[💳] 信用卡討論區(7) 貼Link死全家

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
請勿以任何形式明示或暗示宣傳、招攬生意、推銷、廣告等內容之商業文章。
FAQ

[💳] 信用卡討論區(6) 伸手請用EPS
https://lihkg.com/thread/142324/page/1?ref=ios

Q: 唔知自己年薪夠唔夠申請某信用卡 / 唔知邊張好?
A: 請Google HongKongCard

Q: 我年薪1M有咩卡適合我用?
A: EPS

Q: 我嚟緊會買XXX,邊張卡迎新啱我?
A: 你買比我?

Q: 八達通AAVS用邊張好?
A: 大新One+ / SC executive / BEA flyer

Q: 交學費用邊張好?
A: 大學聯營卡, HSB大學卡交學費有3X Cash dollars

Q: 一次過申請幾多張卡好?
A: 2-3張,一次過申請太多TU會跌。因為人地會以為你手緊等錢洗

Q: 點解有啲卡你地唔講嘅?
A: 狗也不屌

暫時巴絲打們集中討論緊嘅卡有:
#學生申請到

- HSBC
Visa Signature 簡稱VS: 低至$2.78/里
要求: 480K年薪 / 600K資產

- BOC
#iCard : 每月首$1111.1指定簽賬類別及網上零售交易10倍積分(分開計)
要求: 150K年薪

- CCB
#Eye card : 網購及拍卡5倍積分

- DBS
#Black card : $6/里 / 海外$4/里
要求: 240K年薪

#Compass Visa 簡稱CV
最近迎新轉咗,每月用Apple Pay付款可以有最高$300 COMPASS Dollar回贈(不限額)

### 學生要出DBS Black Master請先申請Compass Visa,收到卡後開通E-Banking再由自己個Account內申請。唔洗過冷河,一收到CV可以即申請Black Master

-SC
Asia Miles 簡稱AM: $4/里
要求: 240K年薪 / 60K資產放SC

-BEA
Flyer world : $5/1里
要求: 300K年薪

-大新
#One+ : 無上限1%現金回贈
BA(英國航空白金卡) : 儲Avios $6/里

*注:以上所有要求只係官方聲稱,並不代表年薪不足申請唔到。而資產同收入並唔係唯一批卡標準。
冇人開我開
繼續
冇人嘅 push
好想要HSBC VS
Lm
好想要HSBC VS

身分象徵

巴打你開post好似推得特別快 上個post兩個禮拜1001咗
好想要HSBC VS

身分象徵

Premier先係

巴打你開post好似推得特別快 上個post兩個禮拜1001咗

開呢個 post 責任好大
有時我上網睇完條款先敢答,
寧願唔答都好過誤導左其他師兄。

Agger紅字

反而想佢地睇完唔明先問

呢個真
好想要HSBC VS

身分象徵

Premier先係

我老母有premier 但佢冇做野架喎 咁係咪代表佢收埋好多錢
好想要HSBC VS

身分象徵

Premier先係

我老母有premier 但佢冇做野架喎 咁係咪代表佢收埋好多錢

起碼都一球啦
雖然香港地一球唔算多
中產象徵啦
講起link 今日收到cv手快快就入咗ebanking整black master 冇用到link
想問知唔知渣打AM難唔難批?
好想要HSBC VS

身分象徵

Premier先係

起碼都一球啦
雖然香港地一球唔算多
中產象徵啦

一球同中產有十萬九千里距離
之前做過research,香港地有7十幾萬人有百萬身家
一千萬今時今日先勉勉強強叫中產
我想問下我放咗最紅係嘗品味咁因航買嘢有5X
而家網上簽帳又有5X再加埋VS 3X
咁我係因航網買機票係咪有14X?
如果屋企人有HSBC VS, 佢出張VS附屬卡比我
我本身有HSBC白金
兩張卡個最紅自主賞分配係咪可以唔同
想問知唔知渣打AM難唔難批?

唔難 月入14k
無放60k入去一樣開到
「DBS Eminent Card無限回贈
上網買野得返1% DBS$回饋!! 外幣2%!!!
6%現金回饋無左!!換里數又加左價!!變左垃圾卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞