咁。

左同事,右Laszlo

見到佢兩個,我相信喺西歐真係有唔少人並非土生土長,只係由其他國家嚟搵餐晏仔,我不禁諗,世界越嚟越細,全球一體化,究竟係好事定壞事?德國人咁大愛就話接受其他國家嘅人嚟啫,法國呢?英國呢(當事未脫歐)?睇返香港,見住落後國家嘅人嚟用我哋嘅資源我哋都唔開心啦。

不過我哋畀人煙king撳住拎,又唔同計法嘅。

Topography of Terror

置身於猶太人紀念碑群中

又講返Moritz。佢話一直好想試吓去中國餐館試吓啲真係local先會點嘅餸,難得識到我呢個香港人,當然佢就捉我去啦!於是第二晚就同咗佢同Anna去一間佢話喺Berlin好出名嘅中餐館。

其實Anna個樣都幾唔戰鬥民族

一如所料,狗也不屌。帶唔到Moritz試吓啲正嘢,我都有啲內疚,唯有約定佢嚟香港時再帶佢食,而最近佢update我,佢要踩了,過多幾個月應該會嚟香港,到時喺page畀大家睇吓,如果我個page仲喺度的話。

屎忽痕要飲珍珠奶茶,三歐幾,痛到仆街

但呢度啲珍珠奶茶舖有得坐,仲有漫畫睇,幾得意

第二三晚,Moritz個flatmate返咗嚟,我搬咗去佢有梳化嘅廚房瞓,由得佢flatmate聞吓我殘留於佢枕頭嘅口水味同埋感受被竇嘅袋底泥,然後Moritz再帶咗我去嚟到德國不得不做嘅嘢──去酒吧飲酒,食咗隻Anna畀嘅復活兔,作為歡送我嘅party。

好耐冇留名
德國大愛個到唔係咁認同
其實係政府大愛 其他人唔係
你接捉到外國人多過真正德國人
推下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞