[樓市專家食屎啦]真低調置業討論區(12)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
新手請教,450萬以下既樓 係咪無可能做到9成按

買咗按揭保險借盡360萬 所以我一直認為要幫助市民上車要提高到借盡4球,有壓測根本唔怕借多40萬

明白,而家個人開始灰灰地,呢幾日開始睇 首置既野,開始慢慢明白 買樓係幾咁現實

首置最大問題係唔夠首期,一上420-450嘅樓要托多幾十個,供反而唔難,最多辛苦三幾年到,但凍結咗樓宇使費,人工加咗就會越嚟越輕鬆,冇辦法下等新特狗上任有冇改,或者樓價調整向下10%

買咗按揭保險借盡360萬 所以我一直認為要幫助市民上車要提高到借盡4球,有壓測根本唔怕借多40萬

明白,而家個人開始灰灰地,呢幾日開始睇 首置既野,開始慢慢明白 買樓係幾咁現實

首置最大問題係唔夠首期,一上420-450嘅樓要托多幾十個,供反而唔難,最多辛苦三幾年到,但凍結咗樓宇使費,人工加咗就會越嚟越輕鬆,冇辦法下等新特狗上任有冇改,或者樓價調整向下10%

其實我覺得九成按有可能放寬 (但壓測會收番緊), 鳩吹不構成投資建議

如果500比你借盡,宜家賣400果d自然賣500

其實我覺得九成按有可能放寬 (但壓測會收番緊), 鳩吹不構成投資建議

放咗上車盤會變500, 600

如果500比你借盡,宜家賣400果d自然賣500

唔係嘅,二手盤多返就要按市場運作,唔同業主唔同諗法,有人為求快走會平啲,放二手盤最多係投資者,例如冇加辣我可以放兆康,為快脫手可能比市價平十萬唔奇,依家有加辣啋佢都傻
自由市場從來講供求關係,689係冇基本常識定係幫發展商出貨,只有佢條撚樣先知
想問下一般黎講估完價,大約幾耐會叫人比印光稅

成交先比印花稅
今期經濟一週有財演講樓、股、債投資邊樣好,可以參考望吓,按自己實際情況考慮

自由市場從來講供求關係,689係冇基本常識定係幫發展商出貨,只有佢條撚樣先知

依家最痴線係揾到錢果班借唔到錢
好似早幾日果個80k 巴, 你叫佢供3萬一個月都供到,問題係首期限制佢可以買嘅選擇
反而你要借9按果班先真係實力較次

財仔就係睇通呢樣嘢先做二按,你老味政府又出嚟管,早幾年日立做2按都唔知幾好,又平息

好似早幾日果個80k 巴, 你叫佢供3萬一個月都供到,問題係首期限制佢可以買嘅選擇

財仔就係睇通呢樣嘢先做二按,你老味政府又出嚟管,早幾年日立做2按都唔知幾好,又平息

唯有等新特狗上任有冇轉機,解除加辣,提高首置借盡四球,咁二手供應多返有機會調整幾個%,依家我估揸住幾件貨嘅多數唔放,自住要換樓一定叫價硬,平咗佢唔夠換樓,人為扭曲價格,做成一個單位十個人搶,唔貴有鬼
政府數據租金每年上升,樓價上完下一波係加租潮,有時心軟唔加或加好少對年輕租客未必係好事,有個錯覺租樓唔貴,提高租金逼使呢班租客及早趁年輕考慮置業未嘗唔係好事
政府數據租金每年上升,樓價上完下一波係加租潮,有時心軟唔加或加好少對年輕租客未必係好事,有個錯覺租樓唔貴,提高租金逼使呢班租客及早趁年輕考慮置業未嘗唔係好事

乜都可以拎黎講

乜都可以拎黎講

唔係咩?廢中平啲租,冇乜將來當幫吓佢,年輕租客有將來,10000市值租金租8000比佢就覺得租樓唔貴吖,等佢赤啦就會努力置業,上咗車要請我飲咖啡呀
早晨,今日破頂未
早晨,今日破頂未

即刻有

【新界成交】帝庭軒高層680萬沽 實呎逾1.1萬創新高

美聯物業葉劍威表示,粉嶺帝庭軒1座高層F室,建築面積862方呎,實用607方呎,間隔三房,業主無議價空間,用家一口價承接,成交價680萬元,建築及實用呎價7,889及11,203元。
原業主於2005年8月以255萬元購入,持貨11年半,獲利425萬元,升值逾1.6倍。
嗱,到時我揾巴打租樓要平啲,廢中嚟㗎冇將來,我絕對好租客
一陣睇下河畔....唔知咩環境

河畔已破頂,全部過晒四球

頭先agent打黎話 河畔有幾間,所以去望望。

但河畔既實用面積 相對細好多,花園城,翠華果一帶都差不多。

頭先agent打黎話 河畔有幾間,所以去望望。

但河畔既實用面積 相對細好多,花園城,翠華果一帶都差不多。

唯有祝巴打好運執到筍貨
【市區成交】外區客沽樓轉租 1.58萬住港灣豪庭

香港置業吳聲凱表示,大角嘴港灣豪庭8座中層F室,建築面積601方呎,實用420方呎,間隔兩房,望公園景。業主最初叫租17,000元,經雙方議價後,減1,200元或7%,以15,800元租出,建築及實用呎租26.3及37.6元。
新租客為區外客,原居於新界區的自置物業,為方便上班,沽出自住單位後,承租上址。業主於2013年5月以480萬元購入,租金回報率4%。

//識玩雙租都唔賣

exact7ly

如果收入夠勁,借多條p頂果幾十萬都可以
遲d 屋企裝修想租屋住,雖然屋企有其他物業但d 租客幾好廢事叫佢地走,想問下如果出面租半年係咪難d,定係住酒店好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞