[樓市專家食屎啦]真低調置業討論區(12)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

通常D人話壓測過唔到係銀行借唔足你想借O既成數,如你想借9成,銀行借得8成俾你
如果你唔理咩方法可以嘔到銀行無借俾你果一成,係一樣上到車的

按揭保險費可以借埋,供樓供埋

好,我諗我明白,可以85成?(我鳩問一下)

不如你講月入幾多
想買幾錢樓
有幾多cash
同你睇下啦

冇記錯呢位巴打未夠錢買住

咁可能你記錯人?

因為你成日都話兩年後

好啦
你岩,或者我太緊張呢件事
努力下先

我個人覺得
正常一般打工仔
好難儲到錢追首期

計劃兩年後買樓
無論兩年後升定跌
今日睇都係冇意思

咁都要儲既,到時先算咁解
乜唔係攞左pre approval先去馬咩

如果係有攪清楚就唔會有人買兇宅做唔到按揭,過唔到壓力測試撻訂啦

事實上理應就應該做好pre-approval先去馬?除非你手上拎緊樓價8成或更多,唔係,又或者你收入真係好高,唔係點可以博呢局sosad

我無攞Pre approval

通常D人話壓測過唔到係銀行借唔足你想借O既成數,如你想借9成,銀行借得8成俾你

不如你講月入幾多
想買幾錢樓
有幾多cash
同你睇下啦

咁可能你記錯人?

因為你成日都話兩年後

好啦
你岩,或者我太緊張呢件事
努力下先

我個人覺得
正常一般打工仔
好難儲到錢追首期

計劃兩年後買樓
無論兩年後升定跌
今日睇都係冇意思

你又岩呀,兩公婆
加加埋埋有3皮野都算係咁,但係香港就叫低,高不成,低不就,公屋又無你份,居又無你份,私你更加無,唯一係你加強自己成為競爭者,再唔係等人離開你,再唔係望中六合彩
有個問題想問,
假設夠錢比首期,借9成,但如果最後去到做壓測果陣最後唔夠錢,到時係咪代表銀行唔肯借錢比你?

定我聽人講要一筆過比晒比保險費而無得放入去供款額到供?

可能1999,又或者有人問過,
感激大家既解答

不如你講月入幾多
想買幾錢樓
有幾多cash
同你睇下啦

咁可能你記錯人?

嗰個應該係我

I know that feel bro
條數咁計
我比你一個月兩公婆儲三萬蚊
一年36萬兩年72萬

今日買400萬樓,40萬首期
但係下個月就破頂,500萬,要100萬首期
咁你點追落去?

如果你儲緊4成首期就唔同講法
買800萬樓
而家有320萬,兩年後400萬
兩年後就算層樓升到上1000萬
你都仲有得計下數 買細d就返個價

但係400萬樓再買細d真係得返開放式

望咪望佢停升上去,但而家個價一直穩定發展都夠你死,一直儲囉,儲到有日太古城落到400萬,我諗到2046差唔多啦
已開新post
呢個消滅佢
仲有10個
gggggg
仲未得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞