[💳] 信用卡討論區(7) 貼Link死全家

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
我早幾日申請左東亞I card 而加批左但我未用過

而加想cut轉申請fly world 得唔得

FLY WORLD 好似有年薪/資產要求
你夠既話 有咩唔得

唔係話學生都申請得咩 想要張可以儲里數既卡啊
我早幾日申請左東亞I card 而加批左但我未用過

而加想cut轉申請fly world 得唔得

FLY WORLD 好似有年薪/資產要求
你夠既話 有咩唔得

唔係話學生都申請得咩 想要張可以儲里數既卡啊

學生就申請DBS CV,批左就dbs black
學生就想有FLY WORLD,你訓撚醒未?
講真 eminent 1% 又有 apple pay 係幾吸引 本身有 one+ 都係咁話

不過就算整埋咪又係 compass + black + eminent 一齊 share 繼續用 black 算

儲里數,用black抵過eminent, 兌換率48$就換到1k , eminent要成72$,仲要手續費
要現金回饋就eminent

dbs咁改法,兩張卡玩法好分明

如果換coupon 係咪一樣價錢

好似無得換。換返現金回饋就80dbs換$100

現金回贈80dbs=100cash? 得佢先係咁?
之前用cv簽agoda
cs話係london簽 冇compass$
仲要個結算係港幣 咁係咪姐係收左dcc
之前睇post又話agoda係香港註冊既

你係上網book agoda個時碌卡定係去到酒店先碌?

我又係岩岩用CV book左峇里酒店

我係用agoda app比錢
咁樣點會知佢註冊咩國家
講真 eminent 1% 又有 apple pay 係幾吸引 本身有 one+ 都係咁話

不過就算整埋咪又係 compass + black + eminent 一齊 share 繼續用 black 算

儲里數,用black抵過eminent, 兌換率48$就換到1k , eminent要成72$,仲要手續費

邊個佢?
之前用cv簽agoda

咁樣點會知佢註冊咩國家

查下公司註冊處。或者問google,某條友list左部分

邊個佢?

男神果張 唔係1dbs=1$咩
DBS Black card 禮拜日晚申請頭先上網check顯示成功批核,同時間申請仲爭張sc am卡同埋hsbc 白金未有消息

邊個佢?

佢有自動變cash 同自選禮物
80dbs 換$100cash係自選禮物之一
儲埋先換係最抵呀
之前用cv簽agoda

咁樣點會知佢註冊咩國家

Check月結單,公司名後面有"HKG" / "GBR"呢d字眼show比你知係咩地區,再唔係碌完用Omni睇翻都得
之前用cv簽agoda

咁樣點會知佢註冊咩國家

Check月結單,公司名後面有"HKG" / "GBR"呢d字眼show比你知係咩地區,再唔係碌完用Omni睇翻都得

佢係寫LONDON GB
唔太明點解簽dcc會貴左 唔係計當日匯率咩
而外幣簽就 番單匯率 加手續費

即係當日佢俾個匯率一定高d?

利申 岩岩打左去ae問

八卦想問下有張卡係唔知乜銀行 s字頭佢有兩張卡,兩張卡都係鐵卡,各位巴打知唔知喺邊間銀行一張藍色一張黑色?

唔知你係咪講呢張

鐵卡啊 sc有咩
Santander 銀行巴西黑卡
之前用cv簽agoda

咁樣點會知佢註冊咩國家

咁無啦
用 dbs 最怕呢樣

利申 岩岩打左去ae問

Google 下先啦
Dcc 係直接商戶到換做港幣比錢,手續費係商戶收你,價位間間唔同
正常5%到
之前用cv簽agoda

咁樣點會知佢註冊咩國家

咁無啦
用 dbs 最怕呢樣

咁點樣係買果陣知佢係咪香港?

利申 岩岩打左去ae問

Google 下先啦
Dcc 係直接商戶到換做港幣比錢,手續費係商戶收你,價位間間唔同
正常5%到

佢漏講左呢樣
等我仲信曬佢

邊個佢?

佢有自動變cash 同自選禮物
80dbs 換$100cash係自選禮物之一
儲埋先換係最抵呀

換coupon?

八卦想問下有張卡係唔知乜銀行 s字頭佢有兩張卡,兩張卡都係鐵卡,各位巴打知唔知喺邊間銀行一張藍色一張黑色?

唔知你係咪講呢張

鐵卡啊 sc有咩

美國野

係,學生時代申請,其實本來係想申請銀聯之後見到有icard就順便申請埋。

想問下銀聯果張你會點用 見佢宜家學生可以申請晒2張

去旅行有時用銀聯有折,而且免外幣手續費
而且中銀張雙幣銀聯都幾靚

我銀聯其實係為咗方便之前係泡菜國住同用先申請,貪佢免手續費,我幫人買野通常都係用佢

Btw上禮拜係hsbc ebanking填咗申請雙幣銀聯鑽石卡,見冇咩反應頭先打去,個cs話我冇申請記錄。。。我話我上星期已經申請咗,佢就話可能近排比較多申請個系統仲未update到我個case ,我想問乜真係會咁既咩?

我ebanking申請完,一星期後先收到msg話多謝我申請,會儘快審批。
今日,即係第二個禮拜都未有任何消息

打上去check
我頭先都check左張vs status,

Fail

我都online apply左成個禮拜,email/sms都冇個,即係佢promise 個9個工作天都信唔過啦
仲有佢又唔知要我補交咩document, 又要打上去問咁on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞