容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike
丹爺夢到啲咩
係咪夢到跌落深谷?
成日夢到自己屙屎
係feel到好實在咁屙咗嚿屎出嚟,但起身係冇嘢
當我伸手截車,即係我徹底咁放棄。

放棄嘅並唔淨止呢一日嘅行程,仲係我二百幾日嚟無謂嘅堅持,堅持只要係容許我踩嘅地方,我就一定要用兩個轆去踩過。

只要我坐上車,就代表我一直以嚟所堅信嘅都係錯,又或者話,結果論嚟講,我係錯。只要我坐上車,一切將會付諸流水。

車冇停低。

唔緊要,從邊境過嚟嘅車龍籠絡不絕,第一架唔停,繼續截,第二架唔停,繼續截,截到有車停為止。

終於有架Jeep停低。

司機校低車窗,我行近,用近乎哭泣嘅聲線同佢講:「我架單車出現咗少少問題,加上頭先喺山上面遇上壞天氣,我已經踩唔到落去,請問可唔可以車我去Dresden?」

司機係個阿叔,隔離仲坐咗個中年婦人,似乎係佢老婆。佢打量一下我,然後冷冷咁拋低一句:「唔可以。」就閂返個窗,開車走。

哈哈,原來想放棄原則,都唔係話你想就得,究竟我有幾卑賤?

點知Jeep行咗幾米就停咗喺度,司機再一次校低個車窗,探出頭嚟,仍然係目無表情咁講:「剛才我喺山上面見到你,點解你當時唔放棄,依家先放棄?」

望住Jeep嘅車尾燈逐漸遠去,其實我全副精神喺度咀嚼緊司機嘅說話:係喎,點解我過咗最難嗰關先嚟放棄?如果依家面對緊嘅斜路同壞車想成為我重擔嘅最後一條羽毛,想咁樣打低我,憑咩?

我係打不死嘅丹尼爾,最接近神嘅男人,你哋憑咩?

我企返起身,抖擻精神,着手清理車上所有積雪同冰,雖然冇運動,但我竟然唔覺得凍,仲有種亢奮,相信呢樣就係熱血帶畀我嘅感覺。

Dresden嘅host Dirk見到隨時瞓低嘅我嘅時候,佢一臉不信,劈頭第一句就問:「你真係一日搞掂Erzgebirge Mountains?」講時一邊搖頭,好似當我係外星人咁。

韓式晚餐

神之所以係神,因為佢做到人做唔到嘅嘢。

佛祖講過,眾生皆可以成佛,你都得,只要你堅持。

你哋以後可以叫我丹佛,我最叻佛啲寂寞少婦。

Dirk同佢韓籍老婆Eunji
丹佛
當我伸手截車,即係我徹底咁放棄。

放棄嘅並唔淨止呢一日嘅行程,仲係我二百幾日嚟無謂嘅堅持,堅持只要係容許我踩嘅地方,我就一定要用兩個轆去踩過。

只要我坐上車,就代表我一直以嚟所堅信嘅都係錯,又或者話,結果論嚟講,我係錯。只要我坐上車,一切將會付諸流水。

車冇停低。

唔緊要,從邊境過嚟嘅車龍籠絡不絕,第一架唔停,繼續截,第二架唔停,繼續截,截到有車停為止。

終於有架Jeep停低。

司機校低車窗,我行近,用近乎哭泣嘅聲線同佢講:「我架單車出現咗少少問題,加上頭先喺山上面遇上壞天氣,我已經踩唔到落去,請問可唔可以車我去Dresden?」

司機係個阿叔,隔離仲坐咗個中年婦人,似乎係佢老婆。佢打量一下我,然後冷冷咁拋低一句:「唔可以。」就閂返個窗,開車走。

哈哈,原來想放棄原則,都唔係話你想就得,究竟我有幾卑賤?

點知Jeep行咗幾米就停咗喺度,司機再一次校低個車窗,探出頭嚟,仍然係目無表情咁講:「剛才我喺山上面見到你,點解你當時唔放棄,依家先放棄?」

望住Jeep嘅車尾燈逐漸遠去,其實我全副精神喺度咀嚼緊司機嘅說話:係喎,點解我過咗最難嗰關先嚟放棄?如果依家面對緊嘅斜路同壞車想成為我重擔嘅最後一條羽毛,想咁樣打低我,憑咩?

我係打不死嘅丹尼爾,最接近神嘅男人,你哋憑咩?

我企返起身,抖擻精神,着手清理車上所有積雪同冰,雖然冇運動,但我竟然唔覺得凍,仲有種亢奮,相信呢樣就係熱血帶畀我嘅感覺。

Dresden嘅host Dirk見到隨時瞓低嘅我嘅時候,佢一臉不信,劈頭第一句就問:「你真係一日搞掂Erzgebirge Mountains?」講時一邊搖頭,好似當我係外星人咁。

韓式晚餐

神之所以係神,因為佢做到人做唔到嘅嘢。

佛祖講過,眾生皆可以成佛,你都得,只要你堅持。

你哋以後可以叫我丹佛,我最叻佛啲寂寞少婦。

Dirk同佢韓籍老婆Eunji

咁樣我彿啲寂寞少女啦。
正能量 
好沉重
好掙扎
好癡線
好硬既意志

睇完呢篇反而呆撚咗唔知點覆POST好
好撚熱血呀屌
丹彿

有時真係等人地一句鼓勵說話,啲火就會返哂黎
丹佛
個個人都會想放棄
只有成功既人先會堅持得到!
丹巴好勁!!!
德國人都幾冷漠直接
好沉重
好掙扎
好癡線
好硬既意志

睇完呢篇反而呆撚咗唔知點覆POST好

屌你有冇咁誇
丹佛

雙失成佛
個個人都會想放棄
丹巴好勁!!!

依家都未必有咁嘅毅力
德國人都幾冷漠直接

遲啲會講多啲
個個人都會想放棄
丹巴好勁!!!

依家都未必有咁嘅毅力

傻啦江山易改品性難移,你係硬頸人永遠都硬頸
丹佛

雙失成佛

我仲未去到呢個境界
丹b好man
熱血!啪啪啪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞