[樓市專家食屎啦]真低調置業討論區(12)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

佢加你女友個名入去排公屋, 咪一樣要加埋佢收入落去囉 唔爆煲咩?

唔講詳情啦

但係成件事真係好on9
都唔知點同老豆解釋好

搵過第二條女好似容易d
我同之前條女散都係因為佢老母好撚麻煩好撚癲

年尾結婚 乜都book好哂
明明一早講好左所有野同一日攪唔會分兩日

仲同我講呢d野好平常姐
Sor9ly 我錯哂

如果你地要一齊睇下將來點避開佢老母
一年拜年見一次算

我都覺得要

好彩我唔係返正常office hour
有值口唔出現

即係咁
想用你個名黎做擔保,你話有法律問題,因為未結婚就要佢咩4球野上身,fair enough
層樓寫你個名,比50%樓價收租,你話唔要得,因為未結婚,唔應該受人咁厚禮,都算
屌你而家話因為你未上到樓唔好簽紙結婚住?我真係覺得logic error

咁我一世唔洗買樓啦
思想唔同真係溝通唔到

真係好似上個post有巴打咁講
有d人思想整定一世發唔到達

呢句野好似係我爆出黎o既
得罪講句, 你未來外母呢個情況同d 廢青為左上公屋一大學畢業就做炒散做足10年一樣咁廢

btw 巴打, 我記得你而家個情況好似係有首期, 但單計自己收入未過到壓測
然後你個未來外母又唔俾佢個女幫你手做擔保?

其實有個疑問
擔保唔等於擁有物業wor, 對上公屋會唔會無衝突? 呢個唔肯定, 最好問問
第二, 搵返自己老頭老母擔保得唔得?真係需要地方住o既, 買左層自住樓先, 寫自己名, 佢真係要唔結婚住o既, 好呀, 叫條女黎同居, 同居到2046 分手? 分囉...身家都唔洗分

而家重新計緊數拉老豆落水
之前唔想食老豆個名係因為老豆有幾層free hold
緊急時可以除時調到錢出黎

理論上做左擔保係唔會有問題
但係一講佢老豆就上哂身話咩法律問題
我走左佬就乜都冇哂咁

你老豆唔係對你咁無信心怕你走佬呀
公屋結左婚唔一定要除名
有資產既擔保,除非跌左兩成,如果唔係你走左佬,銀行咪賣樓還錢,擔保人都未必要上身

搵過第二條女好似容易d
我同之前條女散都係因為佢老母好撚麻煩好撚癲

年尾結婚 乜都book好哂
明明一早講好左所有野同一日攪唔會分兩日

仲同我講呢d野好平常姐
Sor9ly 我錯哂

如果你地要一齊睇下將來點避開佢老母
一年拜年見一次算

我都覺得要

好彩我唔係返正常office hour
有值口唔出現

即係咁
想用你個名黎做擔保,你話有法律問題,因為未結婚就要佢咩4球野上身,fair enough
層樓寫你個名,比50%樓價收租,你話唔要得,因為未結婚,唔應該受人咁厚禮,都算
屌你而家話因為你未上到樓唔好簽紙結婚住?我真係覺得logic error

咁我一世唔洗買樓啦
思想唔同真係溝通唔到

真係好似上個post有巴打咁講
有d人思想整定一世發唔到達

呢句野好似係我爆出黎o既
得罪講句, 你未來外母呢個情況同d 廢青為左上公屋一大學畢業就做炒散做足10年一樣咁廢

btw 巴打, 我記得你而家個情況好似係有首期, 但單計自己收入未過到壓測
然後你個未來外母又唔俾佢個女幫你手做擔保?

其實有個疑問
擔保唔等於擁有物業wor, 對上公屋會唔會無衝突? 呢個唔肯定, 最好問問
第二, 搵返自己老頭老母擔保得唔得?真係需要地方住o既, 買左層自住樓先, 寫自己名, 佢真係要唔結婚住o既, 好呀, 叫條女黎同居, 同居到2046 分手? 分囉...身家都唔洗分

而家重新計緊數拉老豆落水
之前唔想食老豆個名係因為老豆有幾層free hold
緊急時可以除時調到錢出黎

理論上做左擔保係唔會有問題
但係一講佢老豆就上哂身話咩法律問題
我走左佬就乜都冇哂咁

你老豆唔係對你咁無信心怕你走佬呀

佢老豆驚我會走佬掛
但係我走佬 都要賣左層樓先走到啦
走得走層樓
擔保人個擔保都自動甩左啦

同埋你做呢個動作都唔會係一年半年內做到啦

sorry 有d 唔明
你搵你老豆幫你擔保
關佢老豆叉事
又唔係佢咩上身? 大大聲叫佢買唔起樓唔好學人care 法律責任啦
響香港, 窮撚根本就nothing to lose 反而咩都唔洗怕, 好似係

題外話, 又提下我身邊某d on9 朋友on 9 事, 大家一齊笑下
有位on9 朋友, 同老母一齊住公屋, 老母都成5/60歲, 無私產
點知老母爛賭爭卡數, 果位朋友居然幫老母借p loan 還
明明佢老母乜私產都無, nothing to lose, 申請破產就得啦
結果果位朋友而家每個月份糧就用左一大條數幫老母還錢 到人地問佢幾時買樓結婚, 佢就話無錢
想係元朗置業上車
前提都想近元朗站
budget 500-550 萬樓
睇左好多盤
覺得采葉庭,尚豪庭,新元中都可以

唔知有無熟呢頭既ching 比到意見

p.s. 市場真係熱到一盤難求 一個屋苑可以得1個盤放都得
想係元朗置業上車
前提都想近元朗站
睇左好多盤

尚豪庭新雄雞樓,唔怕冇生活配套嘅話間隔OK,易擺傢俱,有向球場買向球場,嗰日同我太座睇過話向球場風水好,會發財 其他兩個冇睇過
【B1頭條】鰂魚涌十大屋苑600萬以下絕迹

樓價節節上升,各區盤源告急下,鰂魚涌區十個屋苑,600萬元以下單位全線絕迹。區內居屋王康山花園最平兼連租約戶,叫價也要650萬元;即使樓齡已屆40年的南豐新邨,最低消費645萬元。惠安苑及逸樺園更是無1,000萬元不要問津。

市場一般稱鰂魚涌區叫太古區,利嘉閣黃凱達表示,10天前區內10個主要屋苑,尚有10伙低於600萬的單位,惟隨著成交量增,現時「6球」以下放盤已被消化。

上周華蘭花園玉蘭閣低層C室,實用385方呎,上車買家見「6球」以下單位買少見少,即以590萬元承接,實用呎價15,325元,過去周末日,同屋苑芝蘭閣高層D室,實用面積384方呎,成交價已升至660萬元,呎價升至1.7萬元,樓價差12%或70萬元。

太古城61幢住宅建有12,689伙,黃凱達表示,目前屋苑二手放盤不足200個,放盤比例不足2%,當中以交吉形式放售的單位更只有42伙,盤源短缺。用家想進駐太古城,最低入場費要820萬元,為40年樓齡的鄱陽閣中層A室,實用583方呎兩房單位,呎價1.4萬元。

美聯物業統計本港主要十大屋苑,過去周末日錄25宗成交,交投量創自去年7月23至24日周末以來逾7個月新高,並較上周末之18宗上升約38.9%,當中天水圍嘉湖山莊交投最多,2日錄11宗成交。另一大行中原地產十大屋苑同期有17宗成交,按周增3宗或21.4%,成交量連續三周錄雙位數。

本月踏入僅5天,太古城已錄3宗成交,其中2宗於過去周末日易手,中原地產張光耀表示,天星閣高層E室,實用面積582方呎,建築面積675方呎,以同類型分層戶新高價1,065萬元成交,實用呎價18,299元。老牌市區屋苑荔枝角美孚新邨,亦於周末日錄大額成交,中原地產梁植霖表示,8期百老匯街104號中層A室,實用面積1,327方呎,建築面積1,775平方呎,為屋苑「凹海」戶,以1,700萬元沽出,實用呎價12,811元。

美聯物業陳偉平指,東涌藍天海岸5座高層A室,實用面積771方呎,三房套房連士多房,業主臨場反價8萬元,仍錄外區客以約808萬元承接,實用呎價10,480元。

買家願追價之餘,連凶宅也照搶。美聯物業吳紹輝表示,觀塘麗港城31座凶宅單位,實用517方呎,兩房間隔,以500萬元成交,呎價9,671元。據悉,單位曾發生跳樓事故。雖然是凶宅,但銀行對上述單位仍有估價。中銀及滙豐估價分別為625萬元及616萬元,成交價較估價低20%及19%。

記者:陳東陽 陳家雄

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56389952&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170306
新手又有問題:假設樓價450萬

首期:(20%)$900,000
按揭:(80%)$3,600,000

厘印:(3%)$135,000
佣金:(1%)$45,000

現金:$1,080,000

咁430萬係咪

首期:(20%)$700,000

厘印:(3%)$129,000
佣金:(1%)$43,000

現金:$872,000

條數式係咪咁計

430萬 20% 你係點計到70萬
首置target 400萬單位,大圍金獅上唔上得過?

仲有四球咩? 如果我個人買樓首置唔會諗佢,我寧願買自由市場居屋雲疊花園,大好多,係行去大圍站要十分鐘左右

新手又有問題:假設樓價450萬

首期:(20%)$900,000

厘印:(3%)$135,000
佣金:(1%)$45,000

現金:$1,080,000

咁430萬係咪

首期:(20%)$700,000

厘印:(3%)$129,000
佣金:(1%)$43,000

現金:$872,000

條數式係咪咁計

430萬 20% 你係點計到70萬

70萬無錯,係percentage 錯

仲有四球咩? 如果我個人買樓首置唔會諗佢,我寧願買自由市場居屋雲疊花園,大好多,係行去大圍站要十分鐘左右

Budget 超咗,sor,冇睇400萬 自
想係元朗置業上車
前提都想近元朗站
睇左好多盤

尚豪庭新雄雞樓,唔怕冇生活配套嘅話間隔OK,易擺傢俱,有向球場買向球場,嗰日同我太座睇過話向球場風水好,會發財 其他兩個冇睇過

其實現價似乎新元中最抵玩,始終地點價值高好多

金獅造地台拍齊窗台都幾好用,不過造咁大個地台條數又喺度
400入牛屎區
【本報訊】樓價節節上升,各區盤源告急下,鰂魚涌區十個屋苑,600萬元以下單位全線絕迹。區內居屋王康山花園最平兼連租約戶,叫價也要650萬元

600萬上車盤。政府
【本報訊】樓價節節上升,各區盤源告急下,鰂魚涌區十個屋苑,600萬元以下單位全線絕迹。區內居屋王康山花園最平兼連租約戶,叫價也要650萬元

600萬上車盤。政府

Gogogo

600萬上車盤。政府

屌那星,咁搞法遲啲新界樓都5m 起跳

兩個單位以前都有朋友住過,上過去,金獅太細,四球過外用自住角度我唔諗,呢類上世紀華懋劏房單位跌市防守力弱
有 1000000 cash

澳南 一房買唔買到 😂
有 1000000 cash

澳南 一房買唔買到 😂

澳南係澳洲定澳門?
一百萬買到440萬內既樓,自己去計下按揭

兩個單位以前都有朋友住過,上過去,金獅太細,四球過外用自住角度我唔諗,呢類上世紀華懋劏房單位跌市防守力弱

睇過自由市場錦英錦龍,宜家401'果種單位叫價420-450。
富安花園都有留意但就直頭話無盤你睇
個agent叫我諗下河畔同金獅。睇黎400上車今時今日都好有難度咁
辛苦儲完既錢,都係追唔到個樓價,入唔到場。sosad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞