[💳] 信用卡討論區(7) 貼Link死全家

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
請問中銀果張World信用卡好唔好?打黎叫我出幾次
請問中銀果張World萬事達信用卡好唔好?打黎叫我出幾次
其實如果唔計要求離晒地果D
係咪 HSBC signature 同埋 DBS Eminent signature 最實用?

其實真係好睇個人消費模式
如果你唔儲里數唔想煩,玩現金回贈嘅DBS Eminent的確係幾方便
HSBC VS其實無想像中咁so,中最紅類別當然賺得多,但其他類別大概只係$6.25、甚至$25一里,呢個回贈好多咭如bea flyer、dbs black⋯⋯都做到,所以呢張咭用途其實好單一
不過HSBC都做得多優惠嘅,間中就搞下海外額外5倍之類,夠條件嘅出張都無壞

其實飛機咭都扮唔到咩大袋,年薪要求只係360k,即係每月30k,三萬一個月叫偽中產都忟忟地⋯⋯
其實出bea flyer或者dbs black好過啦,$5/$6一里點計都so過$8一里
除非你主力海外大額消費,唔係的話飛機咭真係打飛機都忟

海外大額用銀聯啦,交行果張叫佢Mark urgent 10日批咗

我都prefer銀聯,交行係好野,另外ICBC張CUP今年海外有三倍積分都算唔錯,張咭個樣亦唔差

學生可以申請咩銀聯卡

可以試下citi rewards,超市電訊百貨公司有5倍積分,仲要係diamond級別

唔夠6萬年薪

6萬年薪已經係低無可低嘅要求
如果都未有就只能先申請學生咭了
其實無所謂啦,如果你收入唔高消費都唔會太高,消費低積分回贈多少其實相差無幾
俾心機過多幾年就要乜咭有乜咭啦

學生 PT有~5K
申請左HSBC銀聯唔知批唔批
諗住去旅行用
迎新10X 最紅網上及海外5X 基本1X 賞世界5X
去北歐既話銀聯信用卡係咪碌唔到?
其實如果唔計要求離晒地果D
係咪 HSBC signature 同埋 DBS Eminent signature 最實用?

其實真係好睇個人消費模式
如果你唔儲里數唔想煩,玩現金回贈嘅DBS Eminent的確係幾方便
HSBC VS其實無想像中咁so,中最紅類別當然賺得多,但其他類別大概只係$6.25、甚至$25一里,呢個回贈好多咭如bea flyer、dbs black⋯⋯都做到,所以呢張咭用途其實好單一
不過HSBC都做得多優惠嘅,間中就搞下海外額外5倍之類,夠條件嘅出張都無壞

即係玩Eminent 玩回贈
小弟係學生早前去中銀申請個戶口
方便其他人過數同出糧
幾星期前銀行寄左張銀行卡比我
但係今日又寄左2張信用卡比我
我記得申請果時職員比左張野我簽名
我有問職員點解會幫我申請信用卡
問佢可唔可以唔申請
佢話學生一定要申請(唔係好記得係咪咁講)
我就傻傻下簽左
而家多左2張信用卡
好驚會收我年費
小弟只係學生屋企又唔係有錢
如果我去CUT左2張信用卡
洗唔洗比手續費/唔比我CUT?
再問多次 citi飛機卡有咩要求先批

年薪 百萬 都唔批
tu a
唔知係咪太小卡
有冇巴打申請過citi rewards易唔易批

你咩condition先?
方便其他人過數同出糧
問佢可唔可以唔申請
我就傻傻下簽左
而家多左2張信用卡
好驚會收我年費

簽咗咪自己mark低一年後cut囉
首先剪咗卡先,防止你自己攞去用
方便其他人過數同出糧
問佢可唔可以唔申請
我就傻傻下簽左
而家多左2張信用卡
好驚會收我年費

咁我未啟用會唔會收年費
方便其他人過數同出糧
問佢可唔可以唔申請
我就傻傻下簽左
而家多左2張信用卡
好驚會收我年費

咁我未啟用會唔會收年費

唔會啦,除咗citi prestige同ae charge card,好少聽有咭waive唔到年費
waive唔到就cut card啦,無問題的

fg返緊pt,遲d返正職先meet到年薪要求

年薪 百萬 都唔批
tu a
唔知係咪太小卡

360k 年薪
tu a
近三個月出左十幾張卡
未試過有vs唔批
方便其他人過數同出糧
問佢可唔可以唔申請
我就傻傻下簽左
而家多左2張信用卡
好驚會收我年費

咁我未啟用會唔會收年費

唔會啦,除咗citi prestige同ae charge card,好少聽有咭waive唔到年費

ae所有卡簽唔夠數都好難waive

其實飛機咭都扮唔到咩大袋,年薪要求只係360k,即係每月30k,三萬一個月叫偽中產都忟忟地⋯⋯
其實出bea flyer或者dbs black好過啦,$5/$6一里點計都so過$8一里
除非你主力海外大額消費,唔係的話飛機咭真係打飛機都忟

海外大額用銀聯啦,交行果張叫佢Mark urgent 10日批咗

我都prefer銀聯,交行係好野,另外ICBC張CUP今年海外有三倍積分都算唔錯,張咭個樣亦唔差

學生可以申請咩銀聯卡

可以試下citi rewards,超市電訊百貨公司有5倍積分,仲要係diamond級別

唔夠6萬年薪

6萬年薪已經係低無可低嘅要求
如果都未有就只能先申請學生咭了
其實無所謂啦,如果你收入唔高消費都唔會太高,消費低積分回贈多少其實相差無幾
俾心機過多幾年就要乜咭有乜咭啦

學生 PT有~5K
申請左HSBC銀聯唔知批唔批
諗住去旅行用
迎新10X 最紅網上及海外5X 基本1X 賞世界5X

有張cup diamond
利申學生
方便其他人過數同出糧
問佢可唔可以唔申請
我就傻傻下簽左
而家多左2張信用卡
好驚會收我年費

咁我未啟用會唔會收年費

cx ae果張如果有簽下都會waive到的,不過就無咗張pp囉

年薪 百萬 都唔批
tu a
唔知係咪太小卡

360k 年薪
tu a
近三個月出左十幾張卡
未試過有vs唔批

HSBC唔批我VS
無HSBC戶口
TU A, 450k 年薪
有 citi VS 同SCB VI

fg返緊pt,遲d返正職先meet到年薪要求

學生證申請rewards master囉

年薪 百萬 都唔批
tu a
唔知係咪太小卡

360k 年薪
tu a
近三個月出左十幾張卡
未試過有vs唔批

HSBC唔批我VS
無HSBC戶口

開個戶口等佢邀請你
方便其他人過數同出糧
問佢可唔可以唔申請
我就傻傻下簽左
而家多左2張信用卡
好驚會收我年費

咁我未啟用會唔會收年費

cx ae果張如果有簽下都會waive到的,不過就無咗張pp囉

簽夠都cut啦 等一年再食welcome offer

年薪 百萬 都唔批
tu a
唔知係咪太小卡

360k 年薪
tu a
近三個月出左十幾張卡
未試過有vs唔批

HSBC唔批我VS
無HSBC戶口

VI 點開
同時申請2張信用卡有冇批卡impact?

如果申請第1張比人reject左 第2張係咪都會大機會reject埋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞