[樓市專家食屎啦]真低調置業討論區(12)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唉,為左一層樓
人性貪念可以去到一個咩位?

做咩事
首期p loan借番後都仲借到mortgage?
要人工夠高?

人工唔夠就要動作夠快

願閒其詳

Refer to #517

睇完都唔太明。買一手黎講,如果我本身夠首期,借埋二按過到壓測。只不過如果首期再大少少就可以買高少少既單位

#517 係未只對首期唔夠,但會計埋落壓測到?

你呢句咪表示左你首期未夠
2個CASE:
case1: 你唔需要借錢就夠錢做首期買呢層樓 = 你夠首期
case2: 你本身有一舊錢, 但要再借多d 先夠錢做首期買呢層樓 = 唔夠首期要借錢

會計唔到落壓測

真係好唔開心

自己呀媽又唔知發咩神經
話加息
我話加條毛咩
12月老美加左0.25
香港反而減左0.4
未計回饋息差都多左0.65里

又嘈交
講極都唔聽

咁又唔係咁講,Hibor 都升左0.3-0.4,只可以話新約無變到
利申,從來只認為通脹升溫(資產價升)先會引致加息,即是話加息前會升,加完跌左唔見得有淨負值
巴打們
我想問做7成按揭好似都係要用按揭保險
同係咪一定要固定收入
我只知借9成要

唔洗固定
但會打折
詳情請直接問銀行

只能夠講固定收入黎講MC 會批得順手好多,你最好預啲擔保人,新成交計數一定要預最差情況都成交到

真係好唔開心

自己呀媽又唔知發咩神經
話加息
我話加條毛咩
12月老美加左0.25
香港反而減左0.4

又嘈交
講極都唔聽

咁又唔係咁講,Hibor 都升左0.3-0.4,只可以話新約無變到
利申,從來只認為通脹升溫(資產價升)先會引致加息,即是話加息前會升,加完跌左唔見得有淨負值

近排H都跌緊去0.45
議息應該又會上返0.6~0.7
再講多句,班大陸人出左嚟嘅錢係唔會返上去
有層樓係手,借錢又方便,息又平
咁當然,如果支爆班友冇錢還果啲銀主盤係會推冧個市嘅

只要對歐洲對美國唔係由順差轉為逆差,或者貿易金額大幅減少,支爆有排未得,另外支國資金大量收購外國產業企業,可以生美元,一日有美金一日唔會爆,政變戰爭例外

其實成日講支爆支爆
有無人諗過其實已經支爆左

我有時覺得其實可能已經支爆左, 大陸經濟增長放緩,
部份低技術工廠開始搬到東南亞
唔係都唔會咁多走資走到大陸要咁多政策防走資

連登仔成日一廂情願咁諗住支爆會搞到中國分裂, 樓市缺堤式下插, 有無諗過根本就已經爆左, 但大陸呢D 一系列政策其實係慢慢調整緊經濟, 令到大陸個經濟一路傳就爆傳就爆咁, 但根本唔會出現高登仔形式O既支爆
各位巴絲,想問我可以買到幾錢既樓
我自己搞小生意,首期有百5萬-200萬
公司岩岩成立冇耐

問下銀行好d
唔係你有幾錢首期問題
係銀行點樣計你自顧人士o既收入問題
唉,為左一層樓

做咩事

有人為左拎大間d公屋
叫個女唔好簽紙結婚住
酒就擺 儀式照做

之前你話唔好用你個女個名買樓/做擔保都算數

今日聽到我真係屌埋出黎

佢加你女友個名入去排公屋, 咪一樣要加埋佢收入落去囉 唔爆煲咩?

真係好唔開心

自己呀媽又唔知發咩神經
話加息
我話加條毛咩
12月老美加左0.25
香港反而減左0.4

又嘈交
講極都唔聽

世界已經改變,通貨膨脹係連任保證,任何政府都吸毒,QE玩得過多會上癮,加息三五次只係為連任前2年開始減息,大起基建人人有嘢撈,貨幣購買力減弱關人撚事,任已連
唉,為左一層樓

做咩事

有人為左拎大間d公屋
叫個女唔好簽紙結婚住
酒就擺 儀式照做

今日聽到我真係屌埋出黎

佢加你女友個名入去排公屋, 咪一樣要加埋佢收入落去囉 唔爆煲咩?

唔講詳情啦

但係成件事真係好on9
都唔知點同老豆解釋好

搵過第二條女好似容易d
我同之前條女散都係因為佢老母好撚麻煩好撚癲

年尾結婚 乜都book好哂
明明一早講好左所有野同一日攪唔會分兩日

仲同我講呢d野好平常姐
Sor9ly 我錯哂

你女友點先
你同佢傾下, 問下佢想唔想嫁先
想嫁o既叫佢搞掂佢老母唔好搞咁多麻煩事出黎

做咩事

有人為左拎大間d公屋
叫個女唔好簽紙結婚住
酒就擺 儀式照做

今日聽到我真係屌埋出黎

唔講詳情啦

但係成件事真係好on9
都唔知點同老豆解釋好

搵過第二條女好似容易d

仲同我講呢d野好平常姐
Sor9ly 我錯哂

如果你地要一齊睇下將來點避開佢老母
一年拜年見一次算

我都覺得要

好彩我唔係返正常office hour
有值口唔出現

即係咁
想用你個名黎做擔保,你話有法律問題,因為未結婚就要佢咩4球野上身,fair enough
層樓寫你個名,比50%樓價收租,你話唔要得,因為未結婚,唔應該受人咁厚禮,都算
屌你而家話因為你未上到樓唔好簽紙結婚住?我真係覺得logic error

咁我一世唔洗買樓啦
思想唔同真係溝通唔到

真係好似上個post有巴打咁講
有d人思想整定一世發唔到達

呢句野好似係我爆出黎o既
得罪講句, 你未來外母呢個情況同d 廢青為左上公屋一大學畢業就做炒散做足10年一樣咁廢

btw 巴打, 我記得你而家個情況好似係有首期, 但單計自己收入未過到壓測
然後你個未來外母又唔俾佢個女幫你手做擔保?

其實有個疑問
擔保唔等於擁有物業wor, 對上公屋會唔會無衝突? 呢個唔肯定, 最好問問
第二, 搵返自己老頭老母擔保得唔得?真係需要地方住o既, 買左層自住樓先, 寫自己名, 佢真係要唔結婚住o既, 好呀, 叫條女黎同居, 同居到2046 分手? 分囉...身家都唔洗分

做咩事

有人為左拎大間d公屋
叫個女唔好簽紙結婚住
酒就擺 儀式照做

今日聽到我真係屌埋出黎

唔講詳情啦

但係成件事真係好on9
都唔知點同老豆解釋好

搵過第二條女好似容易d

仲同我講呢d野好平常姐
Sor9ly 我錯哂

你女友點先
你同佢傾下, 問下佢想唔想嫁先
想嫁o既叫佢搞掂佢老母唔好搞咁多麻煩事出黎

佢又聽佢屋企人講覺得冇問題呢下
我叫佢自己同我老豆解釋

岩岩今年拜年 我其他屋企人都問點解最後買唔成層樓
我呀媽都口呀呀廢事答因爲外家要上屋所以唔可以買住
我真係唔知如果你用呢個原因同我屋企人講要求分開兩日簽紙會有咩反應

得罪講句, 你女友咁聽話, 連on9 說話都聽....唔好俾咁多錢佢渣手...小心第時佢拎d 錢返去貼外家...

做咩事

有人為左拎大間d公屋
叫個女唔好簽紙結婚住
酒就擺 儀式照做

今日聽到我真係屌埋出黎

唔講詳情啦

但係成件事真係好on9
都唔知點同老豆解釋好

搵過第二條女好似容易d

仲同我講呢d野好平常姐
Sor9ly 我錯哂

如果你地要一齊睇下將來點避開佢老母
一年拜年見一次算

我都覺得要

好彩我唔係返正常office hour
有值口唔出現

即係咁
想用你個名黎做擔保,你話有法律問題,因為未結婚就要佢咩4球野上身,fair enough
層樓寫你個名,比50%樓價收租,你話唔要得,因為未結婚,唔應該受人咁厚禮,都算
屌你而家話因為你未上到樓唔好簽紙結婚住?我真係覺得logic error

咁我一世唔洗買樓啦
思想唔同真係溝通唔到

真係好似上個post有巴打咁講
有d人思想整定一世發唔到達

呢句野好似係我爆出黎o既
得罪講句, 你未來外母呢個情況同d 廢青為左上公屋一大學畢業就做炒散做足10年一樣咁廢

btw 巴打, 我記得你而家個情況好似係有首期, 但單計自己收入未過到壓測
然後你個未來外母又唔俾佢個女幫你手做擔保?

其實有個疑問
擔保唔等於擁有物業wor, 對上公屋會唔會無衝突? 呢個唔肯定, 最好問問
第二, 搵返自己老頭老母擔保得唔得?真係需要地方住o既, 買左層自住樓先, 寫自己名, 佢真係要唔結婚住o既, 好呀, 叫條女黎同居, 同居到2046 分手? 分囉...身家都唔洗分

如果結左婚,一係減左個女名,即係家人數目少左個人
上樓又慢啲同細啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞