容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )

1001 回覆
201 Like 8 Dislike
Chandenie一家極力挽留我留多幾日,但我一嚟怕唔好意思,二嚟之後喺比利時同法國都約好晒host,唔想麻煩人哋就我,只好忍痛拒絕。不過畀佢哋留一留,我要接近中午先走到,但講緊由Zoetermeer去比利時首都Brussels要成一百七十幾公里,唔知哪兒來的自信,我竟然一啲都唔擔心。

跟住咪出事囉。

單車之國名不虛傳

比利時同荷蘭有條好出名嘅邊界,成日上網睇到張圖,就話間café踩住條邊界,咁當然我冇特登去搵呢個位,亦冇咁啱畀我撞正佢,但想講嘅係,荷比邊界又同之前嗰啲唔同,之前邊界都叫喺啲偏僻啲嘅地方,我經過嗰度係踩踩吓無啦啦喺個鎮度有個牌話我喺比利時囉,完。

比較想知住呢度嘅人填地址係點填

反而喺西歐成日見到有人養馬

而最令我知道自己喺比利時嘅係,呢度嘅單車徑明顯比荷蘭遜色,比較上冇咁完善,就算同樣係單車徑,路面質地有時都麻麻哋好踩。咁其實都可以理解做最令我知道自己離開咗荷蘭嘅……

明顯地有比較

Chandenie畀我路上補充體力

要喺短時間內趕咁長嘅路,托賴冇乜風同埋都係平路,我竟然喺六點鐘就踩剩四十公里,睇嚟要喺天黑前到係mission possible。但太過忘形,喺馬路上錯過咗駁上單車徑嘅路口,情急之下,我做咗樣好蠢嘅嘢──我戇鳩到想直接剷上個石膊上行人路去返單車徑。

然後響過爆炸嘅「卜」一聲,前呔爆撚咗。

嗱嗱聲補完,瞬間又漏氣,當堂棟撚咗喺度,深深明白咩叫「欲速則不達」,睇嚟我今日係到唔到Brussels。

正當我想截車想搵人車我去最近嘅單車舖補給,最多之後返嚟原地再開始時,大馬路對面有個男人行出嚟,嗌過嚟問:「有咩幫到你呀?」

David

佢叫David,睇樣我估三十歲四十,但佢兩個仔睇落都係細我幾年,可能鬼仔早熟啩。咁啱David係一個單車發燒友,就係喺屋入面望到我呢條單車友需要幫忙先衝出嚟,咁一定好撚firm啦,佢就私人醒咗條新嘅內呔畀我,仲落手落腳幫我換埋。

仲要唔使問我都畀埋可樂我!搭埋比利時窩夫

幾時都話,係單車友最明白我。

David仲特登叫佢個仔拎部iPad出嚟,show畀我睇應該點樣去Brussels最好。喺佢提點之下,縱然爆呔花咗我粒幾鐘,但我都能夠喺天黑齊前進入Brussels範圍,有街燈照耀我孤單嘅身影。

呢粒幾鐘都冇浪費到嘅,起碼畀我知道原來比利時人咁好人,咁helpful。

單車徑只係喺馬路邊上劃線分出嚟

麻麻哋好踩㗎咋

Host住嘅地方要先穿過市中心,即係偏向西邊,而Brussels係一個有山嘅城市,要穿過市中心,就要翻山。咁當然啦,個城市跨越山嘅話,個山高極有限嘅,之不過喺一日嘅最後先嚟上斜會冇乜開心囉。

幾經辛苦上晒兩公里,搵到host Riccardo講嘅古宅屋企門口,吖屌十鳩幾個門鐘,冇一個係佢個名嘅。走過對面中東人開嘅士多想借電話打畀佢,呢個時候……

明天請早
同你吹水吹多個post啦,好唔捨得你家嘛

唔啦小貓三四隻

唔啦小貓三四隻

你睇你而家幾多fans都叫小貓三四隻
Fans 報到
唔好推

唔啦小貓三四隻

你咁既心態 出來做野……
開多個post講最後嗰個禮拜啦
推爆等丹爺開多個post
Fans 報到
開新post未?
唔好推啊
就快到1001啦,局你開新post
輕輕推一推
喂屌之前唔係話寫到返香港架咩
Push
喂屌之前唔係話寫到返香港架咩

返工放工有咩好寫
唉你班撚樣,幫我推爆個post啦

咁先乖仔架嘛

咁先乖仔架嘛

我會打完出喺新post,再喺度畀link
唔好唔推呢個

咁先乖仔架嘛

我會打完出喺新post,再喺度畀link
唔好唔推呢個

得啦得啦,推車就話難姐,推post易過借火啦

你唔洗急開新post啦,慢慢打,唔急既,你係到吹下水先囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞