[樓市專家食屎啦]真低調置業討論區(12)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
貼吓舊聞,賣自住樓後遺症

【落錯車】劉先生:「20年前賣咗買唔返」
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20151108/54405069

劉先生現和太太居於九龍城唐樓單位,月租八千。他認為九龍城具發展潛力,應該很多人買樓空置等收購。他又指,樓價仍在高位保持,「(樓價)成日話跌都唔跌,都係差不多」。劉先生曾買樓,但在20年前已落車,到現在仍未能再上車,繼續租樓住。

20年前,劉先生以140萬元賣掉觀塘裕民坊單幢樓一個三百零呎單位。當初賣樓,是希望賣完等跌再買過第二間,可惜「賣咗樓之後買唔返樓」,一直租樓廿年,長租觀塘,是這幾年才貪方便搬來九龍城,食又方便,小巴又多又密。至於會不會再買樓,他笑稱:「希望買到啦」,但暫時未有考慮。

啲人抵撚死

個樣好灰,呢啲攪到屋企人
【星島日報報道】隨着內地經濟發展,近年香港人面對愈來愈多競爭,買樓、大學學位,甚至地產商投地都面對競爭,前財政司司長曾俊華表示,香港作為國際金融中心,須要對外來競爭有包容,他認為本地大學生要適應來自世界各地的競爭,政府可以從教育層面加強本地學生的競爭力。對於樓價,他直言私樓樓價不會平,「如果香港 私樓係平到幾千蚊一呎,我相信我 經濟已經係 ,你唔會想住 度。」

內地生帶來新競爭非壞事
對於香港人埋怨內地人來港競爭,曾俊華認為,香港的優勢是國際金融中心,多年來的成功都是基於國際貿易及商務地位,「一個咁樣 地方一定係有咁闊大 包容能力先可以做得到。」他承認年輕人可能覺得大學學位被好多內地生霸佔,但認為內地生帶來新的競爭,並非壞事。因為現在是全球化經濟,現時香港學生不再是港大對中大的競爭,而是同全世界一流畢業生的競爭,甚至毋須面對面,而是透過網絡進行競爭,「我 都要開始適應呢一類 競爭,呢個係無壞 ,年輕人下一代 工作係一定比我 全球化得多。」
面對這種新的競爭環境,他認為政府的角色,是透過教育這個環節,增加本地年輕人的競爭力。他在政綱中將教育及人力放在同一個局,因為他認為教育及人力是一個連續的環節,可以更加好利用到資源,訓練本地學生有新的技能,「不止是大學教育,一些技術性工作都會適合現在社會的需要。」他舉例說,有些年輕人不喜歡學科,但卻精於某類手藝,「是否有 選擇可以畀到佢,同埋呢 選擇可以有發展 機會,佢自己睇到career path。呢 可以好貼地,可以畀到年輕人需要 ,至少佢睇到你係努力推行緊一 事情。」
「平到幾千蚊呎,經濟已 」
對於年輕人埋怨樓價貴、無樓安身,他直言,若要所有年輕人都有自己一個單位,「未必是可以做到的事情」。他指,香港猶如紐約、倫敦,私樓不會便宜,「如果香港的私樓平到幾千蚊一呎,我相信我 經濟已經 ,你唔會想住 度。」他指,政綱中提出一個長遠目標,希望有六成人入住政府補貼房屋,現時政府房策亦有六成公屋四成私樓的比例存在。他承認要達到目標要比較長遠時間,因此需要讓年輕人看到政府的努力。
他認為,很多年輕人不止希望有物質上的目標,亦好關心核心價值會否受到損害,「點樣保障得到呢?你唔可以話就咁講,要經過好多表現先至係可以確認得到,你係為佢 諗法係實施緊呢件事情。」
大家仲等乜嘢,樓價快又破頂 
http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1558452&target=2
品客講呢啲真話比連燈仔屌到飛天
貼吓舊聞,賣自住樓後遺症

【落錯車】劉先生:「20年前賣咗買唔返」
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20151108/54405069

劉先生現和太太居於九龍城唐樓單位,月租八千。他認為九龍城具發展潛力,應該很多人買樓空置等收購。他又指,樓價仍在高位保持,「(樓價)成日話跌都唔跌,都係差不多」。劉先生曾買樓,但在20年前已落車,到現在仍未能再上車,繼續租樓住。

20年前,劉先生以140萬元賣掉觀塘裕民坊單幢樓一個三百零呎單位。當初賣樓,是希望賣完等跌再買過第二間,可惜「賣咗樓之後買唔返樓」,一直租樓廿年,長租觀塘,是這幾年才貪方便搬來九龍城,食又方便,小巴又多又密。至於會不會再買樓,他笑稱:「希望買到啦」,但暫時未有考慮。

啲人抵撚死

個樣好灰,呢啲攪到屋企人

通常啲人賣咗樓見到一大舊錢就心紅,唔捨得買返,但啲錢始終唔係你,咪又係每月租樓送錢俾業主洗,租樓20年乜都輪突喇

根本邊個上台都一樣,只求明君統治只係某種人的幻想

其實佢冇講錯,任何大城市私樓都係貴嘅,香港係國際金融中心,冇可能平嘅,地產一向建築係金融服務業之上的,如果係曼克頓啲人會流徙去生活成本平嘅地方,香港太細

其實佢冇講錯,任何大城市私樓都係貴嘅,香港係國際金融中心,冇可能平嘅,地產一向建築係金融服務業之上的,如果係曼克頓啲人會流徙去生活成本平嘅地方,香港太細

永遠香港只有樓價追到大城市
民生福利呢?
工作待遇呢?
政府對外來人士既管制呢?
咁睇品客都唔係鳩噏之輩,起碼講出真實情況,後面6成公屋當然係水住連登仔先,叫做冇淋病咁仆街,開口就是鳩噏

民生福利呢?
工作待遇呢?

如果我講句真心話,得兩條路,離開香港或武裝革命

民生福利呢?
工作待遇呢?

正解,一係革命,一係跟遊戲規則玩落去

唔分期比現金平多3、2舊都有so啊,絲打易R著數,有一兩舊水走位,如果用埋信用卡賺埋積分so盡

萬幾蚊就唔分啦

豐澤好似會特登tune靚LG samsung電視,sony就tune柒
我怕到時買左都唔識tune靚佢,全家都係影音白痴

一定係咁做,泡菜嘢據聞佣多

好易tune,裝機時叫師父追完台tune埋,醒50利是掂晒

新入伙一闊三大,留多個現金穩陣d

絲打屋企大把貨,自己都揾唔少,錢完全唔係問題,巴打唔使擔心佢

唔好咁講,啲錢都係媽子一直慳出黎,屋企先越黎越好景

民生福利呢?
工作待遇呢?

全世界都有晒打杖嘅條件啦
依家財富歸晒邊,係要reset 重新嚟過先掂

有錢佬控制晒一切,同以前地主租地俾農民有咩分別?換左依家打份牛工囉,地租咪變左電費,食物,租金,全部都去返大財團手

民生福利呢?
工作待遇呢?

有錢佬控制晒一切,同以前地主租地俾農民有咩分別?換左依家打份牛工囉,地租咪變左電費,食物,租金,全部都去返大財團手

其它都唔講,香港一撚早要革命,但無人做

民生福利呢?
工作待遇呢?

我都係繼續做樓奴啦
本來都唔想講咁多政治野,既然講開曾俊華又講多兩句,人性階自私,每個人都為自己利益做野,你去地球每一個地方都會係咁,從現有制度之下點樣為自己爭取最大利益,你識得玩你咪就係贏家,香港好撚多人成日屌中產屌收租佬屌地產商,既然你地在現有制度之下未能成為得益者,你一係革命推翻現有制度,一係就離開香港,唔革命既得罪講句,開工喇港豬

民生福利呢?
工作待遇呢?

我又再講句真話,香港嘅土壤唔會有曼德拉,杰文遜呀呢啲人,不同派別嘅政治人物只係不同包裝,支共如果覺得有威脅到政權穩定,早就坐咗洗頭艇,香港人連軍事訓練都冇,比架坦克車識開識用嗎?
本來都唔想講咁多政治野,既然講開曾俊華又講多兩句,人性階自私,每個人都為自己利益做野,你去地球每一個地方都會係咁,從現有制度之下點樣為自己爭取最大利益,你識得玩你咪就係贏家,香港好撚多人成日屌中產屌收租佬屌地產商,既然你地在現有制度之下未能成為得益者,你一係革命推翻現有制度,一係就離開香港,唔革命既得罪講句,開工喇港豬

曾都係 支持高地價,樓市 gogogo
變個上台房屋政策都唔會大變

所以依家大家為左層樓營營役役係政府最樂於見到
開工出糧供樓,消耗晒啲精力

民生福利呢?
工作待遇呢?

我又再講句真話,香港嘅土壤唔會有曼德拉,杰文遜呀呢啲人,不同派別嘅政治人物只係不同包裝,支共如果覺得有威脅到政權穩定,早就坐咗洗頭艇,香港人連軍事訓練都冇,比架坦克車識開識用嗎?

講起就灰
繼續做港豬,有錢就移民
我都唔想我小朋友係香港,那怕我幫佢安排定樓好,保險好
香港冇出路

所以依家大家為左層樓營營役役係政府最樂於見到
開工出糧供樓,消耗晒啲精力

If you cannot beat them,join them 我唔鍾意支共,但無奈要參與呢個遊戲,並成為贏家,因為人在香港

品客有咩好

品客有咩好

品客識玩門面野增加民望
咁樣都做得高嘅先係真正政治家
可以好恐怖

民生福利呢?
工作待遇呢?

講起就灰
繼續做港豬,有錢就移民
我都唔想我小朋友係香港,那怕我幫佢安排定樓好,保險好
香港冇出路

有錢既又唔一定要移民,香港生活其實唔錯(如果你有錢既話)

品客有咩好

都一樣,包裝好啲咁,其實選邊個冇分別,我睇都冇睇,例如支共不計成本投地就係要減低香港華資嘅話語權,呢個係方向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞