[樓市專家食屎啦]真低調置業討論區(12)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
咁攪法容乜易下個禮拜CCL又升,真係唔好升得咁快好,差餉嗰1000銀好快消滅咗
咁攪法容乜易下個禮拜CCL又升,真係唔好升得咁快好,差餉嗰1000銀好快消滅咗

CCL 係點計
我將CCL圖當股市陰陽燭咁睇,仲有得升一浸,年中/尾橫行築底,心目中嘅pricing model,未必啱

CCL 係點計

中原地產自己嘅銷售指標,以100作為基數,好似1996年為基數,其實政府都有房屋買賣,租金嘅統計,統計署就有,中原係aa中夠大間,圖表易睇,揾佢做樓市指標OK嘅
今日簽左臨約
唉用老豆個間借首期簽左offer letter成個星期但律師樓仲未俾我老豆簽
應該點做
正常等幾耐架

你個名
新post留名

中原地產研究部高級聯席董事黃良昇表示,新一輪樓市升浪已全面展開,即使息口預期上揚也難阻樓價漲勢,料CCL下一個目標為170至175,相對最新指數有15%至18%潛在升幅。
題外話,我女朋友又正式加入我唔make sense 身邊人系列

話說聽日約左兩間傾裝修
一間富貴auntie用過幾次覺得好
但未有d完成作品圖俾我睇

一間係fb page 見到d圖幾靚就打去果d

佢突然發癲學高登仔話無圖無真相傾都唔洗傾

乜而家有圖就一定好唔會呃你?
我話兩間都傾左先無壞
佢就一句塞埋黎無圖無得傾
On9你俾d耐性傾下先唔得嘅?

然後差不多500尺樓同我講裝一部3匹冷氣機夠

裝修真係好 _ 煩

裝修已經煩
遇著唔make sense 嘅屋企人提出on9要求就更煩
一部3匹冷氣點樣吹哂47x尺兩房?
3匹想屋企變局部雪房?
電費想貴死?
明明兩房各自半匹
加廳要部1- 1.5匹乜都夠
加埋應該仲平

開冷氣分區開架麻,一係廳房就唔洗開架喇,一部冷氣走全屋第一次聽

佢以前屋企住開150尺劏房同200尺公屋
真係知識缺乏到覺得可以一部大匹數冷氣可以開哂全屋

咁佢以前的確一部冷氣走全屋,但地方大咗就唔得架喇,同佢解釋下

問題係佢無認識又要硬頸
裝修公司方面
我叫佢不妨兩個傾哂比較下先
佢就一句塞埋黎話我相都無張睇下傾咩吖
然後就話我亂咁洗錢亂信人無要求

屌你我就近排起碼都睇下裝修書設計書學下野
仲專登揾本書睇下人地裝修有咩伏位留意

你就睇ig fb 人地裝修公司d page就叫學左野?

然後根本自己乜都唔識剩係講幾句北歐風格,木紋地磚,就叫識?

仲同我講一部3匹平過每度裝一部 電費呢?

我都真係幾離題 但好撚嬲要發泄下

其實裝修佬上次裝得好下次裝得唔好既例子成日都有,最主要都係你有幾多時間比佢
另外冷氣例子,唔洗同佢講電費,三部1匹長命定一部3匹長命

其實我都從來無講過話一定要用auntie 介紹果個
我係叫佢人地無圖又點, 不妨當聽多幾個討論下了解下打個價
到時再慢慢決定囉
佢就起我圍

o岩o岩佢又同我講呀, 話總之一部冷氣就夠

auntie 好出名,講左2個po有多都仲講緊

做人老公好撚難,煩在你有個點既外母

其實我指o既auntie 唔係外母, 係真係我自己親戚o既auntie
呢位auntie 真係識野, 響市區舊區開地產鋪, 手上坐擁幾層物業收租果d 黎
係vic 巴 同奧sir d level 黎
同埋佢一向都要求高, 所以佢話用過幾次都滿意, 介紹我俾我我都真係信ok

只係我女友剩係識講一句要有其他作品完成圖參照下先有計傾
而我亦都whatsapp 左果邊話想睇圖, 不過人地未send 黎

另外我未來外母其實好錫我, 好易話為, 我同未來外母fd 過打band

信auntie好過喇下話,咪鬼理女友喇得罪講句你友乜野都唔識

唔洗得罪講句, 係事實
破頂週未開始

真係升到有d燶味
我屋企間九龍居屋
未拎鎖是 2 個月 已經有低層過我地做貴48 萬
..... 痴線

大時代

中原地產研究部高級聯席董事黃良昇表示,新一輪樓市升浪已全面展開,即使息口預期上揚也難阻樓價漲勢,料CCL下一個目標為170至175,相對最新指數有15%至18%潛在升幅。

冇嘢可以阻到
音樂椅一停就仆街了
而家買定唔買都死
音樂椅一停就仆街了
而家買定唔買都死

你呢句我係兩三年前都聽過
音樂椅一停就仆街了
而家買定唔買都死

預左筆首期 但未揀岩
日日望住係咁升
音樂椅一停就仆街了
而家買定唔買都死

預左筆首期 但未揀岩
日日望住係咁升

Same here
音樂椅一停就仆街了
而家買定唔買都死

預左筆首期 但未揀岩
日日望住係咁升

Same here

音樂椅
早晨,今日破左頂未
音樂椅一停就仆街了
而家買定唔買都死

又有人想辨樓市專家...
音樂椅一停就仆街了
而家買定唔買都死

咪係囉
音樂椅一停就仆街了
而家買定唔買都死

咪係囉

財經台好多「樓市專家」架
連樓都未落場睇過就剩係吹奏樓爆
音樂椅一停就仆街了
而家買定唔買都死

咪係囉

我又冇話佢爆
音樂椅一停就仆街了
而家買定唔買都死

咪係囉

跟住到冇咩理據時
就話其實自己有樓 外國/香港
唔忍心見人買貴樓咁話
音樂椅一停就仆街了
而家買定唔買都死

咪係囉

我又冇話佢爆

咁我無話係你, 唔好自己對號入座先
你返上一層出返財經台睇下其他講樓o既post
其實不妨是但用個樓盤名google
搵啲討論區嘅link入去睇睇
以前有好多人係討論區嫌啲私樓5、6、7、8千真係好貴 問人買唔買好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞