[樓市專家食屎啦]真低調置業討論區(12)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
各位師兄,依家準備搞裝修。
搵個夾嘅師傅係咪比較重要呢?
我好怕我講完啲嘢佢做唔到我嘅要求
或者做出黎好老套

我本身對點樣搞間屋已經有晒諗法

有圖比師傅睇最實際,同埋定時定候上去間屋睇下搞成點

通常應該俾咩圖佢呢?
網上搵其他人啲製成品定係最好自己畫個3D圖?

同埋係咪真係最好隔幾日就上一上去?

老媽子次次有屋裝修都會日日上去睇
我會搵人地製成品,除非你想exactly跟足,唔係都係搵定幾set
同師傅講「天花我想咁整,燈糟就跟呢張圖」blalala

識畫就當然好,不過好花時間
(以前讀書學過下autocad, 叫我依家再畫簡直攞命)

淘寶亦都有室內設計佬,你可以度曬屋企dimension叫佢設計,平過香港好多,仲仼改唔嬲(佢好驚你比負評 )
不過當然最好事先講曬所有要求同想要咩風格,可以send下人地d作品叫佢跟呢個風格

另外之前有巴打介紹過個app叫planner 5d, 你睇下有冇用

我用緊ScketchUp,都幾易用
我自己返工都有用開畫圖software,不過2D
新手
希望各位巴打幫手睇下我有冇搵兩個細路笨:

背景:
我地三兄弟差唔多結婚 (應該我係最早)
我最近做左私按借左錢開公司, 短期借唔到錢買樓
阿媽有層供斷物業 450萬
兩個細路有拍拖有穩定既工: 15K-25K

理想諗法:
同阿媽傾過可以按左層樓套現
按樓價6成, 套現270萬, 三兄弟每人90萬幫補首期
層樓之後出租, 每個月收租10K-12K還錢

現實:
我短期內借唔到錢, 女友月入19K, 之後都考慮轉自僱
所以我打算提出分左90萬後, 我搬入阿媽層樓度住
我負責還錢俾銀行, 當同阿媽租
我個考慮點係:
其實可以唔使按樓, 同媽直接租, 俾平租
但怕佢地可能會諗點解你可以平租, 佢地唔得
最後先諗到呢個方法, 令佢地 (好似) 冇付出咁有筆錢, 而之後我負責還錢, 所以我先可以搬入去住

請問我有冇諗漏D咩? 唔想為錢銀傷感情
定係都係租出去, 用女友名買過?
我同佢加埋手頭有90萬股票, 10萬現金, 女友繼續返工既話, 19K一個月
1999希望俾D意見

唔想傷感情一定係出去買/租
住阿媽果度無論你比唔比市值租金都會有爭拗
同埋你90萬+現金+之後果90萬,加埋女友條入息,可以買到間400內既樓;或者同啲兄弟借多兩星期50-60萬,買間500連租約,成交後做多條裝修貸連多少少利息還比啲兄弟,完
或者做出黎好老套

我都係煩緊呢樣野
暫時我而家係搵幾間裝修公司報下價先
有時同佢地講完自己想點, 再聽下佢地意見, 都可以fine tune 到自己想點

同埋真係要去旺角, 灣仔果D 裝修材料鋪行下, 未行過對於D 款式真係想像唔到
或者做出黎好老套

我都係煩緊呢樣野
暫時我而家係搵幾間裝修公司報下價先
有時同佢地講完自己想點, 再聽下佢地意見, 都可以fine tune 到自己想點

同埋真係要去旺角, 灣仔果D 裝修材料鋪行下, 未行過對於D 款式真係想像唔到

無一次裝修師傅係做到你要求既野出黎
佢應承左你,你睇成品先知出事
【樂香園搶先睇】 鴨脷洲地王值4萬元一呎? ( 密西比 )

一石激起千重浪,自龍光地產(3380)及合景泰富(1813)兩間內地發展商,早前聯手斥資以破紀錄近169億元,投得鴨脷洲臨海地後,香港樓市進一步進入狂升狀況,二手樓價屢屢破頂,多家發展商亦把貨尾加價應市,有樓盤呎價較半年前首推大幅上調近六成,惟發展商稱已非常克制。

作為今次升浪「始作俑者」的鴨脷洲利南道臨海項目,其地皮可建總樓面為76.2萬方呎,以成交價計算,每呎樓面地價約2.21萬元。有市場人士估計,連同約1萬元建築成本,日後發展商每呎樓面,起碼會開價4萬元水平。

呎價4萬元住鴨脷洲?有從事地產的友人跟密西比說,要支持高呎價,地點反而不是最大問題,最大問題是樓盤單位數目。他說:「連乜都無嘅將軍澳新盤都可以賣到兩萬幾,所以單從表面睇,有校網有海景有港鐵有海鮮食嘅鴨脷洲點解唔得?但問題係,個項目估計會有超過1400個單位,俾得起4萬一呎嘅買家,就應該唔想住得咁迫囉。」

不過,他笑笑口補多句,指「唔喺香港住開嗰啲咪會買囉。」明白。

密西比

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56385701&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170305

睇到呢度笑左出黎

屯門都有

你啱
【樂香園搶先睇】 鴨脷洲地王值4萬元一呎? ( 密西比 )

一石激起千重浪,自龍光地產(3380)及合景泰富(1813)兩間內地發展商,早前聯手斥資以破紀錄近169億元,投得鴨脷洲臨海地後,香港樓市進一步進入狂升狀況,二手樓價屢屢破頂,多家發展商亦把貨尾加價應市,有樓盤呎價較半年前首推大幅上調近六成,惟發展商稱已非常克制。

作為今次升浪「始作俑者」的鴨脷洲利南道臨海項目,其地皮可建總樓面為76.2萬方呎,以成交價計算,每呎樓面地價約2.21萬元。有市場人士估計,連同約1萬元建築成本,日後發展商每呎樓面,起碼會開價4萬元水平。

呎價4萬元住鴨脷洲?有從事地產的友人跟密西比說,要支持高呎價,地點反而不是最大問題,最大問題是樓盤單位數目。他說:「連乜都無嘅將軍澳新盤都可以賣到兩萬幾,所以單從表面睇,有校網有海景有港鐵有海鮮食嘅鴨脷洲點解唔得?但問題係,個項目估計會有超過1400個單位,俾得起4萬一呎嘅買家,就應該唔想住得咁迫囉。」

不過,他笑笑口補多句,指「唔喺香港住開嗰啲咪會買囉。」明白。

密西比

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56385701&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170305

睇到呢度笑左出黎

屯門都有

又嚟? 人家港島區呀,唔信問吓鴨脷洲業主會,佢哋一定話海鮮靚好多

港島呀,海鮮包金架
最後你層樓歸邊個?到返轉好果你細佬話:我租屋當交租,你搬出去。咁你會點?

你同細佬們關係點?直接傾吓啦
最後你層樓歸邊個?到返轉好果你細佬話:我租屋當交租,你搬出去。咁你會點?

我估你係回緊我?
sorry漏左好多野冇交代
個單位而家吉左, 冇人住
之後按左, 供完都係阿媽唔會轉名

婆仔啲咁諗:層樓冇人住,你住落唔通阿媽叫你走咩?供完都20年,你仔都生埋,層樓咪落你手?

呢啲嘢通常都係啲細佬老婆諗出嚟,依家冇問題,第日可能會有

我估你係回緊我?

婆仔啲咁諗:層樓冇人住,你住落唔通阿媽叫你走咩?供完都20年,你仔都生埋,層樓咪落你手?

通常都係女人諗到呢d野

我估你係回緊我?

通常都係女人諗到呢d野

係囉 好撚煩
首期p loan借番後都仲借到mortgage?
要人工夠高?

人工唔夠就要動作夠快

願閒其詳

Refer to #517

睇完都唔太明。買一手黎講,如果我本身夠首期,借埋二按過到壓測。只不過如果首期再大少少就可以買高少少既單位。

#517 係未只對首期唔夠,但會計埋落壓測到?
首期p loan借番後都仲借到mortgage?
要人工夠高?

人工唔夠就要動作夠快

願閒其詳

Refer to #517

睇完都唔太明。買一手黎講,如果我本身夠首期,借埋二按過到壓測。只不過如果首期再大少少就可以買高少少既單位

#517 係未只對首期唔夠,但會計埋落壓測到?

你呢句咪表示左你首期未夠
2個CASE:
case1: 你唔需要借錢就夠錢做首期買呢層樓 = 你夠首期
case2: 你本身有一舊錢, 但要再借多d 先夠錢做首期買呢層樓 = 唔夠首期要借錢
【凶宅照搶】麗港城517呎凶宅 500萬沽出

2017-03-05 17:28:53 HKT

觀塘麗港城凶宅低估價兩成沽。
樓市癲狂,凶宅照搶。美聯物業吳紹輝表示,觀塘麗港城31座凶宅單位,實用517方呎,兩房間隔,以500萬元成交,呎價9,671元。據悉,單位曾發生跳樓事故。雖然是凶宅,但銀行對上述單位仍有估價。中銀及滙豐估價分別為625萬元及616萬元,成交價較估價低20%及19%。

掌握財經地產資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!
http://fb.com/appledailyatm
【二手熱浪】十大屋苑14宗成交 連續3周雙位數

2017-03-05 17:36:47 HKT

中原地產十大屋苑本周末錄得17宗成交,較上周末14宗多3宗或21.4%,成交量已連續三個周末錄得雙位數成交,可見二手交投回穩並逐步升溫。本周末嘉湖山莊錄得最多成交,共8宗,惟仍有4個屋苑未錄得交投。

中原地產亞太區住宅部總裁陳永傑表示,樓價升浪全面展開,買家入市信心明顯增強,紛紛加快入市步伐,令二手交投保持暢旺,尤其是新界區上車盤,業主叫價相對克制,到價即沽,令上車屋苑交投持續升溫。相反,港島及九龍區二手屋苑業主叫價普遍強硬,議價空間大幅收窄,甚至反價封盤,拖慢屋苑交投步伐。

另一邊廂,美聯物業統計的十大屋苑,則突破20宗水平,錄得約25宗買賣成交,創自2016年7月23至24日周末以來逾7個月新高,並較上週末之18宗上升約38.9%,當中嘉湖山莊交投標青,2日錄得約11宗成交。

掌握財經地產資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!
http://fb.com/appledailyatm
【市區成交】港運城2房898萬沽 8年賺478萬

2017-03-05 07:30:30 HKT

北角港運城

奧運站凱帆軒

大角嘴港灣豪庭
北角港運城近日連錄成交,世紀21嚴智贇表示,3座中層E室,實用面積540方呎,2房間隔,向北,望小海景,獲外區換樓客以898萬元承接,實用呎價16,630元,屬市價。據了解,業主於2009年4月以420萬元買入,持貨8年至今沽售,賬面賺478萬元,升值逾1.1倍。

【大角嘴:業主反價13.8萬 凱帆軒兩房714萬沽】
利嘉閣鄭就運表示,奧運站凱帆軒本月宗二手成交,1座中層F室,實用482方呎兩房單位,原業主最初開價700萬元連租約放售,其後反價約2%,至713.8萬元易手,呎價1.48萬元。據悉,原業主於2008年3月,以約380萬元買入物業,轉手帳面獲利333.8萬元,物業升值約88%。

北角港運城

奧運站凱帆軒

大角嘴港灣豪庭
北角港運城近日連錄成交,世紀21嚴智贇表示,3座中層E室,實用面積540方呎,2房間隔,向北,望小海景,獲外區換樓客以898萬元承接,實用呎價16,630元,屬市價。據了解,業主於2009年4月以420萬元買入,持貨8年至今沽售,賬面賺478萬元,升值逾1.1倍。

利嘉閣鄭就運表示,奧運站凱帆軒本月宗二手成交,1座中層F室,實用482方呎兩房單位,原業主最初開價700萬元連租約放售,其後反價約2%,至713.8萬元易手,呎價1.48萬元。據悉,原業主於2008年3月,以約380萬元買入物業,轉手帳面獲利333.8萬元,物業升值約88%。

2手好旺

北角港運城

奧運站凱帆軒

大角嘴港灣豪庭

2手好旺

已經癲咗 跳樓嗰間照買
河畔 1.74萬

北角港運城

奧運站凱帆軒

大角嘴港灣豪庭

2手好旺

已經癲咗 跳樓嗰間照買

最後上車機會 定 火棒?
翠怡6日3破頂

北角港運城

奧運站凱帆軒

大角嘴港灣豪庭

2手好旺

已經癲咗 跳樓嗰間照買

最後上車機會 定 火棒?

唔知,其實冇話上唔上車機會,要住有能力咪買,買嘢貴咗唔使死嘅,啱唔啱? 相反唔買亦唔係問題,冇需要嘅買嚟做乜,都係個人選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞