[樓市專家食屎啦]真低調置業討論區(12)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
新盤競爭激烈,發展商為搶市場焦點都大搞新意思宣傳。長實地產(01113)旗下荃灣海之戀加強軟銷,今日舉行記者招待會公布新部署,並事先張揚找來神秘嘉賓助陣,原來正是香港男子組合C AllStar,現場獻唱歌曲「一刻戀上」,與樓盤名字海之戀一樣充滿愛意。

+X哥賣平啲得啦,呢啲搞嚟無謂

有冇可能13k尺價呢?
柏x灣第一張價單都係咁上下
個頭d樓係咁升

13K我都去抽,15k第一水,+X哥一向第一水平啲當宣傳嘅

海之戀第一水15k完全唔值

睇下咩則先啦
500呎好似匯璽咁就唔太吸引
新盤競爭激烈,發展商為搶市場焦點都大搞新意思宣傳。長實地產(01113)旗下荃灣海之戀加強軟銷,今日舉行記者招待會公布新部署,並事先張揚找來神秘嘉賓助陣,原來正是香港男子組合C AllStar,現場獻唱歌曲「一刻戀上」,與樓盤名字海之戀一樣充滿愛意。

有冇可能13k尺價呢?
個頭d樓係咁升

我就係果頭d樓,升左成球
祥益地產營業副董事胡志偉表示,樓市氣氛向好,市場頻錄高價成交個案,其中屯門公屋良景邨以已補地價290萬港元成交,成交價更創屋苑同類型單位歷史新高。上述單位的原業主於2012年以約145萬元購入,是次轉手帳面獲利約高達145萬元,單位升值1倍易手, 

資料顯示,上述所錄成交單位為5座(良萃樓)低層32室,實用面積381方呎,2房1廳,日前獲區外首置客垂青。該買家鍾情單位房間座向東南擁內園景觀,附設新裝,可即買即住,加上300萬元或以下放盤單位供應愈來愈少,上述買家遂便決定以290萬元(已補地價)購入上址作自住之用,以實用面積計算平均呎價為7,612元,屬市場價成交

垃圾屯門公屋 381呎 290萬

良景公屋呢個價
區內人可能都仲好D, 我呢D區外人睇良景真係好遠
祥益地產營業副董事胡志偉表示,樓市氣氛向好,市場頻錄高價成交個案,其中屯門公屋良景邨以已補地價290萬港元成交,成交價更創屋苑同類型單位歷史新高。上述單位的原業主於2012年以約145萬元購入,是次轉手帳面獲利約高達145萬元,單位升值1倍易手, 

資料顯示,上述所錄成交單位為5座(良萃樓)低層32室,實用面積381方呎,2房1廳,日前獲區外首置客垂青。該買家鍾情單位房間座向東南擁內園景觀,附設新裝,可即買即住,加上300萬元或以下放盤單位供應愈來愈少,上述買家遂便決定以290萬元(已補地價)購入上址作自住之用,以實用面積計算平均呎價為7,612元,屬市場價成交

垃圾屯門公屋 381呎 290萬

良景公屋呢個價
區內人可能都仲好D, 我呢D區外人睇良景真係好遠

其它又買唔起,又有自住需要真係無乜揀要買佢

有冇可能13k尺價呢?
個頭d樓係咁升

13k, 瓏門都唔止啦

新雄雞樓賣貴啲嘅,我同太座實地睇過世宙,佢唔知乜盤一睇外牆啲裝修已經估到+X哥嘅,係渣過新雄雞 不過價錢反映返,唔少上車第一間+X哥嘅,瓏門對象強國客、支港兩地走嘅廠佬、區內客呢類

有冇可能13k尺價呢?
個頭d樓係咁升

唉屋僅唔肯買post個時講個兩個盤已經封左
根本穩賺都唔肯買

有冇可能13k尺價呢?
個頭d樓係咁升

最近成左果間爵仔呎價都已經成萬三up, 我買左2個月已經升左60萬有多, 都on99

我估+x哥點平都唔會13k, 西鐵上蓋喎
【本報訊】本報上周直擊沙田河畔花園當時唯一鎖匙盤,當日被視為區內最貴呎價上車盤,短短一周,近日以422.8萬元成交,呎價1.74萬元,真的變成沙田上車盤樓王。
沙田上車盤最貴呎價樓王只是一星期前刷新,為河畔花園F座高層4室,實用242方呎,成交價410萬元,呎價16,942元。紀錄刷新翌日,記者直擊屋苑唯一鎖匙盤,為A座極高層3室,面積一樣,叫價425萬元,呎價逼近1.8萬元,挑戰樓王寶座。內櫳新淨企理,間隔大改動,兩房變一房,原則廚廁互調,城門河景吸引。
直擊報道後,獲網民換以「咁嘅價錢搵你買」的回應,然而只消一周,昨日竟以422.8萬元沽出,呎價17,471元,登上沙田上車屋苑樓王寶座。原業主2013年以278萬元買入,辣招鬆綁,賬面賺144.8萬元,上車盤3年升52%。
代理稱,河畔花園暫時沒有鎖匙盤,睇樓需預約,有業主叫癲價,為F座中層戶,實用242方呎,連租約叫價480萬元,呎價1.98萬元,每月收租約1萬元

癲...劈1成都432萬再破頂....呢d 單位真係租到1萬 ?

有冇可能13k尺價呢?
個頭d樓係咁升

最近成左果間爵仔呎價都已經成萬三up, 我買左2個月已經升左60萬有多, 都on99

+X哥話15K好克制㗎啦(mtrc管理同中間人角色開價要就住全城匯)

有冇可能13k尺價呢?
個頭d樓係咁升

我就係果頭 應該仲有水位?
億京個盤起好左就條橋一直經億京,荃天2,如心,荃城滙到西鐵站
【本報訊】本報上周直擊沙田河畔花園當時唯一鎖匙盤,當日被視為區內最貴呎價上車盤,短短一周,近日以422.8萬元成交,呎價1.74萬元,真的變成沙田上車盤樓王。
沙田上車盤最貴呎價樓王只是一星期前刷新,為河畔花園F座高層4室,實用242方呎,成交價410萬元,呎價16,942元。紀錄刷新翌日,記者直擊屋苑唯一鎖匙盤,為A座極高層3室,面積一樣,叫價425萬元,呎價逼近1.8萬元,挑戰樓王寶座。內櫳新淨企理,間隔大改動,兩房變一房,原則廚廁互調,城門河景吸引。
直擊報道後,獲網民換以「咁嘅價錢搵你買」的回應,然而只消一周,昨日竟以422.8萬元沽出,呎價17,471元,登上沙田上車屋苑樓王寶座。原業主2013年以278萬元買入,辣招鬆綁,賬面賺144.8萬元,上車盤3年升52%。
代理稱,河畔花園暫時沒有鎖匙盤,睇樓需預約,有業主叫癲價,為F座中層戶,實用242方呎,連租約叫價480萬元,呎價1.98萬元,每月收租約1萬元

癲...劈1成都432萬再破頂....呢d 單位真係租到1萬 ?

市區劏房靚啲都七千呀

有冇可能13k尺價呢?
個頭d樓係咁升

億京個盤起好左就條橋一直經億京,荃天2,如心,荃城滙到西鐵站

巴打都爵仔? 屌佢個冷氣機好撚貴 報左價2部要成三皮野

有冇可能13k尺價呢?
個頭d樓係咁升

億京果個有排啦, 至少都三四年後, 如果駁到就可以一條路行到地鐵站
【新樓出租】帝景灣一房月租1.55萬 呎租48.3元刷新高

將軍澳新落成入伙屋苑帝景灣,錄新高呎租成交。香港置業黃偉傑表示,帝景灣8座低層F室,實用面積321方呎,屬一房單位,剛獲租客以月租1.55萬元承租,實用呎租48.3元,刷新屋苑呎租新高紀錄。

資料顯示,業主於2015年6月以約499.1萬元購入上述單位,現租出回報率約為3.7厘本月初,帝景灣1座中層B室,實用面積約1,070方呎,4房單位,以每月約5萬元租出,呎租46.7元,創屋苑呎租新高,不足一周呎租紀錄已被打破。

掌握財經生活資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!

仲細過我間居屋都租咁貴

加租潮準備開始,樓價升帶動租金

我發覺未入伙已經賺咗

巴打帝景灣
【市區成交】太古城兩房賣938萬 呎15818元

【更新成交】

中原地產張光耀表示,鰂魚涌太古城金山閣中層A室,建築面積691方呎,實用面積593方呎,採兩房間隔,以938萬元易手,建築呎價13,575元,實用呎價15,818元。原業主2001年2月以248萬元買入,獲利690萬元,升值2.8倍。

【荔枝角:美孚2期大兩房748萬售 五年升價八成】

中原地產梁植霖表示,荔枝角美孚新邨2期吉利徑19號中層D室,建築面積847方呎,實用面積630方呎,大兩房間隔,以748萬元易手,建築呎價8,831元,實用呎價11,873元。原業主2012年1月以408萬元買入,獲利340萬元,升值83.3%。

【柴灣:杏花邨本月首錄成交 兩房戶775萬成交】

美聯李聖智表示,柴灣杏花邨錄得本月首宗成交,單位為45座中層4室,實用面積約547方呎,兩房間隔,以約775萬元獲承接,呎價約14,168元。
原業主於2010年8月以約433萬元購入上述物業,是次轉售獲利約342萬元,升值約79%。

01年原來200幾萬買到太古城

我表姐夫新樓買藍灣半島200幾萬

有冇可能13k尺價呢?
個頭d樓係咁升

爵仔住過,都幾好但貴,管理貴整冷氣貴,但佢管理係ok嘅
我果時錢有限,買左三寶最平果個,管理費$900唔洗

將軍澳新落成入伙屋苑帝景灣,錄新高呎租成交。香港置業黃偉傑表示,帝景灣8座低層F室,實用面積321方呎,屬一房單位,剛獲租客以月租1.55萬元承租,實用呎租48.3元,刷新屋苑呎租新高紀錄。

資料顯示,業主於2015年6月以約499.1萬元購入上述單位,現租出回報率約為3.7厘本月初,帝景灣1座中層B室,實用面積約1,070方呎,4房單位,以每月約5萬元租出,呎租46.7元,創屋苑呎租新高,不足一周呎租紀錄已被打破。

仲細過我間居屋都租咁貴

我發覺未入伙已經賺咗

巴打帝景灣

我買居屋咋

仲細過我間居屋都租咁貴

我發覺未入伙已經賺咗

巴打帝景灣

我買居屋咋

又係堆填區?

仲細過我間居屋都租咁貴

我發覺未入伙已經賺咗

巴打帝景灣

我買居屋咋

又係堆填區?

牛屎區

有冇可能13k尺價呢?
個頭d樓係咁升

13k, 瓏門都唔止啦

新雄雞樓賣貴啲嘅,我同太座實地睇過世宙,佢唔知乜盤一睇外牆啲裝修已經估到+X哥嘅,係渣過新雄雞 不過價錢反映返,唔少上車第一間+X哥嘅,瓏門對象強國客、支港兩地走嘅廠佬、區內客呢類

15k 合理,略略貴過瓏門,地點價值抵消到brand premium 啦

做乜鳩

做乜鳩

呢個樓盤名我淨係諗起兩舊壽司

有冇可能13k尺價呢?
個頭d樓係咁升

爵仔住過,都幾好但貴,管理貴整冷氣貴,但佢管理係ok嘅
我果時錢有限,買左三寶最平果個,管理費$900唔洗

而家D私樓管理費都係咁上下嫁啦, 越新越大型都一定越貴, 都避唔到

做乜鳩

呢個樓盤名我淨係諗起兩舊壽司

花之戀

有冇可能13k尺價呢?
個頭d樓係咁升

13k, 瓏門都唔止啦

15k 合理,略略貴過瓏門,地點價值抵消到brand premium 啦

柏傲灣試咗反應,17K肯定冇乜客,柏傲灣17k18k自由搏擊榔價冇人買,13k賺得少,依家搶地唔夠紅色發展商嚟,14.5,15K最正路,後面全城匯個位差啲開14K第一水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞